Ce are a face felul în care arată casa ta cu fericirea?

Are. Și chiar semnificativ, vei vedea. Urmează să citești o nouă poveste despre case și fericire. Am scris-o tocmai la Londra, inspirați de Innovation Day, evenimentul la care am participat, pe 15 și 16 mai, la invitația Kingfisher, grupul din care face parte și Brico Depôt România. Citește să vezi cum se schimbă viitorul home&deco în viziunea gazdelor noastre și află în ce colț al casei se ascunde fericirea!

Ce am aflat: a avea o locuință care poate fi adaptată la diferite etape din viața noastră este de șapte ori mai important decât dacă stăm în chirie sau suntem proprietari.

Am ajuns la Olympia London, centrul de conferințe și expoziții unde urmau să se întâmple surprizele și lansările, deja încărcați de frumos. Arhitectura celebrelor case din cărămidă, trandafirii englezești și design-ul British style pe care-l puteai zări în interiorul locuințelor, dincolo de ferestrele largi deschise, ne făcuseră încălzirea pentru ce credeam noi că urma să vedem – un showroom cu dormitoare, bucătării și băi perfecte. Adică, rezumat într-un hashtag, #GoodHome.

Foto: Arvydas Venckus

Doar că n-a fost chiar de la început ca-n reviste, ci… ca-n viață. Știm cu toții că până la casa visurilor trăiești mai multe coșmaruri de tipul stress and mess – n-ai niciodată loc destul pentru depozitare, ba se arde o siguranță fix în timp ce gătești și rămâi în beznă, ori spațiul din bucătăria (prea) mică e greu de organizat și mereu arată ca după un război. Ei bine, tocmai aceste coșmaruri i-au inspirat pe specialiștii Kingfisher să schimbe perspectiva și să inoveze plecând de la cazuri reale, pe care le-au pus în scenă chiar la intrarea în spațiul generos de la Olympia London.

Ce am aflat: indiferent de locul în care trăim, casele ne activează cinci nevoi emoționale – mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul.

Dar, până să intrăm în poveste, am avut de răspuns la o întrebare importantă – Ce contribuie cel mai mult la fericirea ta: sănătatea fizică, locul de muncă, banii, casa, starea civilă ori sănătatea mentală?” Am pus bila galbenă în urna cu sănătatea mentală și, după doar câțiva pași, am descoperit și rezultatele studiului realizat de The Happiness Research Institute –  sănătatea mentală, CASA! și sănătatea fizică sunt primele trei în topul fericirii. Te-ai fi gândit că e atât de importantă locuința ca să fii fericit? ? Pentru 73% dintre oamenii care au participat la studiu (peste 13.000) răspunsul a fost pozitiv. Locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul general de fericire și sunt la fel de importante ca starea de sănătate și condiția fizică (14%) și peste venituri (6%) sau locul de muncă (3%).

72% dintre români spun că sunt fericiți în casa lor. România este pe locul 7 din 10 țări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinței. Fericirea resimțită acasă crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani.

Aproape că nu avem timp să digerăm noua informație despre fericire că intrăm într-o casă obișnuită, locuită, dar în curs de renovare. Auzim bormașinile, ticăitul ceasului de perete, vedem cum iese fum din cuptor și se ia lumina în bucătăria ultra-aglomerată a polonezului Zbigniew, observăm haosul din dormitorul lui Nicole, mama unui bebeluș, și intrăm în baia lui Sylvie, o franțuzoaică de 54 de ani care locuiește singură. Pe pereți, le descoperim poveștile și citim, pas cu pas, cum sună proiectele lor de renovare de la idee – Do It Yourself – la implementare. Ce și-au dorit, care a fost bugetul, ce produse au cumpărat, și, mai ales, ce probleme au întâmpinat, ținând cont că, potrivit Kingfisher, cele mai multe proiecte DIY sunt abandonate înainte să înceapă sau la jumătatea drumului din lipsa banilor sau a timpului.

Brico Depôt România dă drumul la robinetul produselor sustenabile. Viitorul este verde. Cu bateria Lazu – garantată 10 ani – reduci consumul de apă cu 40%!

Ieșim din camerele în curs de renovare și pornim spre casa zâmbitoare cu un contur luminos – logo-ul GoodHome, proaspătul brand lansat de Kingfisher, la Londra. Ajungem în hala unde se aflau, bine organizate, toate soluțiile și răspunsurile la întrebarea Ce te împiedică să ai o casă fericită?” Parte dintre ele au venit de la Véronique Laury, CEO Kingfisher, și invitatul special – danezul Meik Wiking, președintele The Happiness Research Institute, autorul “The Little Book Of Hygge; The Danish Way to Live Well” (n.r. cartea a fost tradusă în limba română – “Mică Enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii”). Cei doi au colaborat pentru a inova și a înțelege cât mai bine nevoile clienților.

„Credem că fiecare om trebuie să aibă o casă care să-i placă. Iar GoodHome poate să ne facă fericiți. Timp de 3 ani, am vorbit cu mii de oameni din 10 țări europene, am explorat emoțiile pe care le au aceștia atunci când vorbesc despre casele lor și am colaborat chiar cu faimosul The Happiness Research Institute. Studiul a arătat că, dacă ești mulțumit de casa ta, sunt șanse mari să fii fericit și cu viața pe care o ai. GoodHome este noua noastră propunere de îmbunătățire a locuinței, la nivel internațional, care se bazează pe înțelegerea profundă a clienților noștri. GoodHome înseamnă soluții simple, sustenabile, unice și inovatoare, durabile și accesibile. GoodHome este brandul pe care îl asociem cu tot ceea ce facem pentru ca îmbunătățirea locuinței să fie accesibilă tuturor: o nouă ofertă de produse, noi servicii, noi concepte de magazine, centrul nostru de training și noua noastră fundație caritabilă”, ne-a spus Véronique Laury, CEO Kingfisher.

Potrivit raportului The Happiness Research Institute pentru Kingfisher, mândria – care este legată de timpul și energia investite pentru a transforma un spațiu într-un cămin – are cel mai mare impact și contează în proporție de 44% când vine vorba de fericirea resimțită acasă, totuși, 30% dintre români spun că simt că acest lucru nu depinde de noi.

“Ne căutăm fericirea în multe și diferite locuri, uneori se întâmplă să căutăm chiar și în locuri nepotrivite. Însă cel mai mult timp îl petrecem acasă, iar asta poate influența emoțiile noastre, felul în care ne simțim. Așa cum spunea Winston Churchill, mai întâi ne modelăm casele, apoi casele ne modelează pe noi”, ne-a dezvăluit, la Londra, Meik Wiking, președintele The Happiness Research Institute. 

Senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a locuinței, numărul de camere sau numărul de persoane cu care locuiești. 33% dintre români nu cred că locuința lor este spațioasă, indiferent de suprafața sa efectivă.

Am mai aflat de la Meik Wiking că, indiferent că suntem polonezi, britanici sau români, toți vrem să fim fericiți, iar diferențele apar abia din felul în care ne căutăm fericirea. De exemplu, danezii au hygge, care înseamnă absența oricărui lucru iritant, care te copleșește emoțional sau, cu alte cuvinte, obținerea unei stări de bine, de calm. Francezii petrec mai mult timp decât oricine mâncând. Dar nu este vorba doar despre dragostea lor pentru foie gras, vin sau desert, nu asta îi face mai fericiți, ci atmosfera din timpul mesei, relaxarea, relaționarea și conversațiile cu cei dragi.

Foto: Priscilla Du Preez

“Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu”, mai spune cunoscutul autor.

Ei bine, fericirea = acasă și casa la care visezi, iar cei de la Kingfisher ne-au arătat că nu e greu să-ți renovezi locuința, să cumperi produse de calitate fără să cheltui o avere și fără să te complici, având sprijinul angajaților care au urmat training-uri dedicate (la Academia GoodHome) și sunt pregătiți să te ajute cu sfaturi pentru proiectului tău DIY. Tot pentru a simplifica, Kingfisher a lansat și un nou tip de magazin – express store – mic, dar complet digitalizat, unde clienții pot primi sfaturi de la specialiști pentru proiectul lor de renovare. Primul astfel de magazin a fost deja inaugurat în Marea Britanie și, în curând, conceptul va fi implementat și în Franța.

În stand-urile tematice (Tools, Lighting, Kitchen, Paint, Garden etc.) se aflau “ghizii” GoodHome, care ne-au povestit și ne-au arătat baterii simplu de montat, sustenabile, garantate 10 ani și cu ajutorul cărora reduci consumul de apă (până la 40%), o toaletă unică pe piață (king of the thrones), ușor de curățat, fără margini și cu un capac care coboară singur – controlat dintr-un buton, colecții de corpuri de iluminat potrivite pentru mai multe stiluri de decor, inclusiv variante timeless, grătare pe roți ușor de manevrat, o mașină de tuns iarba de 2,5 kilograme, pe care o poți ține într-o mână, un departament special unde îți poți crea orice culoare de vopsea lavabilă îți dorești, scule ce pot fi folosite până și de meșteri neinițiați, ca noi, calorifere performante cu un design wow, bucătării cool pentru spații mici, ferestre și uși inteligente. Unele game (chiuvetele Romesco din inox și cuarț, panourile de gard Neva, bateriile durabile Lazu) au ajuns deja și la noi, în magazinele Brico Depôt România (le descoperiți și online aici), altele vor fi lansate, treptat

Așa arată o chiuvetă din cuarț, gama Romesco #GoodHome, cu accesorii incluse: tocător și scurgător pentru vase și tacâmuri. 

Adaugă o baterie inteligentă, pentru un consum redus de apă!

Și pentru că motto-ul GoodHome este Always simplify – toate aceste produse vin unul în completarea altuia, într-un proiect de amenajare de la A la Z. De acum înainte, magazinele și soluțiile Brico Depôt online vor fi proiectate pentru a oferi suport în finalizarea cu ușurință a oricărui proiect. Această abordare pe „Proiecte” înseamnă că Brico Depôt va oferi clienților soluții integrate, adecvate, indiferent dacă proiectele lor sunt de mari sau mici dimensiuni.

Din luna mai a acestui an, produsele și serviciile GoodHome sunt disponibile online și în magazinele B&Q, Castorama și Brico Depôt din Marea Britanie, Franța, Polonia și România.

Cam atât de la Londra. Două zile intense, care ne-au bucurat și ne-au dat elan.

Foto: Rustic Vegan

P.S.: În încheiere, iată 5 sfaturi pentru un cămin mai fericit, așa cum apar ele în raportul The Happiness Institute:

Reamenajează-ți spațiul – Rearanjarea și îmbunătățirea locuințelor pentru a crea senzația de spațiu mai mare poate fi o modalitate ușoară pentru mulți dintre noi de a ne spori gradul de fericire.

Fă-ți timp pentru modificări – Când investești timp și energie în modernizarea locuinței, investești în propria fericire, chiar dacă “șantierul” nu ne face întotdeauna plăcere!

Primește musafiri – Un cămin happy și primitor este atunci când împarți spațiul cu oameni dragi. Astfel îți sporești mândria și legătura emoțională pe care o simți față de locul în care trăiești.

Grădinărește – O mică grădină sau, în lipsa ei, câteva plante adăugate în decor, îmbunătățesc starea generală de bine.

Personalizează-ți locuința – Fie că stai cu chirie sau ești proprietar, când dai o tușă personală locului – zugrăvești un perete, înrămezi o fotografie cu cei dragi – poți să fii mai fericit.

Articol de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești – povești – firești și pe goinfashion.ro.
Fotografii: Jason Purple prin Brico Depôt și Oana Țepeș-Greuruș 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed