Arta și tehnologia fac hub bun! Ne arată festivalul NOVA de la hub-ul cultural POINT.

Dacă îți spunem că “NOVA, organizat de hub-ul cultural POINT, este primul festival din România dedicat exclusiv explorării oportunităților aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative”, s-ar putea să ți se pară cam complicat, nu? Atunci îți spunem că între 20 și 29 aprilie 2018, hub-ul cultural POINT va deveni un spațiu colaborativ complex, ce va reuni peste 30 de artiști și cercetători din 7 țări, din sfera dansului, teatrului, muzicii, artelor digitale interactive, care vor prezenta și dezvolta forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

NOVA

Programul festivalului include performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, toate create și susținute de nume sonore precum Stelarc, Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

NOVACreatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe. Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se reconstruiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale.

NOVA

Pe 20 aprilie, de la ora 21, Stelarc va susține la POINT conferința „Inadequate/Ambivalent/Indifferent: The Cadaver, the Comatose & the Chimera”. Artistul a uimit o lume întreagă prin hibridizările propriului corp.

În prezentarea sa din cadrul festivalului, Stelarc explorează idei precum corpul postuman, arhitecturile anatomice alternative, trupul ca obiect care necesită reproiectare. Discuția este construită din perspectiva propriilor proiecte dezvoltate în acest spațiu polemic, cum ar fi urechea construită în brațul său stâng, augmentată electronic, sculptura inserată în propriul stomac sau performance-urile sale în care corpul artistului este suspendat sau extins prin mecanisme robotice.

Din programul festivalului face parte și laboratorul de creație NOVA Lab, în cadrul căruia artiști emergenți vor descoperi și experimenta forme noi de expresie, asistate de tehnologie, cu ajutorul unor mentori cu vastă experiență în această zonă. Înscrierile vor începe în curând.

Aici poți vedea video-ul de prezentare a festivalului.

Imagini: prin POINT Hub

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed