Cum a reușit un studio luminos să împrospăteze o casă prea înghesuită în Sarajevo

Afectată de un context social dificil și de alegerile neinspirate ale proprietarilor, care au reorganizat-o și au aglomerat-o inutil, o casă cu etaj, construită în anii 1980 într-un cartier obișnuit din Sarajevo, oferea mult prea multe constrângeri pentru familia în creștere care o locuiește, cu un membru care se deplasează într-un scaun cu rotile. Ca urmare, arhitecții studioului Projekt V Arhitektura (Vernes Causevic și Lucy Dinnen) au ajutat-o să se reconfigureze și să-și extindă suprafața. Rezultatul este, de fapt, personajul principal al poveștii noastre: un studio fluid, luminos și încăpător, cu o geometrie atipică, care i s-a alăturat.

Studioul se numără printre proiectele de arhitectură nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022

A primit numele de Half House: prin designul lui minimalist, și-a propus să aducă un strop de calm și de ordine în cadrul complicat în care a apărut și, în același timp, să marcheze o nouă tipologie arhitecturală pentru zonă.

„Conceptul este prins între un studio semi-detașat, un loc de întrunire comun al familiei și o casă de vacanță. Mai mult, a stabilit un precedent pentru proiectele create cu materiale și resurse obișnuite și un buget scăzut, dar care reușesc să îmbunătățească nivelul de trai în Sarajevo-ul de după război, unde locuințele de calitate scăzută predomină”, au explicat arhitecții.  

Citește și: Într-o casă victoriană din Dublin, livingul se extinde spre grădină

Cel mai probabil, și pentru tine cuvântul studio trage după sine imaginea unui spațiu strâmt, cu funcționalități limitate la strictul necesar, dar acest studio vine să ne contrazică: are o suprafață utilă de 90 mp împărțiți într-o zonă de dining și living deschisă, o terasă exterioară acoperită, cu grătar, o toaletă cu duș walk-in și un mezanin destinat zonei de relaxare și de noapte.

Acoperișul înclinat, flancat de două ziduri masive, este cel care asigură forma netradițională a plafonului și planul deschis, iar ușile glisante vitrate și ferestrele generoase sunt cele care ajută la impresia de spațiu exterior dar acoperit a întregii construcții.

Citește și: 5 case restaurate și aduse în contemporan

Șemineul integrat și zona de ședere și relaxare din dreptul ferestrei dinamizează un pic spațiul foarte aerisit al studioului. 

Pereții interiori, acoperiți cu lemn de stejar, sunt fundalul pentru elementele de mobilier și eficientizează utilizarea spațiului: corpurile de iluminat sunt integrate în panourile de lemn, la fel și dulapurile, rafturile de cărți și șemineul. Însă, dincolo de efectele funcționale ale materialelor naturale stabilite de designul biofilic, lemnul mai are un scop, de data asta inspirat din cultura bosniacă: amintește de Musandera, case tradiționale în care placajele de lemn sunt elementul definitoriu.

La mezanin, patul modular se ascunde parțial în sertarul dedicat, integrat în panoul din lemn, și se transformă într-o canapea, pentru un plus de multifuncționalitate. 

Proiectul este încă a work in progress: cea de-a doua fază, care are loc în prezent, cuprinde completarea studioului cu o chicinetă și renovarea casei principale, pe care încă nu am văzut-o în fotografii. Abia așteptăm vești!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed