Cum arată casa de vacanță a unor pensionari suedezi?

Suntem în Suedia, într-o casă de vacanță care se asortează cu peisajul. Ba am merge chiar mai departe: se confundă cu peisajul pietros și aspru al arhipelagului Gothenburg. Asta pentru că arhitecții de la Studio Holmberg, autorii acestui proiect suedez, au folosit lemnul de pin pentru construcția fațadelor și a acoperișului, un material care își schimbă nuanța în timp, din cauza condițiilor de mediu, și devine tot mai gri, la fel ca împrejurimile casei.

Construcția Villa Vassdal este compusă din patru volume cu regim de înălțime redus și cu forme simple, care se integrează perfect printre dealurile arhipelagului și lasă natura să se exprime fără să o invadeze. Proprietarii sunt o familie de pensionari care și-au dorit întotdeauna o casă de vacanță îndreptată spre mare, dar suficient de retrasă încât să se protejeze de razele puternice ale soarelui și să aibă cât mai multă intimitate.

Citește și: Suntem lângă Cluj-Napoca, într-o casă când introvertită, când extrovertită…

Dacă, la exterior, Villa Vassdal mizează pe naturalețe, interiorul construcției urmează aceeași linie lipsită de artificii, care s-ar putea să ți se pară austeră, dar care pune accentul în primul rând pe multă lumină naturală, aceasta devenind un element în decor, și pe funcționalitate.

De altfel, fiecare dintre cele patru volume interconectate ale casei are un rol specific: primul este destinat dormitoarelor și băilor (+ câteva spații de depozitare), al doilea este zona de zi, cu bucătărie și dining, iar al treilea este ocupat de living. Cel de-al patrulea volum, aflat în partea din spate, joacă rol de depozit de unelte și cameră de oaspeți pentru nepoții proprietarilor.

Lemnul de mesteacăn guvernează întreaga amenajare interioară, de la mobilier la placajul pereților și la tavan. Arhitecții de la Studio Holmberg au decis să nu recurgă la “semne de exclamare” stilistice și să aducă în interior liniștea naturii înconjurătoare. Ca urmare, au redus piesele de mobilier oricum minimaliste la strictul necesar și au mutat atenția pe spațiile deschise și pe volumetrii.

Citește și: Despre matematica unui penthouse bucureștean = mai multă funcționalitate, mai puțin decorativ

“Lemnul de mesteacăn adaugă o textură naturală, chiar dacă foarte subtilă, și creează impresia unei construcții tip monolit, care “oglindește” fațada exterioară din lemn de pin. În plus, oferă interiorului o căldură care contrastează, dar se leagă, cu dealurile de afară”, a povestit fondatorul studioului, arh. Mathias Holmberg. 

Arhitecții au așezat intrarea principală în spatele construcției, ceea ce face ca traseul prin casa de vacanță suedeză să meargă de la mic la mare și să culmineze cu spațiul deschis al livingului care privește spre mare. De o parte și de alta a sobei se întind rafturile desenate pe geometria unui perete întreg – zici că e o foaie de caiet de matematică îndoită.

Un dormitor simplu, cu ferestre mari, prin care putem vedea răsăritul dacă ne trezim suficient de devreme  – un vis al nostru. 🙂

Spațiile de depozitare acoperă pereții holului, iar biroul din capăt are șanse mari să ajungă colțul nostru preferat din întreaga casă. 

Separarea volumelor este subiectivă: arhitecții au gândit interacțiunea locatarilor ca pe o posibilitate permanentă, dar nu ca pe o obligație – suprafața casei este suficient de mare cât să permită asta. În plus, ne-a plăcut mult că limitele dintre exterior și interior sunt și ele mai puțin clare decât suntem obișnuiți: ferestrele imense te protejează, dar nu te ascund complet de natură, iar, potrivit celor mai noi studii, acesta este unul dintre principiile de design care contribuie la fericirea noastră, a tuturor 🙂 .

Fotografii: Markus Bülow

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed