“Peștele Fierăstrău” – Ana și Cătălin Maier au inventat o nouă specie de mobilier din lemn. Mobilierul ca-n povești.

Din oceanul de antreprenori iscusiți s-a ivit Peștele Fierăstrău, un atelier de mobilier din lemn masiv, pus la cale de Ana și Cătalin Maier. Acum trei ani, domnul și doamna Maier, proaspăt părinți, s-au apucat să transforme lemnul în jucăriile pe care le visau pentru băiețelul lor, dar nu le găseau niciunde în magazine. Au pornit cu un traseu cu bile,  iar după ce, în sfârșit, au reușit să-i dea “fața” potrivită, au început să curgă și primele comenzi – de la prieteni. A urmat un atelier de tâmplărie, improvizat într-un garaj, multă muncă, dar și mai multă pasiune.

pestele fierastrau

Când îți urmezi pasiunea, totul începe să meargă ca pe roate.

Fierăstrăul stă în mâna domnului Maier, absolvent de arte plastice, fost asistent universitar la Sculptură, a man of few words, cum îl descrie Ana. Și cum Maier se simte ca peștele în apă, singur, în atelier, jumătatea lui, Ana, e cea care întâmpină clienții pe rețelele sociale Peștele Fierăstrău, cea care citește cărți de antreprenoriat și reviste de design. Asta când nu aleargă prin parc după mezinii familiei. Ana însă și-a făcut timp și ne-a răspuns cu entuziasm la câteva întrebări – e musai să citiți interviul până la capăt. O să găsiți inspirație, lemn cald și blând, planul unei pensiuni ca-n povești, cu mese lungi împărătești și scaune curbate ca spinarea unui cal.

pestele fierastrau

Familia Maier – Cătălin, Ana și cei doi copii ai lor

Cum a fost să începeți de la zero un atelier de tâmplărie? Care au fost provocările?

Inițial am făcut o investiție minimală în câteva scule esențiale și am improvizat un atelier în garajul unei mătuși, în Voluntari. A urmat o perioadă de studiu intens și încercări, doi ani de ucenicie atipică. Maier și-a ales profesorii din mediul virtual, iar în fiecare seară adormeam legănați de zgomotele circularelor de pe YouTube. Dimineața, la ora 5, era în atelier. Apoi niște prieteni aventuroși au decis să meargă pe mâna noastră și ne-au propus să mobilăm camera fetelor lor. Am făcut multe schițe, un moodboard și, în final, am executat un pat supraetajat, un birou lung pentru cele două fete, o scară-raft, două noptiere minimaliste. Ne-am descurcat onorabil și ne-a placut la nebunie! În februarie 2017, atelierul nostru s-a mutat din garaj în zona Obor, a primit un nume și o pagină de Facebook – Peștele Fierăstrău. Iar la începutul acestui an am făcut o investiție considerabilă în echipamente performante.

Apropo de nume – Peștele Fierăstrău. E cel puțin neobișnuit. Cum l-ați ales?

Când ne căutam nume, fiul nostru de aproape 3 ani avea o pasiune pentru enciclopedia cu animale. Pentru că adormea adesea cu povești din atelier, a fost în mod natural atras de peștele fierăstrău. Și noi la fel! Am simțit amândoi că poate fi numele nostru, ne regăseam toți trei în simbolistica lui, în aerul ludic, suprarealist. Numele, copilăria lui Dimitrie, marca și ucenicia lui Maier.

pestele fierastrau

Peștele cu dinți ca un fierăstrău, un logo din lemn, agățat deasupra unei comode TV.

În anul care a trecut de la lansarea oficială s-au adunat câteva obiecte de mobilier marca Peștele Fierăstrău. De unde vine inspirația?

Din tot ce ne surprinde ochiul! Din geometria unor schele observate asteptând cu mașina la stop, spontaneitatea unor capre din lemn, improvizate, care marchează un șantier în lucru (în stilul lui Enzo Mari), genialitatea creativă a arhitectului Santiago Calatrava, caii sculptorului Marino Marini, poporțiile unui basset, jocul verticalelor pe care trunchiurile copacilor îl joacă în padure. Domnul Maier desenează mult, spontan, notează impresii. Avem teancuri de schițe, idei latente care așteaptă timpul potrivit, lemnul potrivit, bugetul potrivit, clientul potrivit. Le răsfoiește adesea când începe un nou proiect. E foarte puțin conectat la gălăgia din jur.

pestele fierastrau

Atelierul Peștele Fierăstrău e plin de lemn, scule și… personaje schițate.
Apropo, observă-l pe cel din josul paginii 🙂 . 

pestele fierastrau

pestele fierastrau

Românilor începe să le placă tot mai mult mobilierul din lemn masiv. De ce ar trebui să investim în obiecte din lemn adevărat? Ce au ele în plus?

Cred că ar trebui să investim în lemn adevărat din considerație pentru frumusețea copacului, din considerație pentru pământ și vietăți, din considerație pentru căutările artistului, truda tâmplarului, din considerație pentru îndrăzneala micului antreprenor. Obiectele din lemn masiv sunt durabile, pot fi transmise din generație în generație, pot fi recondiționate. Ele vorbesc despre valorile noastre etice și estetice. Spun adesea povești de familie. Poartă amprenta întâlnirii dintre client și designer/maker.

pestele fierastrau

Detaliile sunt extrem de importante în atelierul Peștele Firăstrău.

Cât timp petreceți în atelier?  

În jur de 10 ore pe zi. Pentru Maier atelierul e un spațiu intim, vital.

Cum vă găsesc clienții? Cum alegeți să vă promovați? Care e sloganul vostru?

Acum ne promovăm doar pe rețelele sociale. Peștele Fierăstrău crește natural, în ritmul familiei. Nu ne-am gândit niciodată la un slogan, dar cred că ne identificăm cu Less is More.

pestele fierastrau

Ce înseamnă pentru voi lemnul? Care e starea pe care v-o transmite? 

Ne place amândurora lemnul. După ce a renunțat la sculptură, Maier a muncit o vreme în butaforie. Modela personaje pentru diferite producții de teatru și folosea două materiale perfide, polistirenul și rășina poliuretanică. Așa că lemnul a fost o revelație. Lemnul respiră, are texturi, parfumuri, nuanțe, noduri. Tot lemnul a vindecat dorul de lut. Lemnul e cald, calm și forever! E un material pe care noi îl tratăm cu blândețe, cu uleiuri vegetale, ceară sau lacuri pe bază de apă.

pestele fierastrau

Taburetul e musai să fie stabil, așa că fiecare pas e important.

Cum ar arăta o pensiune/un boutique hotel mobilat/ă exclusiv de Peștele Ferăstrău?

Ar avea un mobilier minimalist, din lemn masiv, cu câteva piese statement care să o ancoreze în spațiu și timp, să fie un fir roșu între trecut și prezent. Nimic ostentativ. Ar trebui să vorbească și despre proprietarii ei și preocupările lor. Am adăuga accente ludice care să creeze complicitate între obiect și privitor. Ne gândim la o masă lungă, comună, care, în dreptul fiecărui scaun, acolo unde se odihnește mâna dreaptă a oaspetului, să înglobeze o casetă mică, secretă, semnalizată printr-un simbol. În ea să-și adăpostească telefonul și cheile și grijile. În fiecare cameră am plasa un scaun frumos, cu un șezut curbat lin, ca o spinare de cal, pe care omul, când se dezbracă, să-și arunce liniștit hainele. Pe un perete am face un soi de instalație cu niște cutii cu schelet din lemn și pereți din sticlă, în care turiștii să-și golească buzunarele: pene de păsări, petale de flori, scoici, pietre, semințe, rădăcini.

pestele fierastrau

În atelierul Peștele Fierăstrău, lemnul e tratat cu blândețe, uleiuri vegetale, ceară sau lacuri pe bază de apă.

Cum arată mobilierul de la voi de acasă?

Suntem minimaliști și nu ne plac convențiile. Avem, așadar, puțin mobilier. Am evitat mereu PAL-ul, deși bugetul nostru era unul restrâns și inițial am reciclat obiecte de mobilier moștenite de la bunici și străbunici, obiecte pe care Maier le-a șlefuit pentru a îndepărta straturile multiple de vopsea. Piesa centrala a livingului nostru a fost pentru mulți ani o masă/bancă cu proporții neobișnuite, solidă, dar blândă, un suport pentru lucrarea de licență a lui Maier. A fost construită spontan din bârne de pin vechi, reciclate de el, chiar din curtea facultății, când structura originală a acoperișului a fost înlocuită.

Mi-a plăcut mult de tot când am pus ochii pe ea în casa bunicilor lui și am luat-o la noi. Nu era finisată, era un bun stimul tactil pentru Dimitrie cel mic, care a pictat-o, a escaladat-o, a fost șantierul lui și malul lacului de unde pescuia, legănându-și picioarele. Acum e în atelierul Peștele Fierăstrău. Iar preferata mea azi e masa de bucătarie făcută de Maier anul trecut. Are un aer lejer, de vacanță de vară. Are picioare zvelte din stejar masiv, cu o geometrie clară și îmbinări făcute cu dalta. Blatul e dintr-un pin fin la atingere, tratat cu ulei natural. Mai are un sertar central, à l’ancienne, albastru-cer senin, unde ținem tacâmurile.

pestele fierastrau

O masă de bucătărie cu un aer de vacanță, grație sertarului albastru ca un cer de vară.

Care este proiectul la care visați? 

Ca orice maker/creator, Maier își visează schițele materializate. Eu îmi doresc să plantăm copaci. Mulți copaci.

Peștele fierăstrău va veni la Made in RO #12 pe 24 și 25 noiembrie, la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii 165, Timpuri Noi Square, Clădirea 2, etaj 1), de la ora 11:00 la 20:00.

Let’s go Made in RO #12!

Interviu de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești-povești-firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: prin Peștele Fierăstrău

5 Comments

  1. Brigitte Pluys

    Fantastic!!!! Congrats!!!!! I do not understand the words but I can see that it looks a-ma-zing!

  2. Designist

    🙂 Thank you, Brigitte! We’re glad you like the pieces!

  3. ciuci

    Mie sincer nu prea-mi place mobila colturoasa.

  4. […] transformă cu mare pasiune lemnul adevărat în mobilier cu suflet (Sfânta Masă, Urban Woods și Peștele Fierăstrău), am primit cadou de ziua mea o invitație la Atelierul de cioplit în lemn cu Ion Rodoș. Darul […]

  5. 10 exponate care mi-au plăcut la Romanian Design Week - Ginger Home Design

    […] cei de la Peștele Fierăstrău i-am descoperit tot pe Facebook, unde au o pagina dedicată mobilierului realizat din lemn masiv. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed