Cu capul în nor (sic!), vinoteca Via Majolini aduce nordul Italiei în centrul istoric al Brașovului.

Da, cu capul într-un singur nor-pendul, unul care plutește deasupra mesei principale din vinoteca brașoveană Via Majolini și care a fost creat de Lightplay nu neapărat ca să sugereze vreun dolce far niente, ci pe post de indicator pentru locul principal de întâlnire a oaspeților cu vinurile și brânzeturile aduse tocmai din nordul Italiei. Autoarele scenografiei sunt arhitectele Elena Viziteu și Iulia Săftoiu (biroul VIA-architecture), care au recuperat componentele arhitecturale originale ale spațiului și au folosit lemnul ca să îmbrace util funcțiunile proiectului.

Via Majolini

Via Majolini se desfășoară pe 35 mp, într-o clădire ridicată la începutul secolului trecut și situată într-unul dintre cele mai vizitate triunghiuri stradale ale Brașovului, așa cum ne-au spus arhitectele: pe strada Michael Weiss nr. 14, care unește strada Mureșenilor și strada Republicii și unde te întâmpină un alai întreg de cafenele și restaurante de tot soiul. E clar de ce a fost nevoie de un unique selling proposition cu reglaje fine în ceea ce privește personalitatea și amenajarea localului, nu? 🙂

Via Majolini

“Conceptul Viei Majolini, axat pe vinuri și brânzeturi care provin din nordul Italiei, se integrează aparte în oferta Horeca a zonei. Ca urmare, am ținut să ne folosim de o gamă cromatică simplă, care să nu interfereze cu imaginea produselor principale, ci să le lase să se impună vizual – un balet cald-rece format dintr-o asociere de culori aparent restrictivă, dar căreia ne-am propus să-i dăm o valență creativă”, ne-a explicat arh. Elena Viziteu.

Via Majolini

Via Majolini

Corpurile de iluminat vin de la magazinul Circa 1703-3071.

Albastrul de Prusia care acoperă canapele este pata de culoare puternică, solemnă, aproape vocală, care dă energie mobilierul cu siluetă geometrică. Este, de altfel, și singura nuanță non-organică pe care o vei găsi în Via Majolini – toate celelalte sunt, așa cum ne-au spus arhitectele, “stări de fapt ale surselor de unde provin și se axează pe tonalități neutre, de lemn și marmură, culori nesaturate”.

Via Majolini

Execuția mobilierului e semnată de 3d construct srl.

De altfel, caracterul organic al mobilierului e garantat: este rezultatul colaborării arhitectelor cu tâmplari brașoveni, care au lucrat cu lemn natural după un masterplan conceput special pentru coordonatele spațiului.

“Colaborarea cu meșteri tâmplari locali a condus către un proiect de design integral, abordat optimal ca spațiu. Conținutul este dictat de masă și de corpul de iluminat-nor, ca nuclee principale, o zonă care constituie un loc de întâlnire și integrare și care intermediază, totodată, modulele retrase și common area-ul canapelelor. Amenajarea trasează, astfel, un parcurs care îngăduie dispoziții de atmosferă diferite, ce înglobează atât un spațiul intim, cât și unul social”, ne-a spus Elena. 

Via Majolini

Dincolo de funcțiunea horeca, proiectul VIA-architecture are și o componentă de recondiționare a locației care depășește vârsta de 100 de ani, timp în care a fost deformată de mulțimea de spații comerciale pe care le-a găzduit.

“Parterul clădirii, unde se află acum vinoteca, a avut funcțiunea de spațiu comercial încă de la începutul construcției. Ne-am dorit, ca urmare, să recuperăm și să păstrăm părțile originale, ca grinzile, tencuiala și pardoseala recondiționate și am înlăturat toate elementele care nu făceau parte din structura originală a casei – pereți și tavan de gips carton, pardoseala artificială”, ne-a povestit Elena. 

Via Majolini

Via Majolini și-a deschis porțile la începutul acestui an, ca un cupaj de funcționalități: și magazin, și spațiu în care poți savura un pahar de vin italian (sau mai multe!) după o zi încărcată. Noi l-am trecut deja în agendă pentru călătoriile de weekend din vara asta și abia așteptăm să ne trimiți poze când ajungi și tu acolo 🙂 .

Via Majolini

Fotografii: Cosmin Dragomir

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed