Cum a reintrat cea mai veche cafenea bucureșteană pe lista noastră de localuri preferate
La finalul secolului al XVIII-lea, Bucureștiul părea că începe să se gândească mai mult la confortul locuitorilor săi. Mai întâi au apărut cișmelele publice, apoi orașul a căpătat mai multă concretețe când i s-au stabilit granițe clare și i-a fost publicată harta oficială a mahalaleor, iar în 1781, prin spiritul întreprinzător al armeanului Ștefan Altîntop, în București a apărut prima cafenea (atestată documentar în 1812). Se întâmpla prin permisiunea domnitorului Alexandru Ipsilanti, iar construcția s-a stabilit în apropierea Curții Domnești, în partea nordică a pieței Sfântului Anton și actualul Centru Vechi al Capitalei. ☕ Să nu crezi că ne-am reorientat spre lecții de istorie 😊… Dăm pe fast forward până în prezent și te invităm în Cafeneaua Veche 9, ca să vezi cum arată astăzi cea mai veche cafenea bucureșteană, renovată și transformată până la cele mai mici detalii. Clădirea de patrimoniu se află pe strada Covaci nr. 16, are detalii arhitecturale efervescente, ca parterul de tip vagon, cu încăperi dispuse în trepte și o înălțime de aproape 4 metri, și și-a recăpătat energia atemporală printr-un minuțios proces de reamenajare semnat de echipa SelfDezign (fondată de arh. Irina Stoica și Toni Bunăiașu, împreună cu colegele lor, arh. Daniela Ulea și arh. Maria Mota). Mai jos, ți-am pregătit un tur virtual al clădirii, cu poveste inclusă. ☕ 😊 📢 Apropo: Cafeneaua Veche 9 a primit recent cea mai înaltă distincție a Bienalei Naționale de Arhitectură 2023, secțiunea Arhitectura de Interior. Wow! ❤ Din culisele proiectului La parterul clădirii atestate istoric se află un restaurant și o cafenea, iar la subsol vei găsi un spațiu destinat spectacolelor sau evenimentelor private, toate sub numele de Cafeneaua Veche 9. Când terenul tău “de luptă” este fostul loc de întâlnire al elitelor de odinioară, cu oaspeți ca Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Regele Carol al II-lea, s-ar putea să te simți copleșit din postura de arhitect. Când, însă, același spațiu și-a pierdut relevanța în urma amenajărilor succesive, uneori neinspirate, cu siguranță o să te simți și intrigat, ba chiar inspirat. Cam acestea au fost coordonatele începutului de proiect pentru echipa SelfDezign în momentul în care au primit brieful de la proprietarii cafenelei:
Pardoseala și cuptorul de pizza sunt “moștenite” dintr-o amenajare anterioară a spațiului. Din culisele proiectului, însă, lucrurile arată ceva mai nuanțat: conceptul și implementarea au fost o provocare de la un capăt la altul, mai ales că s-au petrecut într-un timp foarte scurt (din decembrie 2021 până în iunie 2022), iar șantierul a fost unul complicat, primul pe care echipa l-a realizat într-o clădire cu încărcătură istorică. Așadar, arhitecții și-au ocupat locurile de susținători ai conceptului și au pornit în noul proiect cu o premisă inspirațională:
Actualizarea istoriei: parterul Credem cu tărie că fiecare proiect de intervenție într-o clădire de patrimoniu este un cocktail atent ponderat între actualizare și reutilizare, iar proiectul SelfDezign din Cafeneaua Veche 9 ne-a dat dreptate fără doar și poate: exteriorul clădirii formate din subsol + parter + etaj și-a păstrat frumusețea originală, cu modificări minime, subtile. Nu avem fotografii ale fațadelor, însă arhitecții ne-au ajutat să îți conturăm un teasing până vei vizita cafeneaua: cele 200 de capete de leu și cele 8 chipuri gravate încă din secolul al XIX-lea continuă să împodobească zidurile exterioare albe, iar placa de fier inscripționată cu numele stabilimentului completează caracterul clădirii. Recunoaștem, am strâns deja în telefoanele noastre o colecție întreagă de fotografii cu aceste ferestre înalte, prin care lumina se varsă în interior ❤️. Bonus: cu ajutorul lor, terasa devine parte din interior în serile de vară, iar spațiul se amplifică. Interiorul a început cu un zigzag al soluțiilor constructive: unele, propuse în faza de concept, nu au putut fi implementate, iar pentru altele a fost nevoie de detalii tehnice custom-made adaptate la necesitățile particulare ale spațiului. Cheia stă întotdeauna în recalibrarea obiectivelor în funcție de realitatea proiectului 😉.
Schema parterului este gândită să primească oaspeți oricând: trei dintre sălile principale deservesc restaurantul, iar cea de-a patra este o cafenea cu acces separat din exterior, care funcționează independent, indiferent de programul restaurantului. Parterul de tip vagon este compus din patru săli cu acoperiș tip boltă încrucișată, o bucătărie profesională deschisă către restaurant și un spațiu destinat angajaților. Totuși, oricât de armonios arată acum, limitările impuse de clădire au determinat un proces de reamenajare solicitant și sinuos, cu adaptări tehnice punctuale. De exemplu: pentru că pereții sunt neregulați și înclinați pe toate cele 3 axe, arhitecții au fost nevoiți să renunțe la ancadramentele de tablă gândite pentru a face trecerea dintre încăperi – tabla nu se putea mula pe suport. Soluția a apărut firesc, însă: ancadramentele au fost înlocuite cu tencuială decorativă neagră, mai ușor de implementat și de încadrat în stilul actual. Un alt detaliu care ne-a plăcut mult, cu trimitere către designul biofilic: sălile parterului sunt separate de arcade, iar capătul de perspectivă este “Copacul Vieții“, simbol al renașterii Cafenelei și “un element care polarizează și facilitează interacțiunea dintre oaspeții restaurantului”, așa cum l-au numit arhitecții.
Actualizarea istoriei: subsolul Din postura de arhitect cu o abordare realistă, te aștepți să întâmpini situații dificile atunci când îți asumi proiectul de restaurare a unei clădiri vechi de aproape 250 de ani. Cafeneaua Veche 9 a confirmat așteptările echipei SelfDezign: la subsol, arhitecții au descoperit foarte multe zone cu infiltrații, atât pe suprafață bolților din cărămidă, cât și la baza hidroizolației. Cu toate acestea, colaborarea cu o echipă specializată în restaurări a fost victorioasă: toate suprafețele cu probleme au fost curățate și tratate cu soluții speciale de impermeabilizare aplicate prin injectare în zonele de risc.
Scena este punctul focal al spațiului, iar instalația cu lumini dimabile și draperia de catifea roșie conferă dramatism actelor artistice. Amenajarea galeriei are ca element principal lumina. Diferitele tipologii de iluminat (de accent, de ambianță, general etc) dau versatilitate și creează efecte scenografice în funcție de tipul de eveniment pe care îl găzduiește. La capitolul amenajare interioară, arhitecții au folosit mobilierul ca modalitate suplimentară de reliefare a arhitecturii spațiului: rotunjimile stilului și cromatica neutră subliniază discret linia arcadelor și amplitudinea bolților ❤️.
Ne încheiem turul virtual prin Cafeneaua Veche 9 cu un colaj de fotografii de before ⬆️, ca să vezi de la ce au pornit arhitecții SelfDezign. Folosește-l ca inspirație și încurajare pentru proiectele tale viitoare 😋. Meet the team Irina Stoica, arhitect, și Toni Bunăiașu, expert în comunicarea de brand – SelfDezign Am găsit adeseori valențe comune între activitatea unui arhitect și cea a unui psiholog: comunicarea le este piatră de temelie, explorarea și adaptarea la nevoile clientului sunt indispensabile, transformarea este cheia. Așa că autocaracterizarea pe care echipa biroului de arhitectură SelfDezign și-a făcut-o când ne-am cunoscut ne-a încântat:
SelfDezign a apărut în 2018, când arh. Irina Stoica și specialistul în brand marketing Toni Bunăiașu au decis să coaguleze un hub de experți cu abilitați complementare, uniți de pasiunea pentru psihologia consumatorului și explorarea profundă a pieței. Ca urmare, fiecare poveste pe care o coordonează aduce la masă profesioniști cu expertize diferite: de la arhitectură și strategie de brand, la graphic design și consultanți cu experiență practică în cazul proiectelor horeca, așa cum a fost Cafeneaua Veche 9. Știm cât este de important să accepți cu brațele deschise informații din domenii cu care nu ești familiarizat, așa că această abordare a primit nota 10 din partea noastră 😊.
Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul de proiecte al SelfDezign, le găsești pe toate aici. Poți intra în legătură cu echipa aici: 📢 Website: selfdezign.ro —————– În final, am pregătit 5 întrebări altfel pentru SelfDezign… 1. Dacă ați fi un obiect, ce ați fi? Un radio. Nu există o singură melodie frumoasă, ci un întreg playlist care ne dă stări, ritmuri și perspective diferite în funcție de context, obiective, nevoi. La fel este arhitectura. Nu putem afirma că există o abordare unică pentru construcția sau amenajarea unui spațiu. Putem avea mai multe răspunsuri valide la întrebarea: CUM amenajăm acest interior? CUM va arăta noua ta locuință? CUM ți-ai dori să fie noul tău birou? 2. Care a fost ultimul lucru de care v-ați bucurat? O plimbare în aer liber este mereu o sursă de inspirație. De altfel cele mai frumoase idei vin atunci când mintea și corpul se armonizează și se ancorează în prezent. Când îți dai ocazia să te desprinzi de rutină zilnică și să îi dai concediu pilotului automat. Noi consumăm, reclădim și stoarcem idei, adesea, în natură. Uneori înregistrăm discuțiile pe care le avem ca să culegem apoi ideile esențiale ce se materializează în proiectele noastre. 3. Dacă ați fi o cameră, ce ați fi și de ce? O bibliotecă luminoasă, cu o cupolă rabatabilă din sticlă. În SelfDezign abordăm holistic fiecare proiect. Acest lucru implică o căutare continuă, research și multă analiză. De aici vine creativitatea, care nu este altceva decât o modalitate de a crea algoritmi noi cu informațiile deja existente, informații din “bibliotecă”, fie ea fizică sau virtuală. 4. Care este ultima schimbare pe care ați făcut-o în propria casă? Schimbăm mereu pernele și accesoriile decorative. Este un mod extrem de simplu și deloc costisitor de a schimba atmosfera într-o încăpere. Din același motiv îi sfătuim pe clienții noștri să aleagă tonuri neutre pentru pereți și obiectele mari de mobilier (canapea, dulapuri, mobilier de bucătărie ) și să opteze pentru culoare și imprimeuri atunci când aleg accesoriile. 5. La ce vă gândeați înainte să răspundeți acestor întrebări? Negociam puțin cu anxietățile noastre: oare vor fi multe întrebări, vor fi grele, vom fi inspirați, vom fi autentici? Apoi, ne-am dat seama cât de binefăcător este să îți așterni gândurile pe hârtie și să ai bucuria de a le publica pe Designist.ro 😊. Trecând prin paleta aceasta de sentimente, am conștientizat că, în general, avem tendința de a amâna lucrurile ce țin de zona personală în favoarea proiectelor în curs. Hm, poate că ne-ar face bine să reglăm puțin situația asta. Fotografii: Stelian Popa pentru SelfDezign |
Felicitari, Irina si Toni! Felicitari intregii echipe SelfDezign pentru acest proiect si pentru toate care v-au format si au contribuit la experienta si la talentul cu care va puneti in practica ideile minunate!
Felicitari, Designist, pentru articolul interesant!