De vorbă cu designerul de bijuterie Andreea Mogoșanu – Moogu

Cu Andreea am băut acum ceva timp un Café Royal delicios la Energiea. Așa am aflat despre bijuteriile ei și cursurile pe care le-a urmat la Școala de Bijuterie Contemporană David Sandu – Assamblage. La edițiile anterioare Autor, i-am admirat colecțiile Metrya, Minus și Hard Coeur, iar acum vă prezentăm noutățile lansate pentru primăvară – vară ale colecției Hard Coeur.

Andreea Mogosanu - Designist (7)

Andreea Mogoșanu – Moogu Jewellery

Despre colecția Hard Coeur, Andreea ne spune:

Am fost mereu interesată de puterea contrastelor, a distonanțelor. Văd contrastul ca pe o formă curajoasă de exprimare a feminității, văd femeile care poartă bijuteriile Moogu ca pe niște personalități puternice, care nu-și ascund laturile diferite, ci le exploatează creativ în stil, comportament și, de ce nu, carieră.

Cred în femei Hard Coeur, care-și cunosc punctele tari și refuză să le îndulcească de dragul convențiilor sociale, care știu să fie fragile și dure în același timp, care nu se tem să fie complicate. Combinația de rigoare și naturalețe este o formă puternică de seducție.

Andreea Mogosanu - Designist (6)Bijuteriile Hard Coeur sunt organice, naturale, transpuse în finisaje aparent brute, rezultate însă dintr-o șlefuire laborioasă. Andreea a folosit alături de argint (argint 925, placat cu aur și argint oxidat) și materiale ca lemn de nuc sau safir galben. Colecția poate fi comandată de pe site-ul Moogu și admirată la showroom-ul din strada Emil Balaban nr 6, pe bază de programare.

Andreea Mogosanu - bijuterii - Designist (1)

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru bijuterii?

Am descoperit-o relativ târziu, acum vreo 3 ani, dar s-a concretizat într-o relație stabilă.

Te-a ajutat experiența pe care o aveai în alte domenii?

Cu siguranţă m-a ajutat să fiu mai creativă. Facultatea de Arte Decorative şi Design m-a ajutat să gândesc în concepte, să gândesc serii pornind de la un obiect. Advertising-ul, cei cinci ani în care am lucrat ca Art Director, m-a ajutat să dezvolt conceptele, fără a mă limita pe idei venite la prima mână.

Andreea Mogosanu - Designist (5)

Pentru cine sunt bijuteriile tale?

Pentru femeile ușor nonconformiste prin muzica pe care o ascultă, prin atitudine, prin prietenii… nu neapărat prin haine. Femeile care au ceva de spus prin toată prezența lor.

Andreea Mogosanu - Designist (2)

Nu ți se pare riscantă pasiunea ta pentru forme primare, elementare, rough?

În contextul țării noastre, da, la o primă vedere pot părea simple. Sunt la început și îmi place să risc, să experimentez, îmi place să mă joc cu această formă pură pe care să o virez din geometric în forme organice. Dacă o să îmi mențin stilul acesta sau dacă o să mi-l schimb, asta rămâne de văzut.

Andreea Mogosanu - bijuterii - Designist (4)

Ai făcut cursuri cu David Sandu… simţi că se conturează o școală acolo?

Da, se conturează o școală, sunt tot mai mulți cei care vin la cursurile lui. Mi se pare, de asemenea, că există trăsături comune printre cursanți. Toți care am ajuns acolo am avut o confruntare directă cu bijuteria. El ne-a deschis ochii. Suntem ca niște boboci de rață și încercăm, la început, să-i urmăm stilul, din ceea ce mi-am dat eu seama. Pe parcurs fiecare își dezvoltă stilul personal, însă toți cei care vin la cursurile lui sunt influențați în bine.

Andreea Mogosanu - Designist (1)

Putem vorbi despre maturizarea artiştilor care fac bijuterie? De o generaţie?

Nu știu dacă e apogeul încă, însă clar e o maturizare. La târgul Autor dedicat bijuteriei contemporane de anul acesta participă peste 70 de designeri. Fiecare expozant se dezvoltă de la an la an și se duce într-o direcție foarte bună, atât conceptual, cât şi prin tehnică şi finisaje. Este un boom similar celui de acum câțiva ani, din advertising.

Ai avut parte de ecouri în afara ţării?

Da, am avut feedback pozitiv din partea unor designeri şi concept store-uri din Germania şi Franţa. În Austria, chiar am expus o colecție din argint și lemn într-o galerie de artă din Gratz.

Andreea Mogosanu - Designist (4)

În România se conturează un public? Poate unul colecționar?

Colecţionar, nu încă. Sunt tineri cam între 22 și 37 de ani care poartă aceste bijuterii.

Câte bijuterii trebuie să aibă o femeie în ziua de azi?

Ca la pantofi, cât mai multe sau cât îi permite buzunarul.

Andreea Mogosanu - bijuterii - Designist (2)

Inele MooguAndreea Mogosanu - bijuterii - Designist

Faci bijuterii unicat, nu?

Da, deocamdată. Incerc să realizez și bijuterii de serie pentru că unicatul este mai greu de făcut, muncești foarte mult, rezultatul e bun, însă financiar vorbind nu poți să le pui la un preț foarte mare. Așa că te poți subaprecia ca preț.

Andreea Mogosanu - Designist (3)

Ai avut dificultăți în a te despărți de o piesă?

Da, da, multe piese pe care le realizez le testez,  implicit le port; chiar dacă le port doar o jumătate de oră. Așa le dau şi un suflu personal.

Andreea Mogosanu - bijuterii - Designist (3)Fotografii: prin Moogu Jewellery

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed