Stilul Neo Memphis: copilul rebel al designului interior

Astăzi am invitat-o pe arh. Alexandra Stamate de la Jooca Studio să ne povestească despre stilul Neo Memphis, același în care a amenajat, împreună cu colegele sale de echipă, acest apartament pe care tocmai ți l-am prezentat. Mai jos, povestea unui stil al curajului, al formelor jucăușe, al construcțiilor circulare.

Sursa foto: batiik.fr

Memphis, un stil ce pare că folosește mașina timpului, s-a întors. Nu este nimic surprinzător în această declarație pentru simplul motiv că indicii ne-au fost prezentate de ceva vreme încoace: forme geometrice, integrate în mod natural în piese de mobilier, jocul îndraznet al culorilor, precum și alăturarea neconvențională a materialelor. Așa că ne propunem să analizăm un pic acest stil și să înțelegem o formă de artă ce se vrea neînțeleasă.

De unde vine acest stil?

Neo Memphis este copilul răzvrătit al timpului nostru, însă își are rădăcinile într-un stil care provine din anii 1980: Memphis Milano. Mișcare pornită de arhitectul și designerul italian Ettore Sottsass, Memphis Milano și-a propus să fie o revoluție împotriva stilului sobru și funcțional cu care lumea designului interior era obișnuită.

Gruparea Memphis, care își primise celebrul nume de la una dintre piesele lui Bob Dylan, amesteca stiluri precum Art Deco, Pop Culture și Kitsch-ul anilor 1950 și folosea piese de mobilier care au schimbat modul în care designul interior era perceput. Deși Memphis Milano impresionează sau, mai bine zis, șochează, stilul a fost primit cu brațele deschise, ba chiar a fost apreciat de rebelii creativi gata să se ridice împotriva clasicului, a tradiționalului.

Sursa foto: i.pinimg.com

Neo Memphis versus originalul Memphis Milano

Neo Memphis a folosit mașina timpului și se pare că a reînviat, însă forma pe care o ia se desprinde de cea promovată de predecesorul său. Avem de-a face cu aceleași trăsături consacrate (alăturarea de materiale diferite, diversitatea în culori și forme geometrice), însă folosirea acestor elemente este mult mai blândă.

Neo Memphis este un stil daily life: iese din zona de expoziție și intră în apartamente și case. Chiar dacă și originalul Memphis a avut astfel de adaptări, nu a fost niciodată la fel de temperat precum Neo Memphis. Este foarte ușor de conviețuit cu acest stil, sau mai bine zis, în acest stil.

Elemente specifice Art Deco, precum accentele de alamă, îi aduc un plus de eleganță. Culorile pastelate se îmbină perfect cu strălucirea metalului, iar acest stil manifest, care se ridică împotriva clasicului, devine unul rafinat. Această schimbare face ca stilul Neo Memphis, care părea complet inabordabil în afara spațiilor generoase, unde se putea desfășura în liniște, să devină o opțiune de luat în calcul într-un proiect de amenajare apartament.

Neo Memphis și elementele sale specifice

Dansul culorilor

Sursa foto: www.etageprojects.com

Dacă Memphis Milano folosea doar culori tari, integrând jocul dintre alb și negru destul de des, Neo Memphis nu este atât de selectiv. Și nu este rău deloc. Stilul păstrează coloristica veche, însă, așa cum spuneam, invită la joc și culori pastelate, ba chiar apreciază și încurajază diversitatea.

Forme jucăușe

Aici, Neo Memphis se apropie ceva mai tare de original. Pasiunea pentru forme geometrice este la fel de vie și acum, însă apare o mică diferență: de data aceasta ne sunt prezentate variante mult mai rafinate, mult mai atent realizate. În acest nou stil care își menține poziția de opoziție față de clasicismul demodat, sunt folosite triunghiuri, cercuri, forme rectangulare, precum și corespondentele lor 3D.

Sunt create astfel piese de mobilier care reușesc cu o ușurință ieșită din comun să scoată orice spațiu din anonimat. Este adevărat că aceste piese de mobilier ne aduc aminte de postmodernism, însă cumva nu se creează acel sentiment de călătorie în trecut. Postmodernismul este adus în prezent și chiar foarte bine.

Alăturarea inedită a materialelor

Această alăturare era prezentă încă de la apariția curentului inițial, în anii 1980. Piesele de mobilier care combinau materiale precum plastic și piele au surprins lumea designului interior la acea vreme, iar acum s-au întors. Avem de-a face din nou cu astfel de combinații de materiale și lucrurile merg chiar mai departe.

Ne sunt prezentate piese de mobilier realizate din materiale precum lemn și plastic, plase industriale de metal și marmură. Contrastul dintre astfel de materiale este exact elementul care ține acest stil treaz. Contrastul șochează și, în același timp, încântă.

Sursa foto: www.interiorbreak.it

Eternele dungi

Emblematicul element nu putea lipsi dintr-un stil care pare făcut pentru dungi. Sunt folosite fie în construcția pieselor de mobilier, făcând conexiunea între materialele utilizate, fie pe pereți. Alături de ele, gridurile impresionează prin structura lor perfectă.

Prin acest element se urmărește structurarea creativității, specifică atât curentului Memphis Milano, cât și a mai tânărului Neo. De asemenea, structurarea spațiului și împărțirea acestuia într-un mod care folosește design-ului este de asemenea un element specific Memphis.

Construcții circulare

Neo Memphis este un stil care aparține în întregime creativității, inovației și contrastului, bineînțeles. Principalul lui oponent de stil este clasicismul, iar Neo Memphis este aproape setat să își înfrângă adversarul cu propria sa armă. Și pentru ca tabloul să fie complet, interpretarea modernă a acestui stil imprevizibil a transformat elemente clasice, precum arcadele, în proprii săi ambasadori.

Brandul Magis, câștigătorul din 2019 al Salone del Mobile Milano Award, demonstrează că Memphis s-a întors într-adevăr și că, de această dată, are o formă cu totul nouă, iar acesta este meritul arcadelor și construcțiilor semi-circulare. Prin arcade perfect luminate, Magis arată cum geometria poate acapara orice spațiu atunci când este iluminată în mod corespunzător.

Sursa foto: dezeen.com

Terazzo Revival

Un element care, cu siguranță, va stârni un strop de melancolie. De fapt, nu e nimic altceva decât mozaicul folosit în perioada comunistă, care își menține utilizarea inițială din interioarele blocurilor noastre și primește și altele noi.

Îl vedem în cazul pardoselilor, blaturilor de bucătărie, blaturilor de mese și în băile noastre. Mai interesant este că acum avem tot felul de imitații ale acestui material, precum plăci ceramice sau chiar viniluri.

Sursa foto: ro.pinterest.com

Mișcarea de moment durează mai mult decât un moment

Chiar dacă era un stil șocant (sau poate tocmai din acest motiv), când Memphis Milano și-a făcut apariția, nu părea că va rezista. Dădea impresia că este o mișcare de moment, ca un vulcan care urmează să se liniștească după ce va erupe. Întrebarea este ce lasă în urmă. Și asemeni unui vulcan, această mișcare a lăsat suficiente urme încât să nu fie uitată. Iată că, la mai bine de 20 de ani, lumea are parte din nou de toanele acestui curent.

De data aceasta, totul este mult mai rafinat. Culorile sunt mai blânde, materialele folosite sunt de calitate mult mai bună, iar miza nu mai este șocul. Nu se mai încearcă zdruncinarea din temelii a lumii designului interior. Acum, este timpul ca Neo Memphis să devină o abordare posibilă în designul interior. Totul se petrece în jurul inovației, cu ceva ajutor din partea luminii și a geometriei.

 

 

Articol scris de arh. Alexandra Stamate (foto) – Jooca Studio, în colaborare cu Ioana Grigorescu, și preluat de pe blogul Jooca Studio, pe care te invităm să îl urmărești aici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed