Dacă ajungi în Centrul Vechi, vei călători în lumea inventatorilor de altădată

Art Safari face schimb de exponate cu Muzeul Tehnic, găzduind expoziții simultane, timp de două săptămâni. Cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, anunță un nou parteneriat cu un muzeu național, după ce recent a găzduit Săptămâna Antipa. De data aceasta, Muzeul Tehnic, creat în urmă cu mai bine de un secol, aduce câteva exponate faimoase în Palatul Dacia-România (Str. Lipscani, 18-20), între 21 și 31 iulie.

Art Safari împrumută o parte dintre operele-vedetă în Muzeul Tehnic (Strada General Candiano Popescu, nr. 2, Parcul Carol – București): machete ale unor aparate de zbor, printre care și cea a navetei spațiale COLUMBIA, un costum de astronaut, celebra motoretă Carpați, o bicicletă de acum 150 de ani și alte invenții pot fi văzute în Centrul Vechi. În același timp, arta lui Felix Aftene și a Irinei Dragomir se alătură machetei primului avion cu reacție din lume conceput de Henri Coandă și macazului cu ac și inimă de lemn, în Parcul Carol. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul Art Safari și la Muzeul Tehnic.

„Invităm toți micii și marii savanți la Art Safari! V-am pregătit o călătorie în lumea fascinantă a artei, dar și o plimbare printre invenții și dispozitive extraordinare, vestigii interesante ale tehnologiei românești și internaționale, importante pentru progresul tehnologic. Mulțumesc Muzeului Tehnic că a primit cu deschidere propunerea noastră și că ne împrumută câteva dintre exponatele importante, pentru 2 săptămâni. Veți putea admira aparate de zbor, biciclete, un velociped, scutere de epocă în Palatul Dacia-România, care se vor „plimba” prin expozițiile Picasso și Dali, Theodor Aman sau Irina Dragomir. Iar expoziția organizată de noi la sediul Muzeului Tehnic va cuprinde picturile Irinei Dragomir și lucrările pline de poveste semnate de Felix Aftene”, declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Oricât de diferite ar fi știința și arta, nu putem nega faptul că pe alocuri se aseamănă și se influențează reciproc. Filosoful francez Étienne Gilson spunea că oamenii produc opere de artă, în timp ce mașinile produc „obiecte culturale” sau, mai simplu spus, „lucruri”. Fără îndoială, știința joacă un rol dinamic și decisiv în determinarea stilului cultural al epocii noastre. Întregul edificiu cultural tinde să fie influențat de raționalitatea sa și de valorile subiacente. Ce au reușit astăzi Muzeul Național Tehnic și Art Safari este să aducă la un loc arta, știința și tehnologia, într-o simbioză pură. Pot spune că știința și tehnologia au dobândit un loc fără precedent în sfera culturii, devenind opere de artă, pe care vizitatorii le pot admira atât la muzeul nostru din Parcul Carol, cât și la Art Safari în Palatul Dacia-România”, declară Laura Maria Albani, Directorul Muzeului Tehnic.

 Expoziția marca Muzeul Tehnic la Art Safari oferă o călătorie care îmbină arta și invențiile celebre care stau la baza tehnologiei de azi. Operele lui Picasso și Dali, alături de invențiile create ulterior. Lucrările artistei Irina Dragomir, alături de descoperirile mai „bătrâne” cu 100 de ani, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București – viitorul sediu al Pinacotecii București). În același timp, în Muzeul Tehnic, expoziția organizată de Art Safari este asemeni unei plimbări prin lumea descrisă de Jules Verne, căreia i se adaugă povești pictate de Felix Aftene și universul plin de culoare al Irinei Dragomir.

Colecțiile permanente Art Safari

Programul celei de-a 9-a ediții Art Safari cuprinde: o expoziție cu peste 150 de lucrări semnate Theodor Aman, primul maestru al picturii românești; expoziția „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” – artă grafică; artă contemporană românească în expoziția „Roșu, galben și albastru” semnată de Irina Dragomir; fotografii din Germania de Vest și de Est, dar și din România comunistă în cadrul expoziției Barbarei Klemm; o expoziție dedicată lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX. Art Safari derulează și Art Safari Kids, un program educațional cu ateliere de creație pentru copii, adaptate vârstei lor (de la 3 la 12 ani).

 Program de vizitare expoziții

  • Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), până pe 7 august 2022, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București
  • Muzeul Tehnic: miercuri-duminică (10:30-18:00), Strada General Candiano Popescu, nr. 2, Parcul Carol

Imagini: prin Art Safari

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed