NOD makerspace: primul atelier de creație și lucru, de dimensiuni mari, din România. Locul unde proiectul tău trece de la idee la implementare.

Dacă despre promovarea designului autohton se vorbește mai intens, un centru unde creatorii români pot merge pentru a-și transforma proiectele din concept în produs finit, dotat cu toate cele necesare unui adevărat atelier de creație, nu exista până mai acum. Dar iată că a fost inaugurat chiar săptămâna trecută, pe 2 aprilie – NOD makerspace.

Pe lângă conceptul antreprenorial atât de necesar contextului actual, ce ne-a mai atras la povestea NOD makerspace este amenajarea centrului în hala din fosta Fabrică de Bumbac, de pe Splaiul Unirii 160.

1NOD Makerspace - Designist 2NOD Makerspace - Designist

NOD makerspace este  primul centru creativ de dimensiuni mari din România. NOD makerspace este un atelier de creație și lucru, ce funcționează într-un spațiu de 650 metri pătrați și oferă acces, pe bază de membership, la o gamă largă de unelte și echipamente speciale (laser engraving & cutting, 3D printing, CNC router, plotter, scanner) pentru fabricație digitală și prototipare rapidă, la educație, precum și sprijin concret în realizarea proiectelor.

Pe termen lung, scopul proiectului constă în crearea de oportunități pentru îmbunătățirea nivelului de trai, local și global, și închegarea unei puternice comunități open-source. The Maker Revolution, trend global la care aderă și NOD makerspace, este reprezentat de creativii și antreprenorii care reușesc să treacă de la idee la implementare și sunt dispuși să lucreze împreună pentru atingerea obiectivelor. Acesta își are originea în cultura DIY și a influențat puternic educația, mediul de afaceri și designul, mai întâi la nivel internațional, iar acum pe plan local.

3NOD Makerspace - Designist 4NOD Makerspace - Designist

Dezvoltat de o echipă de tineri antreprenori, NOD makerspace a implicat o investiție de 120.000 euro și șase luni de lucru pentru amenajarea halei din fosta Fabrică de Bumbac. NOD makerspace va funcționa pe bază de membership, cu două tipuri de abonament lunar: Basic (120 euro) sau Pro (160 euro), abonament care oferă acces la toate echipamentele speciale. Pentru echipe, prețurile abonamentelor sunt reduse.

Membrii vor avea acces la zona open space, echipată cu scule si echipamente pentru fabricație manuală și digitală, zece ateliere, sală de conferințe, zonă de relaxare, sală de workshop-uri, atelier de prelucrare a lemnului și a metalului, ateliere de vopsitorie, sablare, sudură, atelier de croitorie.

“Vom oferi consultanță și sprijin pentru proiecte, de la concept la implementare, din domeniii precum: planificare urbană, arhitectură, design grafic sau de obiect, tipografie digitală, fotografie, antreprenoriat și business management. Ne-am propus să sprijinim democratizarea designului, a ingineriei și a educatiei creative. Membrii noștri vor fi ajutați să-și transforme ideile în afaceri sustenabile”, au declarat arhitecții Tamina Lolev și Florin Cobuz, doi dintre coordonatorii proiectului.

9NOD Makerspace - DesignistFlorin și Tamina, doi dintre coordonatorii proiectului

Pe lângă funcția de incubator de business, NOD makerspace este și un facilitator de educație, oferind cursuri complementare (de folosire a uneltelor speciale – Laser Cutter, router CNC etc. -, pentru prelucrarea lemnului, de introducere în sudură, electronică, modelare 3D, Grasshopper, Arduino, Raspberry Pi și Software Autodesk) sau adiacente (Marketing, post-procesare, Photoshop, croitorie, design de obiect, modelare 3D avansată, inițiere în design pentru copii).

7NOD Makerspace - Designist

Despre abonamentele, serviciile, dotările și evenimentele NOD makerspace afli mai multe aici.

Fotografii: prin NOD makerspace

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed