O casă mare din București pune echilibrul la încercare și plusează cu lumină
La început a fost lacul. Apoi, florile s-au grăbit să profite de lumină. Casa cu o suprafață de 450 mp a venit ca o urmare firească, atent conectată la elementele vegetale, cu ferestre înalte, din pardoseală până în plafon, și detalii care testează elementele arhitecturale: când le lasă să respire, când le unesc subtil. Totul, într-o amenajare semnată de Dofinteriors (arh. Ralu și Radu Dofin) și punctată de piese de mobilier și accesorii de designer. Masa de dining vine de la Cattelan, scaunele, de la Midj și corpul de iluminat de deasupra mesei, de la Moooi. Vasele și accesoriile sunt din portofoliul The Edit și Norda.
Citește și: Într-un apartament din București, funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă Ușile filomuro, pe care o să le vezi în întreaga casă, se întind din pardoseală în plafon, așa că nu tolerează nicio eroare de construcție. Tot despre continuitate vorbește și piesa care te întâmpină la intrarea în casă: panoul decorativ din tablă perforată albă este balustrada care unește toate nivelurile casei și servește drept suport și fundal pentru plantele agățătoare care se revarsă în cascadă de la etaj. Noaptea, panoul funcționează și ca filtru pentru lumina led-urilor care șerpuiesc de-a lungul treptelor, însă de-a dreptul spectaculos devine ziua, când strălucește sub luminatorul de la mansardă și evidențiază înălțimea continuă a casei. Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București Lampadarele încastrate sunt de la Flos (prin Diseno). După colț, lângă scară, te așteaptă una dintre piesele noastre preferate, în cheie ludică: nu ne dăm seama dacă lampadarul încastrat în perete intenționează să-și camufleze silueta sau a fost surprins în fotografie tocmai când ieșea din ascunzătoare 😄. Prin el, arhitecții au vrut să sugereze fuziunea între elementele proiectului. O senzație contradictorie, de fapt, pe care o să o ghicești și în celelalte spații: unele piese par, pe de-o parte, că levitează fără nicio grijă, iar pe de altă parte, că tind să se agațe discret de stabilitatea altora, în căutarea echilibrului. Dacă ridici privirea deasupra lampadarului, de pildă, este posibil să ți se taie respirația. Asta chiar dacă volumele arhitecturale sunt lăsate „să respire” pe cont propriu: plafonul nu atinge niciodată pereții, ci pare că levitează senin într-un alt fel de distanțare decât cel cu care ne-am obișnuit în ultimele luni 😉. Ne-a plăcut soluția benzilor led care „îmbrățișează” elementele constructive ale casei și marchează îmbinările între suprafețe prin lumina continuă. Mobilierul custom made este realizat de Extensif. Benzile led întretaie scenografic plafonul zonei de zi și marchează spațiile cu funcționalități separate: dining-ul și living-ul. Tot aici, arhitecții nu s-au ferit să alăture finisajele și texturile cu caractere opuse în mod obișnuit: cele brute, cum sunt betonul și tabla perforată pe care le-ai văzut mai devreme, fac echipă cu oglinzile și esențele lemnoase, materialul-vedetă al amenajării. Citește și: Cine spune că apartamentul unei familii cu copii nu poate fi gri?
Amenajarea înflorește și înmugurește în colțurile camerelor, fie prin accente de culoare, fie prin finisajele alese: în living, responsabil de asta este fototapetul care aduce un pic de dinamism cromatic în preajma draperiilor albe, continuarea fluidă a pereților. Măsuța de cafea vine de la Ditre. Bucătăria este și ea o poveste a continuității, în care lemnul se extinde până în plafon într-o imagine care ne-a adus aminte de loft-urile newyorkeze sleek, contemporane. Lumina își fructifică fiecare sursă posibilă, de la ferestrele multiple la benzile led, dar superstarul rămâne corpul de iluminat Vibia, care „săgetează” masa de dining. Părăsim zona de zi, străbatem transparențele strălucitoare ale scării și ajungem la etaj, unde zona de noapte a fost fragmentată în cele trei dormitoare în tonuri de gri, pe care le vom trece în revistă mai jos. Paturile din cele trei dormitoare și noptierele vin de la Pianca. Fototapetul, de la Glamora prin Diseno. Dormitorul matrimonial este dominat de lămpile-pălărie de la Petite Friture, despre care ți-am mai povestit aici. Nu ai nevoie de un motiv special pentru o petrecere, e suficient doar începutul unei noi zile. Cel puțin asta pare că spune dressing-ul dormitorului matrimonial, cu ale lui corpuri de iluminat-spectacol de la Foscarini. Fundalul este asigurat de fototapetul de la Glamora, care ne astâmpără dorul de călătorii (sau ni-l intensifică? 🙂 ): reproduce interiorul Palacio de Cristal din parcul madrilen Buen Retiro. Primul dormitor de oaspeți, prins între pereți care par că se întrec în texturi catifelate, se completează cu un alt corp de iluminat extravagant: lampa EOS by Umage din pene de gâscă ⬇. Iar în cel de-al doilea dormitor de oaspeți globul supradimensionat de la Moooi este superstarul. Lampadarul încastrat de la parter are aici o replică miniaturală, tot de la Moooi, prins în peretele cu tencuială decorativă. Băile au pardoseli din microciment, iar plăcile ceramice vin de la Porcelanosa, prin Diseno. Proiectul a durat mult, aproape 3 ani, iar asta a adus provocări majore pentru arhitecți: îmblînzirea reticenței constructorilor, grija implementării fiecărui detaliu așa cum a fost proiectat și, cel puțin la fel de important, menținerea entuziasmului clienților pe parcursul procesului îndelungat de implementare. Totul e bine când se termină cu bine, însă: proiectul a fost finalizat la începutul acestui an, când stabilitatea devenea chiar mai importantă decât până atunci. |