Micii arhitecți în devenire și-au prezentat machetele într-o expoziție comună marca De-a Arhitectura

În mai şi iunie, finalul anului şcolar și vacanța care se apropia au însemnat pentru Asociaţia De-a Arhitectura încă un motiv de bucurie: expoziţia de machete realizate de cursanții organizației. Evenimentul dedicat claselor din toată ţara care au participat la cursurile De-a arhitectura în anul şcolar 2017-2018 („De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în oraşul meu”, „De-a arhitectura în şcoala mea”) a sărbătorit astfel încheierea cursurilor De-a arhitectura în şcoli şi prezentarea proiectelor elevilor.

De-a Arhitectura

De-a lungul anului şcolar, aproximativ 4250 de elevi din ciclul primar şi gimnazial au participat la cursurile De-a arhitectura dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit. Elevii din cele 153 de clase din 45 de localităţi, dintre care 17 clase în zona rurală, au studiat o oră pe săptămână timp de un an şcolar sub îndrumarea tandemului cadru didactic-arhitect voluntar. În total, a fost vorba de 155 de învăţători şi 125 de arhitecţi din: Alba (Aiud), Arad, Argeş (Câmpulung-Muscel, Piteşti, Ştefaneşti), Bistriţa-Năsăud (Beclean), Braşov (Braşov, Făgăraş, Hârseni, Săcele), Brăila, Bucureşti, Buzău (Calvini, Cernăteşti, Grebănu, Pătârlagele), Cluj (Cluj-Napoca), Constanţa, Dâmboviţa (Crevedia), Dolj (Craiova), Galaţi (Galaţi, Tecuci), Gorj (Rovinari), Hunedoara (Deva), Iaşi (Iaşi, Paşcani), Ilfov (Gruiu, Mogoşoaia, Snagov), Maramureş (Baia Mare, Sighetul Marmaţiei), Mureş (Caşva, Târgu Mureş), Olt (Olari), Prahova (Boldeşti-Scăeni, Ploieşti), Sibiu (Mediaş, Sibiu), Suceava (Frasin, Preuteşti), Timiş (Becicherecu Mic, Lugoj, Timişoara), Vaslui (Bârlad, Todireşti), Vâlcea (Râmnicu-Vâlcea).

De-a Arhitectura De-a Arhitectura

Dacă prima parte a cursurilor De-a arhitectura se bazează pe experienţa directă a elevilor (expediţii în oraş, experimente, jocuri şi prezentări vizuale), cea de-a doua parte constă în aplicaţia practică a celor învăţate anterior. Elevii lucrează împreună la un proiect comun, iar fiecare an şcolar se finalizează cu o expoziţie a tuturor proiectelor.

De-a Arhitectura De-a Arhitectura

Lucrările finale, macheta unui orăşel, diverse construcţii sau personaje realizate de-a lungul anului sau propunerile pentru şcoala în care studiază, sunt prezentate, discutate şi argumentate într-o expoziţie-vernisaj care de multe ori devine un eveniment public. Potrivit Asociației De-a Arhitectura, nu este vorba despre o competiţie, nici între echipe, nici între clase.

“Îndrumătorii îi încurajează pe copii să observe şi machetele celorlalte clase, chiar ale claselor mai mari, care pot fi un bun început de discuţie în anul şcolar următor. Regula de bază în realizarea machetei pentru expoziţie este că toată lumea lucrează cu bucurie, respectându-şi toţi partenerii de joacă. Scopul final este ca macheta să transmită bucuria şi pasiunea cu care au lucrat şi s-au jucat cei mici alături de îndrumători”.

De-a ArhitecturaFotografii: prin De-a Arhitectura

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed