Cum a ajuns Aurora Boreală într-un atelier ceramic #MadeinRO: lămpile Nordic Lights

Povestea de mai jos este un îndemn la deschidere și curiozitate. S-ar putea să fii surprins de adevărate spectacole vizuale, așa cum i s-a întâmplat designerului ceramist Anca Dragu (Una ca Luna) când a creat colecția de corpuri de iluminat Nordic Lights, câștigătoare Big See Product Design Award 2021 .

Abajururile Nordic Lights vin în 5 variante cromatice: lila, bleu, roz, verde şi alb. Diametru: 21 cm. 

Anca este unul dintre designerii care fac parte din comunitatea Made in RO de multă vreme: ți-am povestit prima dată despre lucrările ei în 2012, aici.

Ca să ajungem la începuturile Nordic Lights, trebuie să revenim în lunile de lockdown,  când Anca s-a izolat în aer liber, la țară, și a realizat matrițele viitoarelor piese. A urmat o etapă experimentală, în care și-a diversificat activitățile creative.

“Mi-am dorit o formă simplă, conică, pe care să pot experimenta cu materialul ceramic și cu decorul. Primul obiect avea o formă geometrică, tăiată drept la bază: la final, mi-am dat seama că nu mă impresionează, dar am perseverat. Pentru al doilea, s-a dovedit că nu pregătisem suficient material ca să umplu forma, așa că am încercat să mă joc puțin cu materialul din interior”, ne-a povestit Anca. 

Citește și: Design în vremea carantinei: cum s-au adaptat 6 proiecte #MadeinRO?

Prin joc, forma și-a găsit noi coordonate care au motivat apoi întregul proces de creație: valuri de suprapuneri ceramice asupra cărora Anca a insistat și o sesiune trial&error cu material colorat, pe forme mai mici și translucide, care creau un miraj al transformării luminii.

“Traseul a fost invers celui clasic: nu am plecat de la idee, ea s-a conturat pe parcurs, prin experiment, iar straturile suprapuse de culoare și efectele luminii m-au dus cu gândul la luminile nordului. Spectrul cromatic al Aurorei Boreale a fost sursa de inspirație pentru culorile alese ulterior. Visez să vizitez Norvegia şi poate voi fi norocosă”, a completat Anca.  

Când sunt stinse, lămpile au un finisaj mat, aproape satinat…

…iar când se aprind, nuanțele porțelanului se intensifică.  

Anca a lucrat la noua colecție din primăvara lui 2020, până în toamnă, printre alte proiecte.    

Nouă ne-au plăcut Nordic Lights tocmai pentru că par să aducă un tribut subtilității: nu este nevoie întotdeauna de volum ca să te impui. Așa că ne-am bucurat când și cei de la Big See Award, cel mai important festival de design din Europa Centrală și de Sud Est, au descoperit noua colecție Una ca Luna și i-au oferit premiul pentru design de produs! Traseul nu a fost cel clasic nici de data aceasta 😉.

“Nominalizarea Big See a venit ca o surpriză: practic nu am aplicat eu, ci ei au descoperit Nordic Lights. Mi-au scris că le-au plăcut și că au fost selectate de un juriu ca parte dintre cele mai bune produse de design de obiect ale anului 2021. Apoi, am fost invitată să expun lămpile la Ljubljana, în cadrul festivalului”.

🔔 Apropo, restricțiile impuse de pandemie au amânat evenimentul pentru 2022, așa că anul acesta vom avea parte doar de o ceremonie online: nu uita să-ți treci asta în calendar pentru 9 noiembrie.

Înainte să ne luăm rămas bun, am întrebat-o pe Anca ce tip de amenajări li s-ar potrivi lămpilor Nordic Lights:

“Interioare contemporane, aerisite, dar şi eclectice, în care se îmbină texturi diferite și lămpile aduc un plus de senzualitate. Mi se par foarte versatile: le văd atât într-un colţ amenajat pentru citit cu o lampă suspendată, ca bed side lamps într-un dormitor, în camerele tematice ale copiilor, dar şi deasupra unei insule sau spaţiu de luat masa, grupate câte două sau trei”.

La final, te lăsăm cu 5 întrebări altfel pentru Una ca Luna 😉.

1. Dacă ai transforma anul acesta într-o formă (mai mult sau mai puțin) geometrică, care ar fi aceasta?

O sinusoidă.

2. Ce tip de material ceramic asociezi cu vremea rece?

Prin contrast, lutul.

3. Cum începe o zi ideală pentru tine?

Cu o sesiune de mişcare, apoi în atelier, cu un plan al zilei la o cafea. Pe de-a-ntregul, ideal ar fi să înceapă într-o grădină, înconjurată de verde.

4. Care a fost ultimul obiect pe care l-ai privit cu maximă atenție și curiozitate?

Un cub din ceramică și suprafaţa lui crăpată, care m-au dus cu gândul la poezia “Lecţia despre cub” a lui Nichita Stănescu.

5. La ce te gândeai înainte să răspunzi acestor întrebări?

Mă gândeam că senzaţia de nemulţumire din unele momente provine din imposibilitatea de a crea în fiecare zi lucruri extraordinare, dar putem măcar să oferim tot ce e bun şi disponibil în noi în fiecare zi.

Foto: corpuri de iluminat – Anca Vintilă Dragu / portret Anca – COOPerativa Foto 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed