O căsuță veselă în care toate piesele de mobilier au fost recuperate!

Le cunoaștem pe Laura (Eftode) și Mădălina (Zăvoianu), designerii Kihi-Kiha, datorită jucăriilor, decorațiunilor și hăinuțelor frumoase pentru copii, despre care nu ne-am putut abține să vorbim (vezi aici). “După orele de program” însă, Laura și Mădălina au dat viață unui studio dintr-un bloc nou din București, cu piese recuperate “de la scara blocului”, cum spun ele.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (1)Ne place să vorbim despre astfel de proiecte, pentru că ne e familiară graba celor ce pun la colțul blocului piese la care nici nu se gândesc să mai arunce o privire, convinși că nu se mai poate face nimic. Și, până la urmă, recuperarea pieselor vechi, care se practică pe scară largă în afară, existând ateliere specializate și designeri care se ocupă de asta (cum e Anna James), la noi apare timid, nefiind prea convingătoare pentru mulți dintre cei care se mută în casă nouă.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (4)Laura și Mădălina au reușit cu un buget foarte mic să creeze un decor colorat, vesel, prietenos. Cea mai mare parte a pieselor vin dintr-o locuință dezafectată de anii ’70, iar restul le-au apărut în cale abandonate de vecini. Au curățat, șlefuit, vopsit și chiar remodelat piesele găsite pentru a crea altele noi.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (13)Ușa cu oglindă rezemată lângă pat a fost găsită la scara blocului: “mi-a plăcut prea tare ca să o las în ploaie”, ne spune Laura.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (2) Damigeana a devenit noptieră, accesorizată cu milieuri vechi.

În dormitor, noptiera turcoaz vine dintr-un set de mobilier descoperit în locuința dezafectată, de anii ’70. Din același set au luat ușile dulapului, le-au vopsit și patinat și au creat din ele un paravan: “le-am îmbinat cu balamale, am montat piciorușe și rotile pentru ca paravanul să poată fi mutat mai ușor”, ne spun Laura și Mădălina.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (12)

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (10)

Piesele recuperate au fost fie vopsite, fie personalizate cu mixuri textile la care designerii Kihi-Kiha se pricep foarte bine! Mult alb și turcoaz, culoare, un sentiment de prospeține și… energii faine.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (8)

Pe peretele dinspre bucătărie, în spatele unui geam de vitrină, și el recuperat, au pus diverse milieuri. Arată fantastic și e un truc de urmat!Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (9)Cuplu de Thonet-uri alb-turcoaz

Toată munca de redecorare, în condițiile în care bucătăria era gata mobilată, a durat aproximativ 3 săptămâni. În salvarea și adaptarea pieselor pentru noul decor, Laura și Mădălina au lucrat cu vopseluri pe bază de apă, chit și ulei special pentru lemn și au patinat prin șlefuire. Dar asta nu e tot, în caz că vă bat gânduri DIY de weekend: a fost nevoie și de mașini de găurit , șlefuit, șurubelnițe electrice, fierăstrău pendular.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (3) Canapele vechi IKEA acum îmbrăcate în patchwork, o măsuță de cafea foarte colorată, cu blat-colajPiese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (7) O servantă veche transformată în birou pentru laptop

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (15)Dintr-o ladă lăsată să putrezească pe un balcon au creat un raft de cărți

Pe balcon, canapeaua a fost creată dintr-o băncuță și tăblia unui pat, iar un cuier Thonet a devenit suport pentru flori.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (11)

Sperăm că v-am dat suficiente idei de salvat piese cărora poate nu le-ați fi dat o a doua șansă. Pentru decorațiuni personalizate, apelați cu încredere la designerii Kihi-Kiha.

Piese recuperate - Amenajare Kihi-Kiha - Designist (14)

Fotografii: Steluța Popescu

One Comment

  1. Liliana

    Foarte frumos si ingenios! Am o intrebare, peste o mobila veche/ furnir de nuc lucios, se poate aplica vreo vopsea, care sa se mentina?
    Merci si felicitari pt. creativitate!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed