Cum ajungi de pe bulevardul bucureștean Ștefan cel Mare până în Marrakech într-o lună (și ceva).

Subtitlu: Nu un circuit inspirațional de vacanță, ci o poveste despre o amenajare cu accente orientale 🙂    

Într-o după-amiază târzie de acum doar câteva luni, când primăvara încă se lăsa așteptată, iar între București și Maroc era cale lungă încă, un telefon a sunat în biroul Spacecasuals (arh. Alexandru Călin și Georgiana Gogolan). Nu asta a fost surprinzător: (și) telefoanele arhitecților sună de nenumărate ori pe zi; surprinzători au fost interlocutorii:

“De cealalată parte a firului se aflau doi oameni îngrijorați, care începuseră deja lucrările de amenajare într-un apartament proaspăt achiziționat, cu un buget relativ strâns, cu o echipă de muncitori în șantier așteptând indicații și cu câteva imagini 3D ușor confuze și destul de greu de pus în practică. Totul sub presiunea timpului, care nu curgea deloc în favoarea lor”, ne-a povestit Alex.

După convorbirea inițială, colaborarea a trecut pe fast forward: designerii și-au dat seama că randările existente erau și insuficiente, așa că au retrasat coordonatele proiectului de la fața locului.

“Am luat-o de la zero și am lucrat aproape exclusiv pe șantier. Timp de gândire nu a fost foarte mult și nici timp de schițat. Cât despre timpul de lucru efectiv, acesta s-a limitat la aproximativ o lună de zile. A mai durat puțin execuția mobilei, care a ajuns în apartament la o lună după terminarea șantierului și așa am ajuns la una dintre cele mai rapide și eficiente lucrări ale noastre de până acum”, a completat Alex. 

…via inspirație made in Marrakech, completăm noi. Dar până acolo, hai să facem câțiva pași în spate și să luăm povestea de la început.

Apartamentul cu 3 dormitoare și o suprafață de 100 mp se află pe Bulevardul Ștefan cel Mare, în zona pasajului Bucur Obor – “un fel de bazar bucureștean, până la urmă”, așa cum a sunat primul teaser pe care ni l-a făcut arh. Alex Călin. Proaspeții proprietari văzuseră câteva dintre spațiile amenajate deja de echipa Spacecasuals, așa că au mers la sigur când le-au cerut ajutorul. Cerințele lor au fost sumare: un spațiu primitor, cu tonuri de culoare deschise, zone de depozitare generoase, o cameră de lucru care să poată fi transformată în cameră de oaspeți la nevoie și un loc pentru fumat și conversație…ca în Maroc, cum au spus chiar ei, mari iubitori de călătorii.

“Așa a început povestea să respire ușor aerul cald și colorat al Marrakech-ului, să pună la un loc texturi și culori, alături de obiecte colecționate în timp și care își așteptau cumva locul”. 

Un spațiu cald și primitor înseamnă și comunicare, așa că arhitecții au ales să șteargă delimitările dintre încăperile care formează zona de zi și să potențeze fluiditatea apartamentului: vestibul-living-bucătărie este un parcurs fără obstacole și fără închideri. Inspirația marocană se insinuează în detalii și finisaje recurente: lemnul de stejar, cald, robust și uniform, alburi cu texturi felurite, culori contrastante, tapetul cu spice aurii care cucerește întregul living (tapetul e creat de cei de la Mind the Gap).

Piesele de mobilier fix, realizate împreună cu cei de la mobilaunicat.ro, sunt niște prezențe subtile, schițate așa încât să nu domine spațiul, ci să-i dea mici accente: corpuri de depozitare, nișe pentru suveniruri și simetrii care subliniază stilul și cromatica amenajării.

În bucătărie, Marrakech-ul își găsește din nou vocea prin patchwork-ul oriental multicolor, singurul care tulbură un pic uniformitatea mobilierului neutru, foarte cuminte.    Alături, în balconul îmbrăcat în placaje și parchet din lemn de stejar, este zona de conversație, pauză și fumat – dacă n-ai o curte marocană la dispoziție, te adaptezi corespondentului de apartament bucureștean, nu? 🙂

În zona de lucru, biblioteca minimală este replica din lemn de stejar a aceleiași piese din living. 

La finalul periplului designish Marrakech-inspired ajungem în dormitorul matrimonial… …cel pentru adolescentul familiei…

…și cel pentru mezin – fiecare dintre ele jocuri de geometrii și alb texturat, cu accente cromatice inspirate din cerul și apusurile marocane. Tu ce spui, te-a făcut să visezi la povești despre deșert, tuaregi, culori și miresme ale bazarului? 🙂

Fotografii: Alexandru Călin

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed