Acasă, la restaurant: pe locul unei foste ferme din Țara Bascilor stă un nou tip de #workfromhome

Mai exact, un tip de #workfromhome de mari proporții și în cheie publică: se întâmplă pe un delușor izolat din Biscay (Țara Bascilor), pe locul unei vechi ferme ridicate în secolul al XIX-lea și lăsate în paragină, pe care arhitecții de la BABELstudio și Bonadona Arquitectura au transformat-o într-o construcție cu triplu scop restaurantul La Revelía, o casă pentru chef-ul restaurantului și familia lui + o casă de oaspeți. Totul, în cei 757 mp ai fostei Caserío Azkarraga.

Povestea Caserío Azkarraga a ajuns la noi exact așa cum se întâmplă adeseori: printr-un e-mail de Project submission pe care l-am primit pe adresa designist@designist.ro. Așa, am aflat că arhitecții au reușit să păstreze porțiunea inferioară a construcției inițiale și să o încorporeze într-o nouă clădire cu două etaje, pe care au extins-o cu un corp adiacent, pe un singur nivel.

Chiar dacă legile locale i-au obligat să păstreze amprenta vechii ferme, arhitecții au avut totală libertate în toate celelalte coordonate: de la fațade și alegerea materialelor la stilul construcției per total.

E drept că geometria compactă și proporțiile actuale ale Caserío Azkarraga fac trimitere către fermele clasice ale regiunii, dar forma și materialele sunt un plus contemporan adus de arhitecți: rămășițele zidurilor originale din piatră sunt îmbrăcate acum în cherestea întunecată, iar deschiderile vitrate ale fațadei sunt tivite cu lemn de pin netratat, pentru un contrast cromatic foarte scenografic.

Citește și: Într-o casă victoriană din Dublin, livingul se extinde spre grădină

Parterul corpului principal include casa familiei și restaurantul, iar corpul suplimentar este ocupat de patru apartamente pentru oaspeți și de zona comună de lounge.

Citește și: A fost odată un castan secular în jurul căruia s-a construit o casă de 25 mp

Zona de zi pe dublă înălțime include o bucătărie deschisă, dining și living și vitrajele uriașe care înconjoară casa fac aproape nevăzută trecerea dintre interior și exterior.

Cât de scandinavă poate fi Țara Bascilor? Cam atât !

Dacă am transforma într-o amenajare senzația de eliberare pe care o ai după un examen trecut cu bine sau vreo altă perioadă grea, atunci probabil că ar arăta ca interiorul casei din Caserío Azkarraga: fresh și relaxant, într-un contrast intens cu exteriorul casei…

…și cu interiorul restaurantului, care optează tot pentru finisaje negre și o pardoseală continuă care imită betonul. Vitrajele generoase încadrează peisajul și grădina de zarzavaturi creată special pentru meniul stil farm-to-table.

Dincolo de toate soluțiile funcționale și estetice gândite de echipa de arhitecți, Caserío Azkarraga bifează și o importantă componentă eco: are un rating A în ceea ce privește eficiența energetică și consumă doar 8 kW/mp 🌼. De-a dreptul aspirațional pentru locuitorii clasicelor apartamente din aglomerările urbane 😊

Citește și: Într-o casă de oaspeți contemporană care nu se ferește de tradiție

Fotografii: Biderbost Photo

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed