Când un arhitect pasionat întâlnește un meșter popular de pe Valea Prahovei, rezultă covoare realizate tradițional, dar cu design contemporan.

V-am tot povestit anul trecut despre Combic, magazinul online și offline din București (Bulevardul Dacia  nr. 68), care te ajută să-ți personalizezi nordic decorul, la prețuri foarte accesibile. Combic este proiectul arhitectei Ruxandra Radian și este acel tip de business creat din pasiune, iar implicarea ei foarte serioasă răzbate din toate detaliile, și o spunem pentru că o cunoaștem deja de ceva timp pe Ruxandra. Și exact despre asta urmează să vă povestim acum – cum ne-am cunoscut și cum prima noastră discuție a ajuns să facă subiectul acestui articol, publicat la aproape doi ani distanță.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bine ați venit pe Valea Prahovei! Nu, nu aici a început combic.ro, ci doar una dintre direcțiile magazinului de design, pe care o susținem la rândul nostru cu toată pasiunea. Încă de dinainte de a contura Combic, Ruxandra și-a dorit ca măcar unele dintre obiecte și accesorii să fie rezultatul colaborării ei directe cu designeri sau meșteșugari din România. Iar aici vorbim deja de acea plus valoare a proiectului: este mai mult decât un magazin care importă design, ci îl și produce prin implicarea și suținerea creativilor locali, fie ei meșteri sau designeri.

Gina și Ruxandra

Cu siguranță vom mai auzi despre noi colaborări la acest capitol. Până atunci, faceți cunoștință cu Gina – meșterul de pe Valea Prahovei, care țese la război vertical covoare superbe din lână de oaie țigaie, colorată doar cu pigmenți naturali. Acum, propunerile Ginei sunt îmbogățite de feedback-ul Ruxandrei pe partea de design, pattern-uri etc., iar covoarele sunt disponibile pe combic.ro. Îți recomandăm să mergi să le vezi și să le simți textura în magazin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Covoarele pe care Ruxandra le punea la cale, împreună cu prietena ei Mirela Vlăduță – tot arhitect, și Gina (pe care au cunoscut-o la un târg tradițional, într-o vacanță pe Valea Prahovei), au făcut subiectul primei noastre discuții, de acum aproape doi ani, înainte de ediția din decembrie 2014 a Made in RO – Târg de design românesc. În vara lui 2015, Ruxandra a lansat Combic, iar de toamna trecută, cele două tipuri (deocamdată) de covoare lucrate tradițional, dar cu design contemporan te așteaptă aici și aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ce doar două tipuri de covoare? Pentru că, spune Ruxandra, într-o lume unde posibilitățile nenumărate mai degrabă ne bulversează decât ne ajută, a ținut să meargă pe pattern-uri simple, esențializate: cum sunt triunghiurile… colorate natural; și liniile inspirate dintr-o compoziție à la Mondrian, reduse la nuanțele obținute din plante.

Am mai reținut ceva din prima noastră discuție: emoția poveștii în care fiului Ginei îi era greu să se despartă de covorul asupra căruia mama lui stătuse aplecată zile la rând. Căci tehnica de realizare înseamnă:

Covoarele sunt ţesute pe un gherghef vertical. Este o tehnică folosită în zona Prahovei de către multe femei meşter popular. Covorul este mai bătut, mai solid prin metoda asta, pentru că după fiecare rând lâna este bătută cu o furculiţă care strânge ţesătură foarte bine.

covor3_rulat_zoom (1) Cele două tipuri de covoare pot fi personalizate la capitolul dimensiuni și culori dorite.

covor1rulat_zoom-2covor3detaliu_zoomOLYMPUS DIGITAL CAMERA

V-am vorbit de curând despre cât de importante sunt alegerile sănătoase, responsabile pentru viața noastră, în general, și viața de acasă, în special. Cât de importante sunt fibrele naturale și, dacă e să exindem abordarea, cât de benefic e pentru contextul în care trăiești să comanzi un produs creat local, nu unul “european”, produs în India sau Africa.

Undeva, în Comarnic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ce să alegi un covor lucrat tradițional, cu design contemporan?

  • este hand made;
  • este produs într-un sistem fair trade;
  • folosește lâna de oaie țigaie, pusă în 3 fire;
  • urzeala este din bumbac pus în 6 fire;
  • este rezistent datorită țesăturii și a materialelor folosite;
  • sunt utilizate plantele pentru vopsire, oțetul și sarea pentru fixare;
  • este colorat cu sunătoare, frunze de ceapă, coajă de anin, urzică.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Care este prețul unui astfel de covor?

“Preţul are două componente: costul către meşterul popular, care variază în funcţie de suprafaţa covorului; şi costul către designer, care variază în funcţie de cât de mult te îndepărtezi de la modelul de bază. Putem vorbi despre o medie de aproximativ 150 euro pentru un metru pătrat”, ne spune Ruxandra.

Știm că a primit deja câteva comenzi și ne bucurăm că discuția și direcția inițiate acum două ierni își arată roadele în prezent. Covoarele lucrate tradițional, cu design contemporan sunt exact descoperirea de primăvară care te face să te uiți mai atent pe fereastră, să-ți amintești grămăjoarele ce urzici pe care le-ai văzut recent în piață și să înțelegi că natura din jur poate fi integrată designului. Smart și sustenabil.

Apropo de alegeri smart în prag de 1 și 8 martie, o raită pe combic.ro îți va da și mai multe idei sustenabile pentru buget. 😉

covor3_zoom_EXPORT_AA

Fotografii: prin Combic.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed