Ioana Corduneanu și Workshop-ul Pe firul motivelor tradiționale!

Acum 8 luni, nu știm câți aflaseră ce altceva mai lucrează Ioana Corduneanu, pe lângă numeroasele proiecte de retail design. Însă, în paralel cu activitatea ei în arhitectură, ea începuse să colecționeze și să deseneze, în format vectorial, motive tradiționale românești, autentice, vechi de sute de ani, din diferite zone ale țării.

Un demers care nu s-a mai întâmplat în România și o muncă de documentare extraordinară!

În iulie 2012, a lansat blogul Semne cusute, un proiect ce se încrie în conceptul de ‘open design’. Adică: motivele tradiționale, arhivate de ea în format vectorial, devin disponibile celor ce vor să le cunoască, folosească și prețuiască.

Ioana Corduneanu - DesignistIoana pe fundalul unei scoarțe oltenești

După prezentarea proiectului său pe Designist.ro, Semne cusute și numele Ioanei Corduneanu au devenit de nesdespărțit de recuperarea și redescoperirea motivelor tradiționale românești.

Zilnic adaug motive noi, desenate după diverse surse și după albume vechi de peste 100-150 de ani, pentru a clădi, treptat, o bază de date bogată, la care să aibă acces cât mai multă lume. Toate motivele pe care le-am redesenat sunt disponibile în format vectorial (se pot scala, multiplica etc.) și le pot oferi cu drag oricui vrea să le folosească. Firește, gratuit! Nu mă interesează decât ca aceste motive să fie cunoscute, folosite, valorificate, să nu se piardă.

Eu le-am găsit prin biblioteci, prin anticariate sau în colecții private și vă asigur că nu sunt tocmai la îndemâna oricui. Si mă gândesc la generația care caută totul pe google: pentru ei, ce nu este pe net – nu există. Pentru ei le-am adunat! Sper că se vor găsi designeri tineri care să le readucă la viață: în grafică, în decor, în mobilier – designeri care să vrea să deseneze românește.”

Ioana a cusut ea însăși fețe de perne pe pânză tradițională, pentru a le expune, în mai 2011, la Festivalul de Design de la Berlin. Practic, ea a fost singurul “designer” care a reprezentat România la Berlin, cu pernele cusute și cu o colecție de scaune tradiționale superbe, lucrate în lemn de brad, inspirate din mobilierul tradițional – am prezentat totul aici.

Când i-a văzut scaunele, un designer leton a venit la ea nedumerit: “De ce-mi aduc aminte de Brâncuși?”.

În urma întâlnirii de la Berlin cu Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatoare foarte cunoscută în Polonia pentru expozițiile de design, pernele românești cusute de Ioana au ajuns în 2012 la Holon Design Museum, Israel, în cadrul expoziției Common Roots. Design Map of Central Europe.

Ioana Corduneanu - Designist (2)

Pe 27 aprilie (sâmbătă), între orele 10.00 – 14.00 la The Hub (Str. Halelor nr. 5 – la Piața Unirii), cel mai frumos și creativ spațiu din București când vine vorba să te simți inspirat în timp ce lucrezi, organizăm Workshop-ul “Pe firul motivelor tradiționale”, susținut de arh. Ioana Corduneanu.

De ceva vreme se vorbește tot mai mult la noi despre redescoperirea și recuperarea acestor motive – povești uitate, într-o limbă cu care nu mai suntem familiari, pe care ar trebui să o deprindem. Dar e greu să-ți apropii ceva într-un limbaj care, deși al nostru, cu timpul ne-a devenit străin. Am realizat că pentru a putea vorbi despre motivele tradiționale trebuie să înțelegem povestea căreia îi aparțin, sensurile despre care ele ne vorbesc.

Workshop-Ioana-Corduneanu-Designist-01

Cum se va desfășura?
Workshop-ul va cuprinde o parte de conferință, despre sensurile și contextul în care au apărut și erau folosite aceste semne. Vom învăța să descifrăm motive tradiționale autentice, folosite în diverse regiuni ale țării, să înțelegem ce ne transmit și să le respectăm sensul și valoarea culturală. Ioana Corduneanu ne va vorbi despre ritualurile, legendele și magia pe care o implicau pânza albă și motivele tradiționale cusute pe ea și despre reinvestirea motivelor tradiționale în design. La finalul acestei părți fiecare dintre noi va putea descifra mesajul de pe o ie, un covor sau un ștergar.

Va urma partea practică: sub îndrumarea Ioanei, vom coase fiecare un ștergar, pe care vom așterne cu ac și ață motivele tradiționale românești deja învățate, traduse în dorințe. Așadar, dacă vrei să-ți coși dorința într-un ștergar, cu care să pleci apoi acasă și pe care să-l pui la loc de cinste, te așteptăm!

Cât costă să participi la workshop-ul “Pe firul motivelor tradiționale” și cum te înscrii?
Taxa de participare este de 250 lei/persoană, cu toate materialele necesare incluse.
Înscrierile se fac la e-mail: workshop@designist.ro sau la nr. de tel.:
0752 397 033
.
Termenul limită pentru înscrieri: 21 aprilie 2013.
Număr de locuri este limitat: maximum 15.

Workshop-Ioana-Corduneanu-Designist-03Dacă vrei să ajuți la redescoperirea motivelor tradiționale românești, salvează și urcă pe pagina ta de facebook acest cover! Mulțumim! 🙂

Acest workshop este o inițiativă și un concept Designist.ro și inaugurează o serie de astfel de ateliere, marca Designist, pe zona industriilor creative (design de obiect, craft, design interior etc.), care vor avea loc în fiecare lună.

Vă așteptăm cu drag, cu povești, ritualuri, magie și design cookies!

Le mulțumim partenerilor media care susțin acest demers de redescoperire a motivelor tradiționale românești: Igloo, ELLE Decoration, ELLE, VIVA, Avantaje, Unica, Institute, The Magazine, Totul despre mame, Modernism, La Blouse Roumaine, Plăcerile lui Noe, Eroii României Chic, Antz.

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed