Cum adaptează arh. Ioana Corbu Palatul Dacia-România la standardele muzeului Art Safari

“Transformarea unui obiectiv construit este deja o misiune dificilă. Transformarea percepției asupra acelui obiectiv, însă, este o provocare și mai mare”, ne spune arhitecta Ioana Corbu care semnează conceptul arhitectural al Art Safari 2022.

Două ediții-maraton sunt programate anul acesta, în inima Bucureștiului, pe strada Lipscani nr. 18-20. O surpriză extraordinară, aceasta este promisiunea pentru toți cei care vor păși în acest spațiu, chiar și pentru vizitatorii care l-au mai văzut. Arta readuce la viață superba clădire bucureșteană, Palatul Dacia-România, pregătită acum să-și primească oaspeții dornici de frumos și de cunoaștere.

Art Safari poposește pentru al doilea an în Palatul Dacia-România, în urma unui parteneriat semnat cu Muzeul Municipiului București. Și nu pentru 10 zile, ci pentru… 6 luni. Primul sezon expozițional este programat în perioada 7 mai – 12 august, iar cel de-al doilea se întoarce în septembrie, marcând ediția aniversară cu nr. 10 a Art Safari.

Spațiile de tradiție administrativ-bancară ale clădirii, locul în care munceau odinioară bancherii, funcționarii, se transformă în spații expoziționale la standarde internaționale, iar conceptul de pop-up art virează spre crearea unui nou spațiu care să protejeze arta marilor maești ai artei românești.

„Grandoarea Palatului Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii București, istoria și poziționarea sa ultracentrală conferă un must-have de petrecere a timpului liber. În același timp, modernitatea arhitecturii spațiilor amenajate temporar și conținutul artistic expozițional de excepție transferă viață clădirii. Art Safari aduce Palatul Dacia-România pe harta reperelor vieții urbane bucureștene și în peisajul de artă românesc și internațional. De la nostalgie la noutate și din adormire în trăire – acestea sunt mizele conceptului Art Safari 2022 găzduit de fostul palat bancar”, povestește arhitecta Ioana Corbu.

Ambientul spațiilor expoziționale este minuțios controlat prin tehnologii ultramoderne de climatizare, umidificare și iluminare. Temperatura, gradul de umiditate și fluxul luminos sunt păstrate constant la cele mai înalte standarde impuse pentru asigurarea condițiilor de punere în valoare și protejare a operelor de artă expuse.

Echilibru între arta clasică și cea contemporană

6.000 de metri pătrați de artă așteaptă să fie explorați de publicul iubitor de frumos, în inima Capitalei. Povești fascinante și culturi noi prin creațiile artiștilor internaționali, alături de arta românească a marilor maeștri români, precum și cea contemporană, a noului val. Acesta este conceptul Art Safari care a cucerit și continuă să cucerească o țară întreagă.

„Vizitatorii pot admira opere de patrimoniu național și internațional, precum cele ale lui Theodor Aman, Marcel Iancu și, în premieră, Pablo Picasso și Salvador Dali. Ca de obicei, Art Safari păstrează o suprafață importantă de expunere pentru arta contemporană. Cu acest nou concept, Art Safari confirmă poziția de lider pe scena evenimentelor de artă din România și creează un cadru de excepție pentru aniversarea a zece ediții, celebrată în a doua jumătate a anului printr-un parteneriat răsunator cu muzeul Victoria and Albert din Londra”, adaugă Ioana Corbu.

231.000 de vizitatori au luat parte la această frumoasă poveste până acum, iar mulți alții vor împărtăși experiența anul acesta, în edițiile 9 și aniversara cu numărul 10.

Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare.

Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Fotografii: prin Art Safari

One Comment

  1. Bulz Adriana

    Ma bucur din tot sufletul pentru realizarile bifate dar sper ca la editia aniversara cladirea va fi accesibilizata si pentru persoanele cu handicap!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed