10 proiecte arhitecturale din România, înscrise în competiția EU Mies van der Rohe 2017

După o lungă și binemeritată vacanță de iarnă, ne întoarcem în forță ca săăăă…lăudăm! 🙂 Destinatarii laudelor sunt 10 dintre birourile de arhitectură din România, care sunt înscrise în competiția pentru prestigiosul Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe 2017!

Este vorba atât despre ansambluri rezidențiale, cât și despre restaurante, teatre sau clădiri multifuncționale. Juriul, format din reprezentanți ai Fundació Mies van der Rohe și ai Comisiei Europene, vor alege 5 finaliști din lista scurtă de aproximativ 40 de proiecte (ce urmează a fi întocmită), pe care îi vor vizita în cursul lunii aprilie. Oare vor ajunge și la noi? 🙂 Noi zicem că da, ținând cont de cât de populată de arhitecți români este competiția. Povestea va culmina cu festivitatea de premiere care va avea loc pe 26 mai în Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

Până atunci, haideți să admirăm cele 10 proiecte înscrise, venite de pe plaiuri mioritice!

1. Palatul Cultural din Blaj

Gândit ca un ansamblu multicultural, Palatul din Blaj a fost creat în 1930, dar a suferit modificări importante în urma unui incendiu petrecut acum mai bine de 20 de ani. Biroul de Arhitectură Vlad Sebastian Rusu a fost cel care și-a propus renovarea și reinventarea edificiului: mai precis, noul design a avut ca scop păstrarea identității palatului, dar și completarea lui cu o nouă sală polivalentă, care poate fi iluminată atât artificial, cât și natural. Printre celelalte modificări se numără tavanul suspendat și zidurile din cărămidă, care încă poartă urme ale incendiul din 1995.

2. Casă cu vedere montană – Brașov

EU Mies van der Rohe_Brasov-house-with-a-view

După o renovare defectuoasă, care a dus la afectarea casei construite la mijlocul secolului trecut, proiectul acestei construcții ridicate pe un deal brașovean a ajuns pe mâna arhitectului Attila Kim, care și-a propus să reconfigureze spațiile casei și să îi deseneze o siluetă discretă, dar vizibilă din centrul orașului. Au fost folosite finisaje simple, ca ardezia, care să o pună în valoare fără să o scoată din contextul natural al zonei. Noua construcție este creată în totalitate din beton și este izolată din exterior, ceea ce scade costurile ulterioare de mentenanță.

3. Take a(l)titude – refugiul din Munții Făgăraș

EU Mies van der Rohe_Fagaras

Mai e puțin și se face un an de când ți-am povestit despre refugiul Călțun care veghează Munții Făgăraș la 2.160 m altitudine, așa că tare ne-am bucurat când l-am văzut și pe lista EU Mies van der Rohe 2017. Arhitectul Marius Miclăuș de la Archaeus, care a proiectat refugiul, ne-a povestit atunci despre amenajare, despre suprafețe și despre materiale, dar cel mai mult ne-a plăcut ideea “farului din munți”, conceptul panoului fotovoltaic montat la baza turnului ce lasă lumina să intre și pe turiști să vadă stelele, dar dă independență energetică structurii.

4. Casa E – Brașov

EU Mies van der Rohe_Brasov-family-house

Pentru că proprietarul acestei clădiri de pe strada Hermann Oberth din Brașov și-a dorit o casă mai spațioasă și foarte luminoasă, echipa EXHIBIT Arhitectura a optat pentru o construcție translucidă plasată deasupra celei deja existente. Mai exact, învelișul are zone transparente care asigură lumină și vizibilitate spre cele mai plăcute zone ale cartierului. Nu totul este atât de delicat pe cât sună, însă: structura metalică așezată peste casa inițială ridicată din cărămidă dă un plus de soliditate.

EU Mies van der Rohe_Brasov-interior

O combinație curajoasă de metalic și alb curat, pe strada Hermann Oberth.

5. Reabilitarea Pieței Cetății din Baia Mare

EU Mies van der Rohe_Baia-Mare

Ce obții când încerci să combini reabilitarea și cultura urbană și te trezești și cu un pic de arheologie în peisaj? 🙂 Echipa 9OPTIUNE știe: Piața Cetății din Baia Mare, proiect care a început cu redescoperirea a două biserici construite în imediata apropiere a Bisericii Sfântului Ștefan. A urmat completarea spațiului cu zone verzi, restaurarea interiorului Turnului lui Ștefan și adăugarea unei scări rezistente, din metal și lemn de stejar. Iluminarea a fost asigurată prin plasarea corpurilor de iluminat în copaci, pe ramele ferestrelor fațadelor și în pavaj.

6. Teatrul independent POINT – București

EU Mies van der Rohe_Point

Casa de secol 19 care găzduiește Teatrul independent POINT a fost consolidată, restaurată, extinsă și a primit o mansardă din partea celor de la biroul LAMA Arhitectura, care au folosit pixelul pentru a crea conceptul spațiului. A rezultat o serie de obiecte modulare și multifuncționale care au asigurat mai multă flexibilitate – un exemplu sunt bibliotecile POINT, care maschează cablurile și zonele de aerisire.

7. Clădirea din Demosthene 29 – București

Clădirea rezidențială cu patru etaje cu vedere spre Palatul Cotroceni încearcă să compenseze ingenios lipsa spațiilor verzi din București. Astfel, Melon Design Studio i-a creat o grădină englezească, cu “pomi-chiriași” și suporturi pentru plante cățărătoare, care, cu timpul, se vor transforma în structuri vii care vor ajuta la răcorirea spațiului.

8. Clădirea Aaron Florian – București

EU Mies van der Rohe_Aaron-Florian

Transparență – acesta este cuvântul de ordine dacă discutăm despre clădirea de apartamente Aaron Florian semnată de ADN Birou de Arhitectură, despre care ți-am mai povestit acum doi ani, când intraseră, de asemenea, pe shortlist-ul premiului Mies van der Rohe. Clădirea cu care participă acum ne-a dus cu gândul la blatul unui tort – mmmmmmm! – , ale cărui straturi se retrag treptat :). Astfel, nivelele superioare ale clădirii primesc mai multă lumină.

9. SIMBIO Kitchen & Bar – București

EU Mies van der Rohe_Simbio-1

Despre SIMBIO Kitchen & Bar ți-am mai povestit aici, când s-a mutat în noua casă de pe strada Negustori transformată în ceea ce vedeți astăzi de biroul Soare & Yokina Associated Architects – SYAA. Nu o să mai adăugăm, deci, prea multe detalii, dar o să-ți spunem că aproximativ 90% din piesele de mobilier și iluminat sunt create de designeri români special pentru SIMBIO :).

EU Mies van der Rohe_Simbio-2

10. Clădirea multifuncțională semnată de biroul de arhitectură D.S.B.A. – nu avem încă fotografii, dar revenim 🙂

Update 30.01.2016: dintre toate aceste proiecte, unul a reușit să intre pe lista scurtă. Este vorba de Take a(l)titude refugiul din Munții Făgăraș. Puteți vedea și restul lucrărilor aflate pe lista scurtă aici.

Fotografii: Palatul Cultural din Blaj – Cosmin Dragomir; Casă cu vedere din Brașov – Dacian Groza; Farul din Munții Făgăraș – Marius Miclăuș; Casa E – Cosmin Dragomir; Piața Cetății din Baia Mare – Bogdan Petrice; Teatrul independent POINT – Radu Malasincu; Clădirea Demosthene 29 – Cosmin Dragomir; Clădirea Aaron Florian – Andrei Mărgulescu; SIMBIO Kitchen & Bar – Cătălin Georgescu

7 Comments

  1. Alex

    Salut,

    Foarte interesante toate proiectele.

    Din punctul meu de vedere, doua dintre proiecte, 4. Casa E – Brașov si 7. Clădirea din Demosthene 29 – București, chiar daca sunt poate in top 3, nu ar trebui incluse aici.

    Proiecte foarte bune, dar nu au nici o legatura cu zona in care sunt aplasate.

    Ar trebui sa premiati si integrarea in zona in care sunt construite.

    Alex

  2. Excelent articol pentru acest inceput de an! Sa fie un an plin cu informatii placute vizual! 🙂

  3. Designist

    Mulțumim, Bogdan!

  4. Designist

    Alex, ne bucurăm că îți plac, sunt unele dintre cele mai valoroase din România. Toate 10 sunt proiecte înscrise în competiția EU Mies van der Rohe Award.

  5. Radu

    Salut. Sunt din Brasov si am vazut Casa E in situ. Nu se incadreaza in zona zici? Care este specificul zonei, ca pe o parte a strazii sunt case pre si post ’89, iar pe o parte celebrele blocuri din zona Astra? Dar hai sa nu deschidem cutia Pandorei ci sa apreciem liniile curate, un design deosebit si sansa de a vedea o altfel de arhitectura…de calitate.

  6. Pavel

    Salut,

    Atentie! Cele 10 proiecte romanesti nu sunt pe lista scurta a premiului Mies van der Rohe, ci pe lista proiectelor participante, 356 la numar. Atasez si link-ul OAR-ului cu aceasta informatie: http://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2017/01/11/d/.Puteti verifica si pe site-ul http://miesarch.com/press/2016

  7. Designist

    Pavel, ai dreptate, îți mulțumim că ne-ai atras atenția. Ne cerem scuze pentru eroare. Am actualizat articolul cu informația corecta. Vom reveni la momentul oportun cu adevarata listă scurtă, pe care sperăm să regăsim cât mai multe dintre cele 10 proiecte românești înscrise. O seară bună!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed