Ceramica Gruni – de la Timișoara la Made in RO #14, pe 23-24 noiembrie

Vine, vine și anul acesta Made in RO (#14), cel mai așteptat târg de design, doar am fost cuminți și harnici. Pregătirile au intrat în linie dreaptă, iar până să împachetăm fain-frumos cadouri #MadeinRO, punem pe tavă apetisante povești pentru voi, în avanpremiera Design-Crăciunului.

Uite, azi o cunoști pe ilustratoarea Livia Coloji și proaspătul ei proiect – Gruni, un brand bănățean sustenabil de ceramică și bijuterie. Frumusețile cu sare și piper, meșterite într-un atelier de vis din Timișoara sunt deja împachetate pentru Made in RO și vin cale lungă până la București (540 kilometri!), să ne aducă un strop de fericire:

Acesta este o farfurioară celebră la Gruni, ideală pentru depozitarea colecțiilor de cercei sau inele. 

“Dincolo de a fabrica bijuterii, veselă și obiecte decorative din ceramică și porțelan, Gruni vrea să întâlnească oameni, să facă proiecte care schimbă comunitatea, care aduc un pic de valoare lumii în care trăim  și, nu în ultimul rând, care fac oamenii fericiți”, ne-a spus Livia, pe care o știm bine din cărțile de povești cu ilustrații care-i poartă numele, dar și alte proiecte minunate online și offline. 

Să ne întoarcem la fericire. Te-ai gândit că happiness-ul ăsta ar putea însemna o broșă veselă asortată la ugly sweaters, sau poate un Revelion cu party în pijamale și cercei-pisici Gruni la urechi, ori un cadou frumos și ingenios de Crăciun pentru cineva drag? De exemplu, niște cerceluși liliput cu portocale. De ce nu stelele și luna? Ori o farfurioară cu o felină dolofană?

Ah, ce nostalgie! Așadar, pregătește ceaiul, urmează o poveste tare frumoasă cu “A fost o dată ca niciodată Gruni la Made in RO #14…”, spusă și ilustrată de Livia Coloji. Ce norocoși suntem! Și ce comunitate faină și selectă avem, aici, la #MadeinRO!

Livia, ai un portofoliu grozav, colaborări importante, iar ilustrațiile tale sunt cunoscute și admirate. Cum și când a pornit proiectul Gruni? Cum ai ales numele? Mai ai ajutoare?

Sper că voi avea un portofoliu şi mai grozav, colaborări şi mai şi, dar sper ca acest lucru să nu mă oprească vreodată din a încerca lucruri noi. Gruni s-a născut din joacă şi din curiozitate şi mi-e drag de el ca de un copil dolofan şi bun. N-a apărut peste noapte, e muncit serios de mai bine de doi-trei ani, dar relativ recent cred că s-a închegat în mintea mea şi în lumea din jur. Am avut dintotdeauna impresia că mi-ar plăcea să fac ceramică, dar doar cu vreo trei ani în urmă am avut ocazia să şi încerc. Ulterior mi-am creat singură această ocazie, apoi am scris un plan de afaceri cu care am câştigat un concurs. TA-DAAAM, câţiva ani mai târziu, suntem un start-up, o echipă de două persoane cu vreo douăzeci de colaboratori, un atelier cu (în curând) un shop micuț în centrul Timişoarei şi un brand vesel. Cât despre nume, l-am ales strategic, e cum îmi place mie mai mult, dialect local, adică grai bănăţean ce sună prietenos. În Banat gruniurile sunt dealuri sterpe, din lut, o denumire ușor peiorativă. Personal, cred că e un fel de moştenire necăjită pe care, ad litteram, o acopăr cu veselie şi aur.

Care a fost feedback-ul publicului vizavi de ceramica made by Gruni? Ți-a rămas în minte o reacție mai specială? 

De foarte multe ori, lucrurile se întâmplă aşa: cineva comandă ceva mic, o broşă sau o pereche de cercei de la Gruni. În câteva zile se întoarce şi comandă încă 3. Apoi revine peste câteva săptămâni şi mai alege încă 3-4. Mai trece puţin timp şi iar mai trimite o comandă. Am fost curioasă ce-i cu acest consum, aparent în exces, pe care noi nu-l încurajăm deloc, şi am aflat că nu comandă doar pentru ele, ci pentru prietene, rude, colege ş.a.m.d., femei care observă bijuteriile şi care-şi doresc la rândul lor câte ceva de la Gruni. Acest lucru mă impresionează şi mă responsabilizează în egală măsură. Mă mai impresionează şi faptul că, la petreceri sau chiar şi pe stradă, mă opresc oameni pe care nu-i cunosc să mă întrebe de cercei sau de broşe. Eu nu ies cu absolut nimic în evidenţă, prin urmare cred că e doar meritul Gruni. Bijuteriile sunt doar o treime din ceea ce vom produce la Gruni-n atelier, treimea care acum are o gamă mai largă şi care a beneficiat de mai multă promovare, dar am un feeling că, pe măsură ce vor apărea în lume, celelalte produse vor fi la fel de bine primite.

Orice alegi de la Gruni, cu siguranță, de sărbători vei străluci! 

În colecțiile Gruni sunt și câteva pisici. ? Ai acasă una? Care este cel mai vândut/cerut/căutat produs Gruni? 

Aş zice nu doar pisici – la Gruni pisicile sunt doar începutul, la mine acasă lucrurile stau puţin altfel. În cea mai mare parte din timp, am alături de mine un câine de 16 ani, dar acasă am două pisici tinerele – Eins şi Drei. Le-am găsit abandonate când încă nu deschiseseră ochii. Din primăvară, vine pe la noi pentru mic dejun şi cină Stalin, un motan mustăcios, dar fain, nu ca răposatul. La vreo trei luni după ce a venit, Stalin şi-a adus şi gagica. Nu i-am zis Ecaterina că simțeam că prea exagerăm, dar am primit-o şi pe ea. Trei zile au venit singurei, foarte romantic, din a 4-a şi-au adus şi cei cinci copii, iar acum ne vizitează toți.

Deci da, pe scurt, am acasă o pisică! ? Dar pisicile lui Gruni nu sunt neapărat cele mai îndrăgite obiecte. Nu cred că avem încă un produs-vedetă, poate e prea curând pentru o statistică. Aş spune că locul dintre cercei şi broşe se tot schimbă în funcţie de sezon. Farfurioarele pentru bijuterii se bucură de mare succes internaţional pentru că sunt preluate organic de bloguri unde nu speram să ajung, iar brăţările nici măcar nu am apucat să le afişez în magazinul online, dar sunt foarte drăguţe, iar în offline au deja mare căutare.

Buline, pistrui și pisici la urechi. Ce poți să-ți dorești mai mult? 

Știu că Gruni este un proiect sustenabil. Dă-ne mai multe detalii. 

Încă de la început m-am gândit mult care-i sensul unui mic atelier de producţie într-o lume plină de obiecte, mai ales în acest moment în care cred că nu mai avem voie și nevoia de a ne concentra pe lucruri materiale. Şi cred că am găsit un sens al nostru în care sustenabilitatea este  un element foarte important. Nu ai cum să produci bijuterii, veselă şi obiecte ceramice fără să consumi resurse, dar ne-am concentrat pe ceea ce putem face pentru a diminua impactul asupra mediului: livrări pe bicicletă în Timişoara şi împrejurimi, reparaţia, recondiţionarea obiectelor sparte sau direct preluarea lor spre reciclare, folosirea ambalajelor şi a etichetelor din hârtie reciclată de fiecare dată când este posibil, arderi pe curent electric şi, deocamdată, doar în magazinul online de pe platforma Etsy, dar în curând şi în magazinul personal – compensarea amprentei de carbon.

Unde purtăm accesoriile Gruni? Cu ce se asortează cel mai bine ceramica? 

Le putem purta la birou, la petreceri, la botezuri, la nunţi – chiar şi la cele cu coc şi sclipici, dar pot fi purtate şi la pijamale. Accesoriile Gruni sunt destul de versatile, părerea mea. Pot fi dressed up or down, depinde de pantofi. ? Poate e mai greu cu pisicile (broșe) la nuntă, dar cerceii geometrici chiar pot fi asortați la orice.

 Anastasia Dem, modelul din fotografie, poartă cerceii puncte de la Gruni. Ușor de asortat la pistrui, dungi, buline și… fete cochete.

Inimi, stelele și luna, care sunt cerceii Gruni preferați? Ce purtăm de sărbători la urechi?

Eu inimile nu le prea port, recunosc. Cred că am cu vreo 10 ani prea mult pentru inimi, dar preferaţii mei sunt cei cu sare şi piper, mai ales varianta asimetrică care nici n-a ajuns încă în magazinul online, cei cu puncte (în toate variantele de culoare) şi toţi cerceii mici, mai ales cei cu portocale. Îmi plac mult şi cei geometrici asimetrici. Dacă ar trebui să-i achiziţionez, cred că aş merge pe variantele de trei bucăţi care fac două perechi, dacă nu-i dai soţului a 3-a bucată, cum s-a glumit la una din postări. Cei de trei bucăți includ un model cu două stele și o lună. Colecția nouă va merge bine de sărbători, dar îmi pot închipui și cerceii semiovali, variantele cu aur plus o culoare, asortați la ugly sweaters, de exemplu.

Am putea să pariem că cerceii portocală vor fi sold-out la Made in RO #14. Dacă-i vrei, hai la târg încă din prima zi, pe 23 noiembrie, la Impact HUB Timpuri Noi. 

Cum arată atelierul Gruni? Dar o zi din viața ilustratoarei Livia Coloji? Care este cel mai bun timp de pictat căși albe bănățene? 

Atelierul Gruni e ceva tip garaj confort I, destul de spaţios, are aproape toate utilajele de care avem nevoie, are un shop micuţ cu plante mari, rămase dintr-un proiect artistic făcut în colaborare cu niște oameni faini pentru ultima ediţie Art Encounters. Are şi marfă, desigur. E şi accesibil persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Are inclusiv nişte spaţiu pentru ateliere tematice ocazionale. Deci e un vis! Deși e 90% finalizat, nu vă arăt poze, că deschidem oficial pe 15 noiembrie şi nu vreau să stric surpriza.

O mare parte din ziua mea se petrece acolo pentru că dimineaţa mă duc la Gruni, beau o cafea cu colega mea Dona şi ne apucăm de treabă. Căşi albe sau nu, eu lucrez până pe la 12, apoi mă duc la Balamuc, atelierul unde fac ilustraţie şi pe care îl împart de vreo 6 ani cu Ana şi Răzvan. Aici lucrez până aproape de ora 17 când mă întorc înapoi la Gruni, că de la 17 la 19 avem program cu publicul. Între 17 şi 19 mai lucrez printre picături, dar acasă, după 19 începe petrecerea, că…  atunci se trezesc pisicile!

Amu’-i amu’! Toți bănățenii mândri și mutați la Capitală s-ar bucura de un așa cadou fain. O cașă albă #MadeInTimișoara, de găsit la #MadeinRO, pe 23 și 24 noiembrie, la Impact HUB, Timpuri Noi

De unde vine inspirația? Cât timp lucrezi la o colecție Gruni? 

Inspirația vine din lucrurile care-mi plac, care mi se par importante, și mă găseşte mereu lucrând la câte ceva. Nu vine toată odată pentru că modific, adaptez, îmbunătăţesc în permanenţă. Sunt un începător într-ale ceramicii și mă bucur de toate posibilitățile pe care le văd în fața mea. Colecțiile le dezvolt încet, uneori adăugând produse, alteori eliminând câte ceva. Treptat, au început să se contureze niște direcții și cred că acest lucru va fi vizibil la Made in RO #14.

Așadar, spune-ne ce ne așteaptă la stand-ul Gruni, pe 23-24 noiembrie, la Made in RO #14? 

În general, așteptați-vă la destul de multe bijuterii, dar asezonate cu nişte piese home deco cheie cu tentă feministă. Voi veni cu o serie nouă de accesorii simple, reținute în culoare și numai bune de purtat în sezonul rece. Dar, desigur, decorate cu suficient aur cât să fie festive. ?

Ce-ți place mai mult? Farfuria cu fructe sau broșa înghețată. Noi le vrem pe ambele. ❤️

Lansată în vară, povestea Gruni e abia la început, dar, dacă ar fi să-i dai un nume, care ar fi acesta? Cum ai ilustra coperta proaspătului brand #MadeinRO? Și la ce întâmplări să ne așteptăm în viitoarele capitole? Ce surprize ne (mai) pregătiți?

Mi-am consumat toate abilităţile de branding pe Gruni, deci e exclus să mai pot veni cu încă un nume pentru o poveste sau pentru orice altceva. ? De ilustrat mai pot, ar fi în trei culori – roz, gri şi un auriu cmyk, adică un fel de ocru galben. Ceva vesel și relaxat. De la Gruni să vă aşteptaţi la colaborări. Dincolo de a fabrica bijuterii, veselă și obiecte decorative din ceramică și porțelan, Gruni vrea să întâlnească oameni, să facă proiecte care schimbă comunitatea, care aduc un pic de valoare lumii în care trăim  și, nu în ultimul rând, care fac oamenii fericiți. A început deja câteva colaborări în acest sens, urmează să le dăm drumul în lume. Pe curând!

Adică pe foarte curând, vrea să spună Livia Coloji. Ne vedem pe 23-24 noiembrie la Made in RO #14, unde vă așteaptă Gruni și muuuulte surprize. Așa că hai, ca de obicei, cu mic, cu mare, la Impact HUB, la Timpuri Noi.

Fotografii: Diana Bilec (modelul care poartă cerceii este Anastaia Dem) | fotografii de produs prin Gruni

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed