Filiala București a Ordinului Arhitecților din România sărbătorește 20 de ani de la înființare

Exact mâine, pe 8 octombrie, se împlinesc 20 de ani de la înființarea Filialei București a Ordinului Arhitecților din România (OAR). Bucureșteni sau doar în tranzit, suntem invitați să sărbătorim alături de OAR, care, cu această ocazie, deschide o nouă promenadă pietonală între două spații publice din centrul capitalei: Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu.

Cu această ocazie, Filiala București organizează o acțiune în cadrul Anualei de Arhitectură București 2021 – ediția a XIX-a, pe data de vineri, 8 octombrie, începând cu ora 16:00, prin care vor fi onorate atât profesia de arhitect, echipele care au participat la coordonarea organizației profesionale, cât și capitala, București, prin inițierea unui ax de promenadă între două spații urbane valoroase pentru centrul capitalei: Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, prin intermediul casei I.C. Brătianu.

Mai puțin cunoscut publicului larg și deschis pe o latură doar către Bulevardul Dacia, parcul I.C. Brătianu este rar utilizat. A fost proiectat să funcționeze drept grădina Așezămintelor I.C. Brătianu, accesul făcându-se prin casa I.C. Brătianu.

OAR București, Biblioteca Națională a României și Primăria Sectorului 1 au realizat o legătură între zona Piața Amzei și Parcul I.C. Brătianu, prin deschiderea Așezămintelor IC Brătianu. Astfel, vei putea experimenta un parcurs pietonal nou pentru centrul capitalei, parcurs care va avea ca punct nodal trecerea prin casa I.C. Brătianu, prin intermediul căreia parcul va putea fi accesat din vecinătatea imediată a Pieții Amzei și nu doar prin bulevardul Dacia.

Așezămintele I.C. Brătianu au fost închise la începutul anilor 2012, iar legătura cu parcul I.C. Brătianu nu a funcționat nici în perioada de dinaine de 1989, nici acum. De aceea, deschiderea temporară a acestei promenade reprezintă o inițiativă cu totul specială ce dorește să onoreze spațiul public urban din centrul capitalei.

Așezămintele I.C. Brătianu au fost proiectate de arhitectul Petre Antonescu în stil neoromânesc, iar grădina casei, actualul parc, a fost inițiat chiar de către soția lui Brătianu, Elisa Brătianu, pionier al promovării iei românești.

În cadrul acțiunii, va fi vernisată expoziția outdoor de fotografie INSTA’București și Anuala de Arhitectură București 2020.

De asemenea, împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, ca proiect-pilot al Anualei de Arhitectură București, va fi lansat, tot pe data de 8 octombrie 2021, un program comun de educație pentru sprijinirea studenților și tinerilor arhitecți pentru implicarea în administrație: “Atelierul de Arhitect-Șef”.

Toate acțiunile vor respecta condițiile și regulile impuse de pandemie, implementate în această perioadă în București – participanții trebuie să prezinte dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2.

Fotografii: prin OAR

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed