La Salonic, locuitorii devin designeri, plasticul devine mobilier și imprimantele 3D au un rol important în asta

Sticla de plastic e “măcinată” încet și perseverent și rămășițele ajung într-un recipient care pare umplut cu sclipici colorat (♥). Alături, un braț robotic, ștanțează o bancă și îi atașează un bol de apă pentru căței. Iar în spate, doi tineri greci intră încărcați cu doi saci care fâșâie. Nu suntem siguri, dar ar putea fi cu siguranță niște scene de zi cu zi din noul Zero Waste Lab din Salonic, Grecia, care invită locuitorii orașului să aducă acolo plasticul adunat în casele lor, să se implice în reciclare și să facă designul mobilierului stradal, pe care laboratorul îl va produce cu o imprimantă 3D. E o inițiativă foarte cool a proiectului Print The City, conceput de studioul olandez de design The New Raw!

3D3D3DLaboratorul este echipat cu un braț robotic, mijloace de reciclare și tehnologie avansată, totul pus în practică de Coca-Cola în Grecia.    

“Plasticul este creat să reziste pentru totdeauna, dar de cele mai multe ori îl folosim într-o singură formă și apoi îl aruncăm. Cu Print Your City, ne propunem să demonstrăm că există modalități mai inteligente de a folosi plasticul pe termen lung și cu aplicații de mai mare valoare”, au explicat Panos Sakkas și Foteini Setaki, fondatorii biroului The New Raw. 

3DPrototipurile au fost printate în vara anului trecut, când au fost gândite ca o variantă de mijloc între bănci și ghivece. Asta le-a dat organizatorilor ideea să implice și locuitorii în procesul de design. Fiecare proiect este personalizat, în funcție de propriile nevoi ale “designerilor”: pot alege locul în care va fi plasată piesa pe care o semnează, îi pot alege forma, culoarea și funcțiunile integrate, cum ar fi suporturi pentru bicicletă, un raft pentru cărți sau un castronel pentru căței 🙂 .

3D 3D

Imediat ce locuitorul-designer finalizează schița, o poate încărca pe site-ul www.printyourcitycoca-cola.gr și tot acolo poate găsi informații despre cantitatea de material care va trebui reciclat ca să asigure suficient material pentru procesul de imprimare 3D.

3D3D

De la lansarea site-ului, în decembrie 2018, peste 3000 de proiecte au fost înscrise deja în program. Iar dintre multiplele variante de spații publice care pot găzdui proiectele Print Your City și din care au avut de ales autorii proiectelor, the winner iiiiis…Parcul Hanth! Abia așteptăm să vedem imagini și de acolo!

Ah, și pe când și la București?  🙂

Fotografii: Stefanos Tsakiris

Video: Philippe Charpentier

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed