De vorbă cu Wenyin Jiang: când bijuteriile devin opere de artă kinetică

În lumea designului de bijuterie, există artiști a căror pasiune transcende limitele tradiționale ale meseriei. Cu un ochi ager pentru extraordinar și o curiozitate insațiabilă, Wenyin Jiang a dat naștere unei colecții care sfidează așteptările și pătrunde în sfera artei kinetice purtabile.

Colecția ei, NIBIRU, este o mărturie a căutării neobosite a designerului pentru inovație. Dar NIBIRU este mai mult decât bijuterie: este o fuziune de artă și tehnologie, o simfonie a elementelor fizice și electronice atent împletite pentru a crea o experiență senzorială de neegalat.

O puteți cunoaște pe Wenyin Jiang la Romanian Jewelry Week Fair între 7 și 8 octombrie la Biblioteca Națională a României, în cadrul târgului care va include peste 60 de designeri de bijuterie contemporană.

Cum a fost călătoria ta spre a deveni designer de bijuterii?

Am făcut studiile la Școala de Economie, Universitatea din Shanghai. În timpul stagiului meu de vară la o companie de producție de film, mi-am dat seama că sunt pasionată de studiul artei și designului în cadrul cursului meu de masterat. Eram sigură cu privire la decizia mea din acel moment, pentru că știam că este ceva la care voi reveni mereu și care mă va interesa toată viața mea. Voiam să fiu persoana care preferă să meargă la Școala de Arte după ce mă pensionez. „Așa că de ce să nu încep să studiez acum?” mi-am spus.

Prin urmare, când am fost în Germania, la un schimb de experiență, am vizitat multe galerii de artă din Europa și am participat la Munich Jewellery Week. Am fost întotdeauna obsedată de obiecte tridimensionale și de a crea ceva cu mâinile mele. Așa a început călătoria mea spre a deveni designer de bijuterii.

Ai o bijuterie care te definește, pe care ai putea să o numești autoportret?

Mi-ar fi greu să aleg doar o singură bijuterie, pentru că îmi plac toate piesele pe care le-am creat și cred că toate arată anumite aspecte ale mele ca designer și ale personalității mele. Cu cât creez mai mult, cu atât mă înțeleg mai bine pe mine însămi. Ca să fiu sinceră, sunt încă în procesul de a descoperi cine sunt.

Momentan, aș spune că piesele pe care le creez emană toate un sentiment de echilibru și gravitate. Forma și conturul. Sunt kinetice. Capturează multiple simțuri. Par fragile din cauza stilului și a materialelor, dar sunt puternice.

Cum îți împarți timpul între Londra și Shanghai? Ai un secret?

În prezent, sunt în principal stabilită în Londra. După ce am absolvit programul de masterat în Design de Bijuterie la Central Saint Martins, am rămas în Londra și am început treptat să-mi construiesc cariera ca designer independent.

Folosesc sufrageria mea ca un mic studio de design, unde fac desene, prototipuri și răspund la cererile primite pe email, deci în mare parte lucrări mai ușoare. Cel mai mult timp îl petrec într-un atelier de bijuterie și metal din estul Londrei, unde realizez bijuteriile propriu-zise. Mă bucur să expun lucrările mele nu numai în Regatul Unit, ci și în alte țări europene, precum România, Germania și Italia.

Planific să mă întorc în Shanghai anul viitor cu ocazia Anului Nou Chinezesc, pentru a petrece timp cu familia și prietenii. Cred că mă voi întoarce în Londra după aceea și voi continua să lucrez în domeniul bijuteriei. Îmi place foarte mult viața mea actuală ca designer independent de bijuterie. Iubesc atât Londra, cât și Shanghai.

Spune-ne povestea colecției de la Romanian Jewelry week 4.0.

Colecția de bijuterie pe care o voi prezenta la București, în cadrul Romanian Jewelry Week 4.0, se numește NIBIRU.

În cele mai vechi scrieri sumeriene, Anunnaki erau descendenții lui An și Ki, zeul cerurilor și zeița pământului. Ei erau un grup de divinități ale sumerienilor, akkadienilor, asirienilor și babilonienilor antici, care au trăit pe planeta Nibiru. Nibiru a intrat în coliziune catastrofală cu Tiamat, situată între Marte și Jupiter. Tiamat s-a rupt în două. Nibiru a lovit o parte într-o a doua trecere, care a devenit centura de asteroizi. Cealaltă parte a fost împinsă într-o nouă orbită, devenind Pământul. Nibiru trece pe lângă Pământul nostru la fiecare 3.600 de ani, oferind Anunnaki singura lor șansă de a comunica pe distanțe mari.

Am creat dispozitive kinetice specifice purtabile (bijuterii) pentru Anunnaki pentru a comunica pe distanțe mari. NIBIRU încorporează atât sunete fizice, cât și electronice pentru a stimula percepțiile multisenzoriale ale purtătorilor. De asemenea, subliniază estetica echilibrului, a mișcării și a gravitației. Fiecare piesă este meticulos lucrată manual din sticlă de borosilicat prelucrată cu unelte diamantate, precum și părți metalice atent realizate.

Ce legătură există între gemologie, sunetele electronice și bijuteriile contemporane?

Gemologia are un farmec aparte. Am studiat gemologia cu Asociația Gemologică a Marii Britanii, finalizând cursul de bază. Examenele au fost dificile, dar să ai ocazia să petreci două zile pe săptămână în Londra, înconjurat de diamante și pietre prețioase, a fost special.

Folosesc pietre prețioase pentru a crea sunete fizice în colecția mea de bijuterii. Bulele de sticlă de borosilicat sunt goale în interior. Așa că, atunci când piatra prețioasă lovește între sticlă și metal, se creează sunet. Hematitul este una dintre pietrele mele prețioase preferate. Sunt obsedată de luciul său metalic. Este unic în felul său. Cred că se potrivește bine cu sticla și metalele prețioase din colecția mea de bijuterii.

Care este evenimentul de referință la care ai participat și care te-a ajutat în cariera ta?

Iubesc Germania. Schmuck, Talente și Munich Jewellery Week sunt o inspirație grozavă. De asemenea, premiul Friedrich Becker m-a ajutat mult. Târgul de artă Collect, Festivalul de Design din Londra, PAD London, Târgul de Bijuterii Goldsmiths, toate acestea au loc în Londra. Le vizitez în fiecare an.

Simt că România este unul dintre locurile mele norocoase. Târgul de bijuterie contemporană Autor m-a ajutat mult, am câștigat un premiu acolo. Și mă întorc din nou pentru Săptămâna Bijuteriei de la București. Sper să întâlnesc aici mai mulți oameni talentați din întreaga lume și să mă bucur de o săptămână minunată cu bijuterii și iubitori de bijuterii. Aștept cu nerăbdare asta.

Programul complet Romanian Jewelry Week 4.0 pe www.romanianjewelryweek.com

Biletele de intrare pentru târgul de bijuterie contemporană din 7 și 8 octombrie sunt disponibile în rețeaua Iabilet.ro.

Fotografii: prin ROJW
Interviu realizat pentru Designist.ro de echipa de comunicare ROJW

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed