7 ani, 14 ediții, peste 110 designeri: impresii de final de an de la cel mai bogat Made in RO ever

Made in RO #14, evenimentul organizat și curatoriat de noi, Designist.ro, a avut loc pe 23-24 noiembrie –  cele mai creative minți și reprezentative proiecte pentru designul românesc au participat la această ediție.

Facem un wrap up chiar acum, la granița dintre ani: îți povestim la ce concluzii post-eveniment am ajuns, dar nu înainte de a îți spune că vom lansa un nou apel de proiecte la sfârșitul lunii ianuarie 2020, pentru că pe 4-5 aprilie 2020 punem în scenă ediția Made in RO #15 – stai cu ochii pe Designist.ro și madeinro.ro pentru detalii.

Eero Moss, #NewEntry Made in RO – ți-am spus povestea brandului de mobilier aici

Ca să le facem dreptate ediției Made in RO #14 și celor 7 ani pe care evenimentul i-a împlinit cu această ocazie, le-am pus o întrebare aniversară designerilor din comunitatea Made in RO: “Ce oportunități v-a adus până acum Made in RO, ce uși s-au deschis în urma participării la evenimentul nostru?”. A rezultat o radiografie Made in RO – Concentrat de design contemporan care surprinde și energia celor 14 ediții de până acum, și valențele multiple pe care le are evenimentul nostru.

Ceramic Sparrow și noul ceainic Doric, despre care ți-am povestit aici.

Garajul Galben a sosit tocmai din Timișoara: #NewEntry Made in RO

Made in RO = efect pe termen lung

Una dintre slăbiciunile noastre în materie de design este ceramica contemporană: o mare parte din cumpărăturile echipei noastre de la Made in RO înseamnă piese ceramice, ediția Made in RO #9 din mai 2017 a fost dedicată ceramicii, iar în primăvara trecută tot noi, Designist.ro, am lansat Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană. Așa că ne bucurăm mult când aflăm vești bune de la designerii și artiștii ceramiști pe care i-am adus în fața publicului de-a lungul timpului. De exemplu, iată ce ne povestesc Smaranda Isar și Victor Costache de la Design Neaoș:

“Primul nostru Made in RO a fost în primăvara lui 2019, când plănuiam deja să ne lărgim portofoliul cu un nou produs: o colecție de plăci decorative pentru interior și exterior. Le-am povestit un pic despre asta celor care ne-au vizitat atunci, iar în luna mai, la prima ediție Ceramik., am venit echipați cu o serie de plăci ceramice ca prototip. Niște tineri care ne știau de la Made in RO ne-au revăzut la Ceramik., au descoperit plăcile, iar asta i-a determinat să colaboreze cu noi pe parcursul verii, când și-au reamenajat bucătăria. De la Made in RO a început totul”, ne-a povestit Smaranda 🙂 . 

Citește și: Design Neaoș, doi tineri artiști ceramiști care știu cum să-și trăiască viața.

Micile minuni ceramice Mica Cera

Dana Dinu, #NewEntry fashion Made in RO, a cărei poveste este aici.

Mesteshukar ButiQ și bijuteriile lor care reinventează tradițiile 

Made in RO = rampă de lansare

Despre Radual Home și lenjeriile de pat care își propun să-ți reinventeze somnul cu un upgrade la capitolul confort, materiale organice și un design curat și elegant ți-am povestit prima dată acum câteva săptămâni, când te-am anunțat că le vei vedea la Made in RO. Iar potrivit Alionei Țurcan, unul dintre oamenii din spatele Radual Home, ai venit pregătit pentru întâlnire 🙂 :

Made in RO #14 a fost prima noastră ieșire în offline, așa că am intrat în eveniment gata să povestim mult despre noi, să facem cunoștință cu oamenii și să le explicăm de ce ne dorim să ocupăm nișa unui brand local, care să promoveze somnul sănătos și țesăturile organice. Pentru ce nu am fost gata: să cunoaștem oameni care citiseră deja despre noi, care știau detalii despre combinațiile noastre de materiale, despre texturi și despre povestea noastră. Iar asta ne-a făcut să ne bifăm chiar de la început obiectivele și apoi să plusăm!”, ne-a povestit Aliona.

Citește și: Radual Home – pentru un somn odihnitor după ce vizitezi Made in RO #14.

Lea et Maru și hăinuțele pentru prințese și exploratoare, despre care ți-am povestit aici.

Greenarium, decorațiuni cu plante naturale

Made in RO = ocazie de validare a unui produs, feedback + șansă de optimizare

Dacă ai ajuns la Made in RO pe 23 sau/și 24 noiembrie, poate că ai stat de vorbă și cu Rareș Sâmpăleanu de la Atelierul Mari și Mici – despre care ți-am spus aici – , care ți-a prezentat masa modulară Transformo cu ajutorul unei machete. Ai văzut-o pe mini-Transformo pliându-se și desfăcându-se cu ușurință, în timp ce copilul tău se juca la masa reală, iar Rareș îți dădea detalii despre raționamentul ei și procesul de producție. Și asculta apoi părerile tale 🙂 .

“Exact pentru asta suntem aici, de fapt: ca să vorbim și apoi să ascultăm 🙂 . Transformo nu este un produs foarte prietenos de la distanță. Are nevoie de timp, de contact și de experimentare ca să-l înțelegi. Iar ca să îi validăm ideea și apoi să o optimizăm, noi avem nevoie să ieșim cu el în lume și apoi să primim feedback. Made in RO a însemnat, de fapt, mai mult decât o sursă de feedback: este și un gir și o încurajare pe care le-am primit de la voi, care ați considerat că ne potrivim într-o comunitate atât de faină ca cea pe care ați adunat-o aici”, ne spune Rareș. 

Made in RO = evenimentul unde poți expune produsul tău prototip

Sâmbătă dimineața, pe 23 noiembrie, în focurile ultimelor pregătiri, pe pagina de Facebook event Made in RO #14 am postat despre “un foarte nou #NewEntry al evenimentului”: prima ieșire în lume a prototipului măsuței de cafea Humart, creată de Cristian Teodorescu din lemn de esență tare pentru blat și foiță de aur, argint sau cupru, pentru tușa finală a bazei. Până a doua zi, pe colțul măsuței apăruse un cartonaș care ne-a luat chiar și pe noi prin surprindere: piesă rezervată. 🙂

“Totul s-a întâmplat foarte repede, de fapt. Cumpărătorul a venit țintit spre mine, mi-a spus că a văzut fotografiile măsuței pe pagina evenimentului Made in RO și că și-o dorește. În câteva minute am făcut schimb de informații, iar masa a fost adjudecată. Este cu atât mai interesant cu cât m-am alăturat comunității Made in RO pe ultimii…10 metri înainte de eveniment, așa că singurul meu scop era să atrag câteva priviri și să povestesc cu câțiva vizitatori. Ceea ce s-a întâmplat a fost peste așteptări!”, ne-a spus Cristian.

Corpurile de iluminat Doaga Studio și Iulian Bărbuceanu, pe care l-ai cunoscut aici.

Sculpturile mecanice Automatonia și creatorul lor, Petre Staicu, pe care probabil și tu i-ai văzut pentru prima dată la Made in RO.

Ilumi.ro & corpurile lor de iluminat și accesoriile create cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D

Made in RO = comunitate 

Joined by Fire Studios și bijuteriile lor kinetice, pe care ți le-am prezentat aici.

Designerul de jucării Lia Pfeiffer și ilustratorul Dan Ungureanu

Bogdan Deliu Leather Design

Am tot repetat cuvântul comunitate în paragrafele de mai sus. Și pe bună dreptate: l-am auzit de atâtea ori discutând cu designerii Made in RO, că nu avem cum să nu insistăm asupra lui. Așa că la final, dincolo de aprecierile pe care le-am primit de la cei implicați în culisele evenimentului și de la vizitatorii pe care i-am surprins încântați ca și-au bifat listele de cadouri, dar și listele de curiozități în materie de design de produs, încheiem cu bucuria că în ultimii 7 ani am reușit să închegăm o comunitate solidă, compusă piesă cu piesă din unele dintre cele mai valoroase proiecte de design românesc.

Poate că toate argumentele de mai sus au făcut ca evenimentul Made in RO să fie menționat în cadrul expoziției “100 de obiecte de design românesc” și apreciat pentru deschiderea, provocările lansate și inovația adusă în peisajul designului românesc al ultimilor ani! Ocazie cu care le mulțumim curatorilor și organizatorilor pentru această recunoaștere.

Ousiai Jewellery, bijuteriile despre care ți-am povestit aici.

Maidan, furnizori de cafea, bunătăți și zâmbete în cafeneaua evenimentului. 

Corpurile de iluminat din lemn recuperat GLŌM

Atelier Arboritm, #NewEntry Made in RO, despre care ți-am povestit aici.

Alina Ceramics și multe piese ceramice pastelate prezentate la această ediție sub formă de pachete-cadou.

Atelier Spectrum, #NewEntry Made in RO, despre care ți-am povestit aici.

Votul Publicului

Update: în urma numărătorii voturilor vizitatorilor, iată locurile clasamentului “Cel mai apreciat dintre designerii Made in RO #14”:

1. Design Neaoș
2. Joined by Fire Studios
3. Lia Pfeiffer & Automatonia

Cool Workshops for Kids continuă

Cool Workshops for Kids, seria de workshop-uri creative, pe teme de design și arhitectură, creativitate, a avut loc pentru a treia oară la Made in RO #14. Vei citi despre workshop-urile desfășurate în cadrul acestei ediții, în curând pe Designist.ro.

ROOM 2.0 – Crowdfunding by Startarium

Inspir by Spinoa, mini fermele de crescut spirulină acasă

10 newcomers – designeri și proiecte – s-au alăturat Made in RO #14 în camera dedicată proiectului special Crowdfunding Room feat. Startarium. Am fost încântați să aducem în prim-plan susținerea antreprenoriatului și accelerarea inovației în industriile creative din România și asta pentru că Made in RO oferă antreprenorilor creativi oportunități de promovare, de expunere în fața unui public avizat, testându-și astfel produsul/ideea și având ocazia să-l optimizeze.

Dacă nu ai contribuit încă, nicio problemă, pe Startarium – Orașul Antreprenorilor se derulează continuu campanii de crowdfunding.

Dar voi? Spuneți-ne de ce reveniți voi la Made in RO. ?

Intră aici pentru mai multe imagini de la Made in RO #14.

Fotografii: Marian Teodorescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed