Răzvan și “fabrica” de ciocolată vin la Made in RO #14 – cea mai dulce poveste despre design și boabe de cacao.
Cine-i îndrăgostit de ciocolată trebuie să citească următoarea poveste despre Ciocolata lu’ Răzvan și musai-musai să vină la Made in RO #14, în weekend, pe 23 și 24 noiembrie, la Impact Hub, Timpuri Noi Square! Acolo ești așteptat cu masa plină de bunătăți handmade în România – zacuscă și dulceață de la Idicel, ciocolată artizanală de la București? Șase norocoase și delicioase ciocolate produse la București din boabe de cacao de origine de găsit la Made in RO #14! Noi am furat startul și-am mers deja în atelierului lu’ “Moș Crăciun” Răzvan Rusu ? să luăm pulsul pregătirilor și să vedem cum se produce o ciocolată Bean to Bar în inima Bucureștiului, un deliciu în ambalaje foarte faine – o ciocolată grozavă cu un packaging pe gustul nostru, numai bună de oferit cadou sub brad? și în ghetuțe. Bine, bine, recunoaștem! Suntem pofticioși și-am vrut să ne răsfățăm cu o tabletă-două-nouă. ? Poți și tu, în weekend, la Made in RO #14! Când ne-am întâlnit cu Răzvan, tocmai se întorsese de la Târgul de Ciocolată de la Paris. Și drept să-ți spunem nu era chiar așa entuziasmat de ce-a găsit acolo. Nu-i vorba că nu era ciocolată bună la stand-uri, dar ar fi vrut să afle printre expozanți mai mulți artizani, ca dățile trecute, iar printre ei să-și găsească noi colaboratori și prieteni faini de oriunde din lume, oameni de la care să învețe mai mult despre noua lui pasiune – cum să producă ‘ai mai bună ciocolată bean to bar #MadeInRO. Dar nu-i bai, Răzvan știe ce are de făcut să-i iasă fină “crema” din boabe de cacao de origine. Luciul tabletelor și sunetul pe care-l face atunci când o rupi în pătrățele mici sunt semne bune – ciocolata a ieșit perfect!
Ciocolată cu lapte și fistic – o bunătate! Vino la Made in RO #14 și fă-ți aprovizionarea cu cea mai bună ciocolată! Recent, Răzvan și-a mutat făbricuța de ciocolată în ograda Moritz Eis – doar înghețata și ciocolata sunt doi prieteni foarte buni. Aici ne-am întâlnit și noi într-o după-amiază când Răzvan pregătea de zor o nouă șarjă de 60 de tablete. Răzvan Rusu și-a luat foarte în serios pasiunea și se documentează constant despre mișcarea Bean to Bar – o nișă cu avânt mare în Statele Unite și încă la început în Europa.
Dacă la tabletele de ciocolată turnatul în forme nu e chiar complicat, când face praline Răzvan are de trecut un test de migală. Ciocolata se pune în cuiburi, se lasă la răcit, apoi adaugi umplutura și iar ciocolată. Așa cum era de așteptat, ciocolata cu prune și pălincă (ambele aduse chiar din localitatea Idicel) e cea mai vândută. După ce au petrecut o noapte întreagă într-un butoi plin cu pălincă tare de Idicel, prunele “îmbătate” sunt puse una câte una în ciocolata cu 72% cacao. Gustăm și-i dăm dreptate, dar bună tare-i și cea cu lapte și nuci prăjite, aduse tocmai de la Satu Mare, ciocolată pe care am fost invitați să o testăm direct din utilajul de temperare – mașinăria care aduce ciocolata la temperatura potrivită înainte să fie turnată în forme – pătrate simple ca odinioară. Dacă varianta black conține 70% cacao, ciocolata cu lapte are 54% și toate sortimentele au 100% pasiune.
Răzvan Rusu își dorește să prăjească boabele de cacao la București și să aducă în atelier toți curioșii care vor să vadă cum se face ciocolata adevărată. Pretențios și perfecționist e și ciocolatierul de la Idicel – Răzvan are un program bine stabilit și, dacă n-ar exista alte obligații antreprenoriale, munca la atelierul de ciocolată ar fi mai mult relaxare. Dimineața lui Răzvan începe la Prăvălia Idicel cu o cafea de specialitate, cum altfel, – origine: Etiopia. Apoi, mai răspunde la mail-uri, mai organizează treburile în firmă și pleacă la atelier unde face și ambalează ciocolată până seara.
Când va găsi un piper bun, Răzvan va lansa un nou sortiment de ciocolată. În perioada dinainte de sărbători, Răzvan face ciocolată și în weekend – cererea e mare, pofticioșii mulți. Mai ales când vine vorba despre ciocolata cu prune și pălincă, cel mai bine vândut sortiment chiar și în aeroportul Otopeni. Hai și tu la Made in RO #14 și umple-ți sacul de ciocolată artizanală! Sunt șase sortimente – ciocolată neagră, ciocolată cu lapte, ciocolată cu prune și pălincă, ciocolată cu lapte și nuci prăjite, ciocolată cu sare de mare, ciocolată cu lapte și fistic prăjit. Okay, gustul ne-a cucerit, dar ambalajul ne-a vrăjit.
Și, uite așa, ciocolata cu pălincă iese în lume într-un ambalaj foarte dark, cu albastru de la prună, iar ciocolata cu lapte e ilustrată mai dulce, în culori pastel vesele. Iar nucile mari îți fac clar poftă să deschizi ambalajul din carton și să guști mai repede. Însă, pe lângă gust, în interior o să afli și povestea ciocolatei – sub titlul ciocolată explicată – sau detalii despre cum se face ciocolata Bean to Bar, pas cu pas – culesul boabelor de cacao, fermentarea lor, prăjirea, prepararea amestecului de cacao, turnarea în matrițe și ambalarea. E o poveste grozavă, pe care Răzvan vrea să o spună și să o arate tuturor cât mai curând, la București. ?
Până atunci, hai la Made in RO #14, pe 23 și 24 noiembrie, la Impact Hub Timpuri Noi. La standul lu’ Răzvan de la Idicel o să găsiți povești, ciocolată mare la 80 grame și mică, la 40 – o ciocolată de buzunar de înfulecat pe loc, în timp ce admirați și cumpărați design de calitate #MadeInRO. Fotografii: Roxana Strătilă – fotografii laborator și prin Răzvan Rusu |
[…] Secțiunile cu care v-ați obișnuit rămân cap de afiș: design de obiect, mobilier, accesorii home&deco, bijuterie, ceramică, corpuri de iluminat, jucării, design textil, decorațiuni etc. #CartierulFashion îi aduce laolaltă pe cei mai valoroși creatori din zona designului vestimentar și a accesoriilor fashion. #CartierulFood demonstrează că există branduri românești care își spun povestea nu doar prin gust și calitatea preparatelor, ci și prin branding, logo, designul recipientului, prezentare – package design rules! Uite, de exemplu, Ciocolata lu’ Răzvan despre care am povestit într-un story apetisant pe Designist.ro. […]
[…] Idicel – Calea Floreasca 64 – s-a închis. Îl cunosc pe Răzvan Rusu, i-am luat un interviu nu demult, știu cât de mult suflet pune în tot ce face și-mi pare tare rău. Dar sunt sigură […]