Când este un loft norvegian chiar mai frumos decât ți-ai imagina? Când are multă lumină naturală!

Dacă ne urmărești de ceva timp, știi deja că nu ne trebuie mult ca să facem apologia luminii naturale: transformă spațiile interioare, lărgește suprafețele, îți dă voie să accentuezi exact ce vrei tu – ce mai? E o prezență pe care nu o poți ignora! Iar dacă lumina naturală e parte componentă a unui loft de 300 mp dintr-o clădire de patrimoniu din Norvegia, atunci nici că avem nevoie de mai multe motive ca să îți arătăm amenajarea. Bonus estetic: ferestrele pentru mansardă VELUX sunt implicate în poveste, deci așteaptă-te și la niște tips&tricks tehnice de reținut. Episodul 2 din serialul nostru feat. VELUX e pe cale să înceapă! 🙂

lumină naturalăPână la amenajarea propriu-zisă, proiectul, semnat de arhitecții norvegieni Sven Gundersen și Christina Norheim Alme, a cerut și o componentă de renovare: spațiul se află la ultimul nivel al unei clădiri de birouri, în apropiere de piața Torgallmenningen din orașul norvegian Bergen, și aparține familiei de aproape un secol, însă acum este prima dată când e folosit ca locuință. Se înțelege de ce arhitecții și proprietarii au fost nevoiți să găsească soluții ca să îl transforme într-o “acasă” veritabilă: podelele au fost îmbrăcate în parchet din lemn masiv, cu o grosime de 45 cm, bucătăria a primit mobilier cu o cromatică dramatică, statement, iar livingul, un șemineu suspendat rotativ.

lumină naturală

Dacă, văzând imaginea de mai sus, și tu te-ai trezit visând la cafeaua pe care ai sorbi-o înfășurat în lumina dimineții sau la masa cu prietenii cărora le-ai povesti vreo scenă simpatică pe care ai zărit-o privind panorama străzii, atunci e clar că e momentul să-ți povestim și despre ferestrele de mansardă VELUX GGU cu cadru din lemn îmbrăcat în poliuretan și bară de operare în partea de sus.

Arhitecții le-au ales când și-au dat seama că erau obligați să păstreze imaginea originală a fațadei clădirii de patrimoniu, așa că planul inițial, care includea bovindouri pentru mai multă lumină naturală în interior, a trebuit modificat. No harm done, am spune noi: ca să deschizi o fereastră cu operare de sus VELUX e suficient să tragi de mânerul amplasat pe bara superioară, iar fereastra se va deschide înspre interior – așa cum vezi în imaginea de mai sus. Ca urmare, accesul luminii naturale în interior e liber, iar ferestrele pot fi deschise cu ușurință, chiar dacă există piese de mobilier sub ele.

lumină naturală

Ai observat ambele rânduri de ferestre, da? În loftul norvegian, arhitecții au profitat și de faptul că ferestrele VELUX GGU pot fi amplasate ori la distanță mică de podea, fără să ascundă priveliștea de afară, ori la “altitudine”, pentru și mai multă lumină naturală.

lumină naturală

În plus, fereastra cu operare de sus din fața chiuvetei de la bucătărie îl salvează pe responsabilul cu spălatul vaselor de imaginea unui simplu perete, așa cum se întâmplă în apartamentele clasice, iar mobilierul de bucătărie, cu o cromatică la fel de puțin clasică, e pus în valoare de lumina naturală (și de corpul de iluminat statement, plutitor, de deasupra insulei de bucătărie 🙂 ).

lumină naturală

Chiar dacă loftul norvegian are parte și de un balcon miniatural, tocmai bun pentru un mic dejun în doi, așa cum vezi mai sus, arhitecții s-au folosit și de soluția VELUX Cabrio, care își poate crea propriul balcon din doar câteva mișcări, așa cum vezi mai jos: jumătatea superioară se deschide în exterior, ca o fereastră de mansardă, iar jumătatea inferioară glisează în exterior și creează un mini-balcon.

 

lumină naturală

Înainte să încheiem plimbarea prin loftul norvegian, nu putem rata ocazia de a-ți arăta și spațiile în care nu s-a pus accentul pe ferestrele de mansardă, dar în care lumina naturală face jocurile în continuare 🙂 :

lumină naturală…dormitorul cu perete vitrat perfect integrat în peisajul plafonului înclinat și cu birou vintage chic…

lumină naturală

…și baia cu duș generos și mozaic alb-negru (și un teasing al finisajului ferestrei, în colț 🙂 ).

lumină naturală

Fotografii: Niklas Hart 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed