Într-o casă victoriană din Dublin, livingul se extinde spre grădină

Povestea spațiului de mai jos pare că și-a împrumutat premisa din studiul global care arată că, într-un mediu în care te simți conectat naturii exterioare, starea ta de bine se îmbunătățește cu 15 procente, productivitatea cu 6, iar creativitatea tot cu 15 procente (designul biofilic are toate detaliile). În plus, i se potrivește perfect contextului domestico-pandemic pe care îl traversăm acum, chiar dacă proiectul de restaurare și amenajare s-a încheiat în 2018: casa a fost restaurată, iar grădina s-a integrat în scenografia ei și i-a completat gama cromatică.

Casa restaurată de GKMP Architects se numără printre proiectele de arhitectură nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022

Construcția se află în zona protejată a pieței Vavasour, o enclavă victoriană din suburbiile orașului, și are o suprafață utilă de 182 mp, cu o structură asimetrică așezată de-a lungul unei parcele lungi și înguste: partea din față a casei se întinde pe un singur nivel, iar cea din spate, care dă spre grădină, are două niveluri. Pentru că vecinii din lateralele casei își construiseră deja volume complementare de câte două niveluri în spatele propriilor case, echipa GKMP Architects a ales să folosească acest precedent și să creeze o extensie similară care să se adapteze ca o piesă de puzzle 😊.

„Strategia acestui proiect a fost să folosim cât mai eficient întinderea longitudinală a parcelei. Ca urmare, am extins construcția principală și i-am adăugat o nouă cameră vitrată în grădină. Practic, am transformat grădina într-o cameră exterioară, integrată în planul casei”, au explicat arhitecții.  

Citește și: Cum extinzi o casă victoriană cu o construcție modernă, din oțel și sticlă?

Camera din grădină, care privește spre casa principală. 

Construcția deja existentă a fost restaurată și arhitecții au adăugat în interiorul ei, la nivelul superior, un spațiu comun de joacă pentru cei trei copii ai familiei și mici dormitoare separate – fiecare dintre ele are propriul cod de culoare pentru mai multă personalizare, așa cum vezi în fotografii ⬆⬇.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed