Tricoul cu Tricolor, creat de Mândra Chic şi Semne Cusute, se lansează la Made in RO!

Credem că şi voi le cunoaşteţi deja pe Alina Zară, de la Mândra Chic, şi pe Ioana Corduneanu – Semne Cusute. Despre proiectul Mândra Chic v-am povestit pe larg pe Designist, iar împreună cu arh. Ioana Corduneanu am organizat până acum două workshop-uri despre magia Semnelor cusute: ce însemnau ele, legende pe care ni le spun, cum erau folosite, magia pe care o presupun.

Tricou cu Tricolor -Designist (2)

Mândra Chic şi Semne cusute lansează Tricoul cu Tricolor la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc weekend-ul acesta, pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Cum a început proiectul vostru: Tricoul cu Tricolor creat de Mândra Chic & Semne Cusute? De mult puneaţi la cale o colaborare, mai ales că pasiunile şi activităţile voastre se întrepătrund? 🙂

ALINA: Povestea Tricoului cu Tricolor exista în mintea mea de foarte mult timp! Nu înţelegeam de ce suntem atât de fascinaţi de tricourile cu drapelul Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii sau Franţei. De ce acestea ajung să apară şi în Vogue, iar nouă efectiv ne e ruşine de tricolorul nostru… Mi-am dat o explicaţie la prima mână: culorile lor sunt mult mai corect estetice în alăturare, mai uşor de purtat şi recepţionat. Şi mie îmi place foarte mult asocierea de roşu, alb şi albastru, dar tot nu eram împăcată… Apoi mi-am amintit brusc de perioada în care toată lumea purta culorile Braziliei şi am zis: “nu se poate, trebuie să facem şi noi ceva”! Trebuie să găsesc o soluţie de înnobilare, de rebranding pentru tricourile cu tricolor, care poartă, în esenţă, cele mai puternice culori din lume.

Apoi a ajuns Ioana la noi, la Muzeul de Pânze şi Poveşti, cu atelierul de semne cusute! M-am îndrăgostit iremediabil de povestea ei. Mi-am adus aminte de ţesăturile vechi în care era strecurat foarte fin tricolorul, în culorile acelea naturale, de pe vremea când nu exista Photoshop şi nuanţatoare chimice, de semnele de forţă care îl însoţeau permanent, indiferent că era pe ii, cămăşi, ştergare, sau în brâie… Când Ioana mi-a trimis primele schiţe, am ştiut că asta este povestea pe care o aşteptam pentru Tricoul cu Tricolor! Şi m-a bucurat foarte tare încă un lucru: faptul că şi în mintea ei exista nevoia unui astfel de tricou, aşa că proiectul este însufleţit până la ultima linie de design.

IOANA: Am acceptat provocarea Alinei întâi cu sufletul, pentru că este un PROIECT SOCIAL, dedicat copiilor din Mândra și din împrejurimi. Banii câștigați din vânzarea acestor tricouri vor fi folosiți pentru a cumpăra cele necesare “Taberei de Treabă“: la vară, zeci de copii vor participa la ateleriele de cusut, de pictură pe sticlă, de restaurare, de “vânătoare de comori românești prin sat” -€“ ca și anul trecut. În plus, vom organiza împreună și Atelierul de Semne, unde copiii vor învăța motivele străvechi și poveștile lor. Pe scurt: este nevoie de pânză, ațe, culori, creioane, sticlă și evident, implicare.

Dar am acceptat provocarea Alinei și cu mintea unui designer. Roșu, galben și albastru – culori primare, puternice, nu sunt ușor de adus împreună, prin simplă alăturare. Străbunicii noștri știau însă să poarte tricolorul și am căutat formula lor. Cromatica tradițională a poporului român se evidenția clar de cea a vecinilor, fiind remarcată de specialiști: armonia, măsura, decența și echilibrul între spațiul alb și petele de culoare. Spre deosebire de vecini, care preferau culorile tari, “roșu piperat” și contraste puternice, la noi, femeile lăsau anume războaiele de țesut covoare afară, pentru ca ploile să nuanțeze culorile în “ape”. Tricolorul apare ca un crâmpei / linie îngustă, sau ca accente, înconjurat de semne cusute negre – pe fond alb. Sau pe fond negru, la țesături. Nuanțele variază mult, cum e normal în cazul culorilor vegetale, mai stinse, mai potolite, mai “vintage”.

Tricolorul apare în special pe straiele românilor din regiunile care au fost sub stăpânire străină: în Maramureș, Transilvania, Banat, Basarabia, Bucovina; conviețuind împreună cu alte neamuri, ei au ținut să își exprime identitatea.

Tricou cu Tricolor -Designist (6)

Tricoul cu Tricolor este un mic “îndrumar” de esență românească. Fiecare semn aplicat pe tricou este desluşit prin povestea sa străveche. În acelaşi timp Tricoul cu Tricolor este un proiect social: banii câștigați din vânzare vor fi folosiți pentru a cumpăra cele necesare “Taberei de Treabă“, destinată copiilor din Mândra (Ţara Făgăraşului) şi împrejurimi.

Tricou cu Tricolor -Designist (4) Tricou cu Tricolor -Designist (5)

Ştim că fiecare tricou Mândra Chic are o poveste, ca şi semnele străvechi pe care Ioana le descifrează pentru noi pe Semne Cusute. În afara poveştii “despre noi” pe care o spune Tricoul cu Tricolor, care este scopul acestui nou proiect pentru voi?

Prin acest proiect aducem o alternativă “româneasca” celor ce își doresc să poarte tricouri cu un mesaj simplu, frumos, pozitiv.

Pentru că tricolorul ne reprezintă, pentru că ne era dor de roşu, galben şi albastru. Pentru că este uitat şi neglijat – propunem o demonstraţie de atitudine şi un exerciţiu de sensibilitate. Tricolorul nostru poate să fie chic, iar un tricou cu semne străvechi şi cele trei culori primordiale, combinate într-un fusion old-new, se poate purta alături de cele mai mari branduri din lume. Cu mândrie şi asumat! Să ne inspire şi să ne poarte noroc!

Avem o moștenire bogată în simboluri vizuale puternice. E normal să ne atragă și să putem alege ceea ce credem că ne reprezintă. Firește că putem opta, ca și până acum, să purtăm semne ale altor culturi; drapelul altora, texte de tot felul -€“ dar iată că, în sfârșit, există și tricouri îmbogățite cu SEMNE CUSUTE și înnobilate cu TRICOLOR.

Și pentru ca fiecare să aleagă în cunoștință de cauză, am ținut să explicăm sensul semnelor pe care le-am folosit: proiectul nostru își propune să fie un mic “îndrumar” de esență românească.

Putem să purtăm acest tricou când suntem departe și ni se face dor de casă.

Putem să îl facem cadou prietenilor din alte țări și să le povestim despre noi.

Putem purta tricoul cu frunză de stejar atunci când echipa națională de rugby are un meci important.

Putem purta steaua cu 8 colțuri atunci când plecăm la drum și vârtelnița când avem nevoie de mai multă energie.

Tricou cu Tricolor -Designist (9)Tricourile au fost purtate de “Prieteni ai Ţării Făgăraşului şi iubitori de TRICOLOR”: Vlad Miriţă, Oltin Hurezeanu, Alexandra Svet, Haiducul Matei. 

Câte modele ale Tricolului cu Tricolor ne vor aştepta la Made in RO, pe 25 şi 26 mai?

Pentru MADE in RO am selectat 6 motive pe care le-am considerat esențiale.

VÂRTELNIȚA, semn străvechi, ca să-ți dea aripi, forță și bine. Din cele mai vechi timpuri, ea e motorul ce ține lumea în mișcare, ce face ca lucrurile să se întâmple. De mult de tot, cele mai puternice 4 vânturi din lume s-au luat la întrecere, pentru că fiecare din ele voia să stăpânească Pământul. Îndârjirea le-a transformat în 4 cai ce s-au înhămat și au început să tragă. Cum nici unul nu era mai puternic, nu au reușit decât să învârtă lumea prin cele 4 anotimpuri! Și de-atunci nu ne mai oprim …

STEAUA, ca să-ți arate Calea și să te îndrume spre bine! În vremurile de demult, călătorii, păstorii și navigatorii se orientau după singura stea care nu-și schimba niciodată poziția pe cer: Steaua Nordului. Fără ea erau pierduți. În timp, steluța cu 8 colțuri a ajuns să reprezinte și ideea de reper spiritual. Fiecare are steaua lui norocoasă. Steaua noastră e menită să vă călăuzească pe drumul bun, oriunde ați vrea să ajungeți.

RUJELE (TRANDAFIRII): Flori să-ți răsară în Cale și flori să-ți rămână în urmă! Cea mai mândră dintre ele, trandafirul, reprezintă frumusețea, prospețimea, dorința femeilor de a fi iubite și admirate. Să vă păstrați delicate și să nu uitați că adevărată menire a unei femei este aceea de a fi bună și înțeleaptă. Femeia leagă cu flori tot neamul laolaltă și îl învață să pășească mândru, prin timp, mai departe.

FRUNZA STEJARULUI să-ți amintească ce importantă este pentru noi pădurea! Un neam ale cărui cântece încep cu “frunză verde”, un neam care are mii și mii de modele vegetale cusute pe ii și cămăși, un neam pentru care și lemnul e viu, pădurea e soră, codrul e frate, să nu uite niciodată legătura cu natura. Pădurea i-a dat lemn pentru foc și pentru acoperiș, hrană, leac, umbră și adăpost în vremuri grele. A venit rândul nostru să protejăm lumea vegetală și să ne apărăm pădurile. Să fim ca stejarii, tari și mândri.

COLȚII LUPULUI, cu care orice bărbat ar putea pleca la război. Orice fel de război 🙂 Acest model este o înlănțuire de simboluri străvechi, foarte iubite, ce seamănă cu o declarație de forță și protecție. De pe margine, ascuțiți, colții lupului încadreazムcoarnele berbecului, aurii, simbolul puterii și virilității masculine; rombul roșu, cu lațuri prelungite e€“ ochiul protector ce veghează, iar albastru, fragmentul de coloană.

GENERAȚII DE FEMEI: din mamă în fiică, de la bunică la nepoată, așa s-au transmis și au ajuns până la noi semnele străvechi și poveștile lor. Cu mâinile în șold, autoritare, responsabile, mândre, femeile au știut că asta este puterea și menirea lor. Păstrătoare de obiceiuri, dar, în același timp, gata de a se lăsa seduse de modă și noutate, femeile trebuie să știe să păstreze și să îmbogățească zestrea noastră. Acest model a fost desenat după un ștergar din Ocnița, Basarabia, dar astfel de imagini s-au folosit în Moldova de mii și mii de ani.

Tricou cu tricolor schita - DesignistMotivele, explicate mai sus, ale Tricoului cu Tricolor

Tricou cu Tricolor -Designist (8)

Tricou cu Tricolor -Designist (1)

Care este mesajul vostru pentru vizitatorii Made in RO?

Așteptăm cu nerăbdare să ne cunoaștem, să comunicăm, să aflăm cum și-ar dori ei să poarte TRICOLORUL sau Semnele Cusute. Să dea o șansă tinerilor designeri, să-i încurajeze, dar în același timp și să le ceară mai mult, mai bun; și să-i urmărească în evoluție. Sperăm ca designul românesc să ajungă acolo unde a ajuns și filmul românesc și unde ar trebui să ne ducă toate industriile creative: în top.

Tricou cu Tricolor -Designist (3)

Tricoul cu Tricolor vă aşteaptă la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc weekend-ul acesta, pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Facebook event aici.

facebook cover Made in RO

4 Comments

 1. Vio

  Imi place proiectul vostru foarte mult, felicitari pentru spirit si creativitate! Se poate cumpara si pe internet, aveti site? Sunt convinsa ca sunt multi romani in afara tarii (ca mine) care isi vor dori sa cumpere si sa contribuie….

 2. Vio, multumim pentru apreciere si pentru interes! tricoul se poate comanda online la Mandra Chic, la adresa: contact@tarafagarasului.eu
  pe Facebook gasiti si pagina: Muzeul de Panze si Povesti si pagina Mandra Chic – ambele ale Alinei Zara, din Mandra – Fagaras
  arhiva de motive traditionale + modele de ii o gasiti si pe google si pe Facebook, cautand “Semne Cusute”
  numai bine,
  Ioana

 3. […] Tricoul cu Tricolor, creat de Mândra Chic şi Semne Cusute, se lansează la Made in RO! […]

 4. Cornelia

  Extraordinar de armonios este combinat tricolorul cu motivele nationale. N-am cuvinte destule si potrivite de lauda si apreciere.
  Continuati tot asa si mult succes.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed