Un apartament din București surprinde prin tonurile dark și piesele statement

Te provocăm astăzi la un exercițiu de… (re)calibrare: cum integrezi în scenariul tău ideal ce primești în mod natural? Mai precis, cum fructifici un cadru cu ferestre imense, dar în același timp, îl reinterpretezi prin nuanțe închise, declarații pro-stilul industrial și piese statement, deschizătoare de conversații?

Ne inspirăm dintr-un proiect în care lumina joacă rol de transformator al spațiului, iar formele atemporale, declarații ale minimalismului subtil și curat, desenează o amenajare scenografică gândită de echipa Dofinteriors (arh. Raluca Dofin și arh. Radu Dofin).

Mobilierul personalizat, custom made, este creat după designul arhitecților. 

Înainte să intrăm în poveste, să facem prezentările: apartamentul bucureștean se întinde pe o suprafață utilă de 120 mp, cu zona de zi compusă din living, dining, bucătărie deschisă și terasă (pe care nu o vom vedea în fotografii de această dată) și zona de noapte, cu două dormitoare și două băi. Punctul de pornire în conturarea proiectului a venit direct de la proprietar, un antreprenor pasionat de frumos, care le-a oferit arhitecților un brief ușor contradictoriu, dar în totalitate inspirațional:

“Și-a dorit un proiect în stil industrial, dar rafinat în stilul nostru, pe care deja îl cunoștea. Așa am trasat un spațiu luminos, dar totuși în culori închise, lucru posibil datorită luminii naturale, care joacă un rol important în amenajare: pătrunde generos prin suprafața mare vitrată, cu dublă orientare, de care se bucură apartamentul”, ne-au povestit arhitecții. 

Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București

Corpul de iluminat sculptural Formakami, din hârtie de orez, tronează deasupra mesei din dining, ca un teasing al punctelor de accent pe care le vei descoperi în continuare în amenajare. 🛒 Surse de shopping ➡️ Formakami: Into Design; microciment și vopsea decorativă: Murali artwork 

🛒 Surse de shopping ➡️ masă de dining: Bonaldo; scaune: Casamania, Moustache, Hay

Rotunjimile accesoriilor pe care le vei descoperi în acest apartament se numără printre punctele de accent ale amenajării: corpurile de iluminat de deasupra insulei, oglinda supradimensionată din fundal, leagănul suspendat, măsuța de cafea, ba chiar și scaunul Her de la Casamania, din prim plan 🙂 .  

Reinterpretarea avantajelor

Configurația apartamentului a fost principala sursă de dificultăți și modificări a proiectului: inițial, bucătăria era gândită ca un spațiu închis, așezat neinspirat, alături de dormitoare.

“Configurația actuală oferă o diviziune clară între zona de zi și cea de noapte, prin mutarea bucătăriei în spațiul deschis alăturat dining-ului. Astfel, am optimizat funcționalitatea ambelor zone într-o organizare firească, iar zona de zi a devenit un continuum fluid, în care comunicarea dintre funcțiuni este lejeră”, ne-au povestit arhitecții. 

Citește și: Într-un apartament cu etaj, unde am găsit echilibrul estetic

🛒 Surse de shopping ➡️ electrocasnice: Bosch prin Kavidra și Franke prin Inspace Store

Bucătăria, o capsulă a contrastelor cromatice în care fronturile din oglindă măresc vizual suprafața, se deschide acum către terasă…

…iar insula funcțională inclusă bifează un dublu rol: loc de luat micul dejun și bar de servire alăturat zonei de dining.

🛒 Surse de shopping ➡️ perdele și draperii: Perdelele Tale; corpuri de iluminat: Luminna și Into Design

“Conceptul de amenajare înglobează linii curate, accente industriale și un minimalism elegant. Rigiditatea liniară a volumelor fixe reprezentate de pereți, plafoane sau mobilierul personalizat este echilibrată vizual prin formele rotunjite inserate în compoziție”, ne-au explicat arhitecții. 

Zona de living este un labirint al motivelor geometrice și texturilor atent alăturate: suficient de bogate ca să creeze dinamism, dar și suficient de ponderate ca să nu supraîncarce. Apropo, ai observat corpurile de iluminat rotunjite de deasupra canapelei, care le reiterează pe cele de deasupra insulei de bucătărie, da?

Citește și: Funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă

🛒 Surse de shopping ➡️ canapea: Divanissimi; profile decorative: Murali artwork; tapet: Glamora și Wall & Deco prin Diseno; decorațiuni și mic mobilier: Norda și The Edit

Ah, și o lecție a adaptabilității: datorită abundenței de lumină naturală, planul inițial de a include doar nuanțe (foarte) închise în amenajare a trecut printr-o transformare:

“Așa a apărut oportunitatea de integrare a unei întregi palete de nuanțe de gri până la negru. Designul a devenit astfel un cadru relaxant atât vizual, cât și senzorial, susținut de forme și texturi”.

Facem un pas în spate și plusăm cu un alt element rotunjit, de această dată supradimensionat. În spatele casei scării din fire metalice și deasupra scării de acces în apartament, oglinda rotundă mizează pe jocuri vizuale și o reinterpretare a percepției spațiului. Mai mare, mai bogat, mai dinamic 😊.

🛒Surse de shopping ➡️ confecții metalice (ghiveci ⬆, ușa de sticlă cu cadru metalic ⬇, suporturi pentru accesorii în băi, fronturi metalice perforate): Atelier Moldoveanu

Natura adusă în interior este unul dintre laitmotivele proiectelor Dofinteriors: aici, verdele își face simțită prezența prin ghiveciul supradimensionat din zona de zi.

Citește și: O casă mare din București pune echilibrul la încercare și plusează cu lumină

Teatralitate domestică

🛒 Surse de shopping ➡️ pat: Bonaldo; noptiere: Kristina Dam; covor: Menu; parchet stratificat: Inspace store (Tavar)

Dormitorul matrimonial este tărâmul scenografiei și teatralității: cum să nu te simți gata de visat văzând tapetul și oglinda statement, ba chiar și patul care ne-a dus cu gândul la un divan oriental? ❤ Iar pentru un plus de confort vizual și tactil, arhitecții au folosit parchet din lemn periat și uleiat de stejar.

Tapetul ilustrează umbra unei păduri proiectată pe suprafața betonului amprentat, în aceeași notă cu accentele industriale ale amenajării. Oglinda cu ramă metalică este custom-made după schițele arhitecților. 

 

 

 

Apropo, în cazul în care te întrebai care este povestea volumului metalic de deasupra patului, avem detalii tot de la arhitecți: este vorba despre o prismă cu led perimetral care luminează în sus și care a fost realizată după schițele Dofinteriors de echipa Luminna. 

În locul fostei bucătării se află acum dressingul aferent dormitorului matrimonial.

🛒 Surse de shopping ➡️ uși filomuro: Up Interiors

Nu doar lumina naturală este un personaj esențial al proiectului, ci și cea artificială: arhitecții au gândit fiecare cameră pe post de cadre pentru toate tipurile de scenarii luminoase.

Lumina de atmosferă dată de benzile led este cea care pune în valoare finisajele parietale, corpurile de iluminat decorative sunt piese sculpturale care contribuie decisiv la crearea unei atmosfere aparte în fiecare spațiu, spoturile sunt cele care oferă lumina generală necesară, iar aplicele și veiozele sunt înglobate în amenajare pentru lumina lor punctuală“, ne-au explicat arhitecții.  

La final, trecem și prin cele două băi, rezumate ale texturilor, formelor și finisajelor caracteristice pentru întreaga amenajare. Adevărate refugii pentru relaxare 😊

🛒 Surse de shopping ➡️ finisaje, sanitare, baterii: Diseno (Refin, 41zero42, Tremme, Azzurra, Galassia); vopsea: Color Magic și Dulux

Bugetul total al proiectului a atins aproximativ 150.000 euro, iar lucrările au durat aproximativ 8 luni. Rafinamentul și piesele statement cer timp și investiții financiare 😎

Meet the architects

Raluca și Radu Dofin – Dofinteriors

Cât de romantic îți sună 3ds Max? Este un software de creare a graficii 3D și animațiilor, deci presupunem că răspunsul tău automat este “nu prea…”? Ei bine, pentru fondatorii Dofinteriors, Raluca și Radu, este începutul poveștii lor profesionale și personale: s-au cunoscut după ce absolviseră facultatea de arhitectură, la un curs 3ds Max unde Radu era profesorul, iar Raluca era cursanta. De acolo…

“Întemeierea studioului a fost un pas firesc în viața noastră: eram două părți complementare, cu aceeași pasiune pentru frumos, și ne doream să petrecem cât mai mult timp împreună”, ne-au spus ei.  

Până să ajungă, însă, la stilul minimalist cu valențe cosy care le-a devenit specific, Raluca și Radu au fost de partea culorilor și proporțiilor încă din copilărie: ne-au mărturisit că și-au dorit să devină arhitecți dintotdeauna și nu s-au gândit nicio clipă să pună la îndoială această decizie .

“De la 6 ani aveam o părere clară despre ce este frumos și ce nu este frumos în casele prietenilor părinților mei și nu doar afirmam, ci și veneam cu soluții despre cum ar trebui să arate spațiile pentru a fi mai plăcute ochiului 😄.Câțiva ani mai târziu, am început să fiu luată în serios pentru că, pe unde treceam, lăsam frumos în urma mea, așa că am căpătat un boost de încredere în instinctele mele”, ne-a povestit arh. Raluca Dofin.

Revenim în prezent, unde echipa studioului s-a extins cu timpul, dincolo de Raluca și Radu, inima și creierul Dofinteriors (nu mereu în această ordine, așa cum s-au amuzat ei): li s-au alăturat Ada, mâna dreaptă, Răzvan, mâna stângă (Ralu ne-a spus că este stângaci, deci va aprecia această etichetă, cu siguranță), dar și Andrei, ochii și urechile din implementarea de pe șantier.

“Iar toți, împreună, suntem problem solveri și pasionați de frumos și detalii fine!”.

Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul lor de proiecte, le găsești pe toate aici.

Poți intra în legătură cu Dofinteriors aici:

📢 Website: dofinteriors.com
📢 Email: ralu@dofinteriors.com

—————–

În final, am pregătit 5 întrebări altfel pentru Dofinteriors…

1. Dacă ați fi un obiect, ce ați fi?
Swiss army knife :))

2. Care a fost ultimul lucru de care v-ați bucurat?
Aerul proaspăt de la țară.

3. Ce gând aveți cel mai des?
Radu: Avem nevoie de o vacanță 😊
Raluca: Ce mai avem de făcut?

4. Ce stil de design asociați cu ideea de vacanță?
Orice cu plante oversized.

5. La ce vă gândeați înainte să răspundeți acestor întrebări?
Hai că mai avem un pic.

Fotografii: Arthur Zinz

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed