Suntem la Cluj-Napoca, unde “o fiesta a reorganizării” a transformat radical un apartament gândit pentru călători

Și amenajat de arhitecți-călători. Mai precis, este vorba despre un apartament de doar 40 mp, cu tavane înalte și ferestre mari, pe care arhitecții de la Etaj4, Sonia Mușuroia și Virgil Mihuț, foarte pasionați de călătorii, l-au descoperit într-o casă istorică din Cluj. A urmat aproape un an în care l-au descompus și recompus, au trecut printr-o “fiesta a reorganizării” și prin găsirea unui fir roșu (generic vorbind – e, de fapt, o umbrelă galbenă, o să vezi), iar la final l-au transformat într-o bază pentru călătorii care descoperă orașul. Mai jos, ne conduc chiar ei prin aventura de pe planeta “șantier de amator cu studii”, așa cum ne-au zis 🙂 .

“Totul a început cu hobby-ul nostru de a călători de fiecare dată când aveam ocazia, hobby care ne-a inspirat să creăm un spațiu care să ofere și altor călători posibilitatea să descopere Clujul. Căutam deja de câteva luni un spațiu care să ne convingă, însă “the one” s-a lăsat așteptat. Asta până când amicii amicilor noștri ne-au făcut cunoștință cu locul:

  • clădire istorică  ✔
  • centru  ✔
  • ferestre mari  ✔
  • tavane înalte și senzația de apartament spațios  ✔
  • o compartimentare extrem de nefericită  ✔ 🙁 “.

Și asta pentru că suprafața apartamentului –  oricum restrânsă – era secționată inutil de trei pereți din rigips care trasau limitele a trei încăperi diferite și un hol. Adevărata bilă neagră vine abia acum: două dintre camere nu aveau deloc lumină naturală! Șantierul, etapa de descompunere a spațiului, de care îți spuneam mai sus, a fost urmarea firească. Mai întâi minuțioasă și grijulie și apoi…fiesta! 🙂

“Am început cu demolarea pereților de rigips, inițial tacticos, finuț și extrem de naiv, încercând să găsim șuruburile și să demontăm bucată cu bucată panourile, până când a început fiesta de demolare cu prietenii noștri arhitecți – varianta rapidă și mai puțin delicată. Dispariția compartimentării a dus la inundarea apartamentului cu lumină naturală, ceea ce a dezvăluit adevăratul potențial al noului open space”, au continuat ei.

Feeling-ul industral al amenajării a fost următorul pas și a venit prin decaparea unui perete de cărămidă. Arhitecții l-au dorit și din rațiuni estetice, și din rațiuni practice: voiau să “lărgească” vizual spațiul și să-i dea mai mult dinamism adăugând un perete de cărămidă pe lângă toți ceilalți pereți albi. De data asta, procesul a mers delicat de la un capăt la altul: dăltuind cu răbdare fiecare cărămidă, până la cea mai îngrijită formă, dar fără să-i nege moștenirea de câteva zeci de ani.

Să fii propriul tău client poate fi riscant: există întotdeauna pericolul să pui proiectul tău deoparte ca să nu depășești deadline-urile celorlalte proiecte la care lucrezi, să recurgi la soluții mai puțin solicitante decât de obicei și să rămâi în cercul tău de confort ca să nu consumi timp și resurse. Arhitecții Etaj4 și-au dat seama de asta încă de la primele lucrări, așa că și-au stabilit ferm tema de proiectare, cerințele și necesitățile, iar totul a culminat cu un proiect-schiță în 3D în care au delimitat funcțional apartamentul, acum open space. Piesele de mobilier, de cele mai multe ori multifuncționale, joacă și rol de separator între zonele de zi și de noapte.

De pildă, livingul este separat de dormitor printr-un spațiu de depozitare care împrumută elemente cromatice din ambele zone.

În dormitor, cadrul galben cu “baldachin” și rețeaua fină de string-lights conturează un spațiu care ne-a dus cu gândul la un fragment de basm – ce poate fi mai potrivit? 🙂 Dar dincolo de aerul romantic al zonei de noapte, tot aici stă și punctul de început al designului și cromaticii apartamentului.

“Motivul principal – umbrela galbenă – a fost inițial doar un place holder pentru un viitor desen, pentru care urma să ne hotărâm ulterior. Totuși, în vreme ce șantierul evolua, ne-am dat seama că umbrela galbenă era, de fapt, exact piesa lipsă a puzzle-ului, cea de care aveam nevoie ca întreaga amenajare să se închege”.

În zona de zi, livingul e separat de bucătărie prin insula cu funcțiune de masă-bar-birou.

Iar bucătăria…

…holul (separat de living printr-un spațiu de depozitare generos)…

…și baia sunt unite de gresia glazurată, care recreează vizual imaginea unui covor. Corpurile de iluminat suspendate, cu cablu galben și becuri Edison, au fost realizate custom-made de arhitecți. 

Turul nostru ia sfârșit aici, dar apartamentul-umbrelă așteaptă oaspeți din grupul călătorilor designist. 🙂 .

Fotografii: arh. Dorin Popescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed