O mansardă interbelică din București, în care visezi la o vacanță exotică
Ți-am povestit de multe ori despre noi spații vechi: clădiri revitalizate care explorează contexte la care nu s-ar fi așteptat când au fost ridicate, apartamente care s-au împăcat cu anii în care au fost uitate și s-au scuturat de praf, case restaurate și remodelate, care se adaptează ingenios la contemporan. Toate, proiecte inspiraționale, care ne fac să visăm la casele noastre ideale. De data asta, însă, chiar dacă îți povestim tot despre un proiect de revitalizare – o mansardă dintr-un bloc interbelic ❤ -, nu visăm doar la o casă ideală, ci și la o vacanță excepțională: ajută la asta câteva dintre finisajele de inspirație orientală, piesele de mobilier din lemn exotic și cromatica solară alese de arh. Daniela Crăciunoiu de la Monocrom Studio. Scaunele de terasă sunt din ratan. Plăcile ceramice din baie sunt de la Piastrelle.
Citește și: Apartamentul “Benjamin Button” – de la vechi la nou în 365 de zile Principala provocare a mansardei a venit din vârsta înaintată a imobilului căruia îi aparține și a tiparelor arhitecturale specifice primei jumătăți ale secolului trecut: fără unghiuri drepte și fără pereți plani, un circuit rotunjit care a îngreunat compartimentarea. O a doua provocare: înălțimea relativ redusă a spațiilor, în special în zona de zi, ceea ce a obligat arhitecta să negocieze la centimetru straturile pardoselii și placarea tavanului, așa încât să obțină o proporție bună între eficiență și confort.
Ca orice proiect care se desfășoară într-un imobil vechi, mansarda a trecut printr-o serie de lucrări ascunse înainte de a-și căpăta noua imagine: decopertări, tencuieli, refacerea pardoselilor. Iar apoi, pentru a nu nega scara impresionantă și vechimea mansardei, arhitecta a păstrat aparente elementele din lemn vechi recondiționat ale șarpantei, care formează un tandem cromatic împreună cu zonele acoperite de cărămidă klinker. Pereții albi potențează lumina, iar spațiul, care a avut de suferit din cauza înălțimii reduse, a fost lăsat să respire fără prea multe piese de mobilier. Terasa acoperită este zona noastră preferată din întreaga casă. Imaginează-ți cum este să-ți bei cafeaua de dimineață privind drept spre cer 😊. În dormitorul principal, cărămida aparentă se continuă și dă intimitate spațiului. Noptiera vine de la Atelierul din Deal, la fel ca toate celelalte piese de mobilier custom made.
Alături stau baia și zona ei de duș îmbrăcată în plăci ceramice de inspirație marocană, foarte instagramabile 😉. Instalațiile sanitare au fost refăcute în totalitate, iar obiectele sanitare sunt de la Romstal. Citește și: Cum ajungi de pe bulevardul Ștefan cel Mare până în Marrakech într-o lună Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 30.000 euro, incluzând lucrările ascunse și refacerea instalaților sanitare. Un preț contemporan pentru o mansardă interbelică revitalizată 😊. Fotografii: Sabin Prodan |