Cele mai designish locuri din București cu un ceva à la Milano

De ce Milano? Pentru că este și capitala designului de obiect, nu doar a modei. Pentru că Milano dictează trend-urile, spune ce este IN și ce este OUT și pentru că este acasă pentru multe branduri faimoase, care au cele mai mari showroom-uri în acest oraș-icon al Italiei.

Pentru că te îmbie atât cu trattorias tradiționale, cât și cu restaurante și cafenele de design, cu scaune și fotolii semnate de Gio Ponti sau frații Castiglioni. Pentru că este orașul care găzduiește faimosul Salone del Mobile încă din anii 1950, pentru ca în 1960 să devină cel mai important oraș al Europei la capitolul design. Pentru că este definiția eleganței și a stilului, așa cum Peroni Nastro Azzurro, un brand iconic născut tot în Italia anilor ‘60, este și astăzi berea premium italiană numărul unu în lume.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 14

1. Restaurantul Vecchio

Ne amintește de cochetele trattorias milaneze, în care italienii iau masa cu toată familia, și de gustul inconfundabil al pizzei în cuptor pe lemne. Poate ai trecut de multe ori pe lângă clădirea de patrimoniu care astăzi adăpostește localul Vecchio, dar nu știai că este cea mai veche cafenea din București. Se află la răscruce de drumuri Șepcari și Covaci și a fost scoasă la lumină datorită uneia dintre cele mai frumoase restaurări din Centrul Vechi.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 04

Cel mai important lucru a fost ca toate elementele să creeze atmosferă: pictura murală, ferestrele, felul în care sunt dispuse mesele, lumina, culorile, pe scurt felul în care se prezintă locul pe scena aglomerată a Lipscanilor, unde din ce în ce mai multe localuri te îmbie și prin scenografie.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 12 2. Voilà & Eclecticó Studio

Localul cu rinocer mov, deschis anul acesta prin mai, ne trimite cu gândul la grădini șic, unde au loc tot felul de petreceri neconvenționale de design în timpul târgului de mobilier de la Milano. Ne mai place pentru că vine ca o surpriză deosebit de plăcută, verde și calmă într-o zonă (Str. Gral. Constantin Budișteanu nr. 18, aproape de Calea Griviței) cu case superbe, dintre care însă mult prea puține au avut norocul să-și recapete strălucirea și eleganța de altădată.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 13

Dar surpriza continuă, pentru că o parte a localului găzduiește și un magazin-concept de mobilier, accesorii, mașini de scris Olivetti sau piese decorative din anii ’50-’60-’70-’80: Eclecticó Studio. Am găsit aici și scaunele Selene, design Vico Magistretti pentru Artemide, în 1968. Sigur vei mai auzi despre acest loc pe designist.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 16

3. Palatul Știrbei

Milano găzduiește tot felul de expoziții în spații neconvenționale, out of the box, cum sunt cele din timpul Tortona Design Week. Ei bine, Bucureștiul îi calcă pe urme. În mai anul acesta, Palatul Știrbei a găzduit expoziția centrală a Romanian Design Week Preview – Inspired by Peroni, un eveniment pe care îl așteptam de mult și pe care l-am savurat bucățică cu bucățică.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 11Am avut ocazia să facem cunoștință cu Palatul Știrbei (Calea Victoriei 107-109) într-un spectru de culori și un vibe cultural contemporan cum îl vom mai găsi din nou la următoarea ediție. Despre expozițiile pe arhitectură și design de obiect care au avut loc aici ți-am povestit noi pe larg. Iar evenimentul nostru Made in RO – Târg de design românesc a fost parte din acest periplu cultural, care a cuprins peste 90 de designeri, mai bine de 30 de locuri şi 38 de evenimente colaterale.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 09 4. Galateca

Este o galerie cum alta nu-i în București, care dedică multe din expozițiile sale designului vestimentar, dar și de obiect sau creează concepte curatoriale frumos mixate între diferite forme artistice. Galateca vorbește despre artiști și designeri români, despre consumul de artă în toate formele sale. Are multe de povestit și un șir de proiecte care acum se coc, așa că trebuie să treceți pe aici.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 06

Ne trimite cu gândul la galeriile de artă și design care împânzesc orașul Milano, la petreceri elegante și la spații albe, impecabile, epurate în care “pozează” sculptural obiecte de design. Îi urăm să devină cel puțin la fel de faimoasă precum galeria Spazio Rossana Orlandi din Milano, care promovează designeri tineri din toată lumea.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 05

Galeria de artă Galateca este unul dintre proiectele câștigătoare ale ediției 2013 a Anualei de Arhitectură București. Arh. Radu Teacă, care semnează amenajarea galeriei, a primit din partea Președintelui OAR-Bucureşti, arh. Mircea Ochinciuc, un premiu special.

Apoi mai este și Neogalateca, magazinul galeriei, anexat spațiului expozițional, care prezintă o selecție de produse din zona fashion, papetărie, carte, design de obiect și accesorii pentru casă, obiecte de artă, ilustrații și grafică, cuprinse în mape de autor.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 07 5. Downtown Bucharest – proiectul vitrinelor de designer din magazinul Eva și mai mult decât atât

Cine a trecut pe la magazinul Eva în ultimele luni, sigur a văzut o schimbare: fiecare vitrină este dedicată câte unui designer român, iar la interior te așteaptă produse de autor. Acesta este doar începutul unui proiect ce se anunță de anvergură: Downtown Bucharest  – traseul de vitrine, grădini și străzi cu stil din Centrul Capitalei, un proiect urban de revalorizare a zonei centrale delimitată de Piața Romană, Grădina Icoanei, Piața Universității și Grădina Cișmigiu. Un proiect inițiat de DC Communication și Molecule F.

Downtown Bucharest este conceput să devină un alt brand al capitalei, complementar Centrului Istoric. Bucureștiul, care aspiră să fie în sens plin o capitală europeană, trăiește înca din brandurile urbane definite prin planurile de urbanizare comuniste.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 03

Centrul Istoric reprezintă, de fapt, primul brand al capitalei apărut în ultimii 20 de ani. Șansa Bucureștiului de a fi o capitală definită de contemporan stă inclusiv în indentificarea acelor zone și puncte de interes în care se pot construi adevărate branduri urbane care să dea imagine și identitate orașului.

Un început al unui hub de fashion design contemporan local care ne face să ne gândim la începuturile celebrului astăzi 10 Corso Como din Milano, care s-a deschis în 1991 într-un garaj reconvertit.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 02 6. Phill

Ne place restaurantul Phill pentru că este un fel de rege al restaurantelor de design și stil din București. Dar de ce ne-ar trimite cu gândul la Milano un local în care tronează un elefant de 4 m înălțime?

Probabil că e vorba de mica armată de scaune Eames, culorile vii, formele curbe și jucate, inovația și invitația la imaginație, experiment, experiență, interpretare. Și libertate. Adică ingredientele care au stat la baza celor mai frumoase și faimoase obiecte de design create în perioada La Dolce Vita a Italiei, în anii ’60. Dar te invităm să călătorești în timp, în lumea designului acelei perioade, aici.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 15

Amenajarea restaurantului Phill invită la citiri personale ale spațiului animat de un elefant simpatic. Se oferă ca o platformă pentru diverse scenarii posibile, iar experiența de a te afla acolo este un exercițiu de imaginație. Te invită să ai o reacție și, mai mult, te surprinde, creează dileme, pune întrebări, la care nu există doar un singur răspuns corect, ci un număr infinit de interpretări și definiții posibile ale celor care folosesc spațiul și empatizează cu el.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 10

Iar acum părăsim spațiul public și vă prezentăm două alegeri mai personale, care ne aduc flashback-uri de la Milano:

7. Colecția de textile Join Us for Dinner a designerului Martine Claessens

Poate pentru că e colorată în nuanțele cu personalitate ale Italiei, dar mai ales pentru că Martine încearcă ca prin mai tot ce face să aducă la București aromele, finețurile și eleganța stilului italian. E de înțeles. După ce Martine a absolvit Royal Academy of Fine Arts în Belgia, a lucrat ca designer de modă în Italia, chiar la Milano, țara care i-a cultivat acest “flair for the beauty of living”, cum îl numește ea, și care reprezintă un trademark al interioarelor și textilelor pe care le creează.

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 08

8. Apartamentul în culori de gelato, semnat de Agnes Lukacs

Ne uităm la imagini și gândul ne zboară la o gelaterie din Milano unde am mâncat cea mai bună înghețată care există pe pâmânt. Apoi, deși picturile de pe pereți sunt în stil pop art, à la Andy Warhol, această amenajare ne amintește și de anii ’60 italieni, când străzile orașului ce își întărea poziția de capitală a designului, erau pline de scutere Vespa și oameni liberi, eleganți și îndrăgostiți. O imagine contemporană, nu? 🙂

Cele mai designish locuri din Bucuresti cu un ceva a la Milano designist 01

Ce dulce poate fi viața, dacă jumătatea paharului este plină de culoare, design, locuri fine și amintiri din călătorii! Cu speranța că ți-a plăcut turul nostru designish și că ți-am făcut poftă să pleci în vacanță la Milano sau să mergi hai hui prin oraș, mai adăugăm un loc fain la lista noastră, descoperit pe www.peronidiario.ro, care a scris de curând despre cea mai frumoasă grădină din București. Tot aici vei găsi multe alte articole interesante despre zona artistică și asocierea Peroni cu lumea designului contemporan.

Fotografii:  Alex Boghian / Elis Popescu / prin brandurile și spațiile prezentate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed