Arhitectura se transformă în performance în perioada 28 iunie-3 iulie, la spațiul WASP.

Se întâmplă la simpozionul Performance, architecture and landscape, compus din instalații, performance-uri și prezentări susținute de artiști și arhitecți din România, Austria, Franța, Belgia și Suedia, la WASP – Working Art Space & Production din București (Fabrica Flaros, Corp E, Etaj 2, Strada Ion Minulescu 67-93). Toate evenimentele au intrare liberă.

Evenimentul se va deschide vineri, 28 iunie, la ora 19:30, cu reprezentația BETON, semnată de artiștii austrieci Hygin Delimat și Martyna Lorenc, membri ai companiei de arte performative Body Architects. Performance-ul va fi urmat de un dialog între cei doi artiști și arhitecta Oana Iacob – Republic of Architects. Tema dialogului va fi relația dintre artă, comunități sociale și spațiul public construit.

Cei doi artiști, nominalizați de danceWEB Viena, se află în rezidență de creație la WASP Working Art Space and Production între 19 și 29 iunie 2019, pentru pregătirea performance-ului. Rezidența are loc în cadrul proiectului de cooperare europeană Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă în perioada 2018 – 2022.

În instalația REMOTE PROXIMITY, prezentată în data de 29 iunie, la ora 19:30, artistul vizual român Ciprian Ciuclea adresează publicului două întrebări importante legate de activitatea sondei japoneze Hayabusa 2 și lunga călătorie în necunoscut, în vederea explorării spațiului: vom mai avea certitudinea explorării și folosirii spațiului extra-atmosferic în interesul general al omenirii?; va fi (din nou) curiozitatea științifică lăsată în umbra interesului politic?

Expoziția EROII AU FOST SI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument, semnată de Iosif Király, va fi deschisă publicului luni, 1 iulie, începând cu ora 19:30. Aceasta investighează, prin reconstrucții și asocieri fotografice, diferite ipostaze în care cetățeni ai epocii digitale se raportează la istorie și la personalitățile care au marcat-o.

Artist, arhitect si educator ce trăiește în București, Iosif Király este și coordonatorul expoziției VISIBLE X INVISIBLE. Ea cuprinde proiecte realizate de studenți și masteranzi ai UNArte (Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică) și Universității București (Facultatea de Litere) și poate fi vizitată în spațiul WASP până la finalul simpozionului.

Marți, 2 iulie, începând cu ora 19:30, vor avea loc două prelegeri susținute de artista belgiană Micheline Dufet si arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, în dialog cu Andreea Căpitănescu, manager cultural și curator al WASP Working Art Space and Production, și arhitectul Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala București.

Seara va continua cu performance-ul Diaphragm Leap!?, prezentat de artistele Eve Chariatte și Laura Kirschenbaum. Începută cu o cercetare în studio, lucrarea se concentrează asupra relației dintre emoții și expresiile lor prin intermediul corpului – în special prin râs și plâns. Cercetarea este activată de o practică corporală bazată pe principalul mușchi al respirației, diafragma. Artistele vor împărtăși practicile dedicate pregătirii acestei lucrări într-un workshop susținut zilnic în intervalul 2 – 10 iulie, la WASP Working Art Space and Production, între 10:00 și 11:30. Proiectul este organizat în cadrul sezonului România – Franța 2019.

Simpozionul Performance, architecture and landscape se va încheia miercuri, 3 iulie, cu prelegerea susținută de coregraful suedez Mårten Spångberg, în dialog cu Andreea Căpitănescu și arhitecții români Vladimir Nicula si Emil Ivănescu, la WASP, începând cu ora 19:30.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed