Uzina 55 Ploesci: atelier de design industrial. New entry la Made in RO: 17 și 18 mai @ Impact Hub

Alexandru Săraru, atras de ultimele trend-uri în design, a lansat în urmă cu câteva luni Uzina 55 Ploesci, fiind originar din Ploiești. Proiectul vine în intâmpinarea stilului industrial relansat recent în mediul designist. Foste depozite, fabrici devin acum adevărate spații vibrante, iar din ce în ce mai mulți designerii de interior introduc în munca lor elemente vechi pe care le transformă, redefinindu-le. Alex este unul dintre acei oameni care își oferă talentul și cunoștințele în a însufleți piese uitate care la prima vedere nu mai au nicio întrebuințare.

Uzina 55 Ploesci - Designist 7

Piesele industriale marca Uzina 55 Ploesci vin, în premieră, la Made in RO -Târg de design românesc, pe 17 și 18 mai, la Impact Hub Bucharest, etajul 2 – Str. Halelor nr. 5, Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc.

Demersul lui Alex Săraru este reprezentativ pentru tema ediției a IV-a  Made in RO, denumită sugestiv Urban Interior – piese ce preiau şi reinterpretează elemente de arhitectură urbană sau simboluri, embleme ale spaţiului urban în care trăim. Pentru Alex, Uzina 55 Ploesci este un “un tribut adus industriei ploieștene de la începutul secolului al XIX-lea și își dorește continuarea tradiției locale, prin manufacturarea cu pricepere și dăruire a unor obiecte trainice, asemenea celor de odinioară.”

Made in RO Targ de design romanesc editia 4 vizual finalIată, pe larg, povestea lor:

De ce “Uzina 55 Ploesci”?

Ploesci, urbe de meșteșugari. Așa era cunoscut orașul Ploiești  la anii 1800. Trecerea de la statutul de comună la cel de oraș s-a realizat rapid, în doar câteva zeci de ani. Odată cu descoperirea zăcămintelor de petrol industria orașului s-a dezvoltat rapid, iar micile ateliere de meșteșugari s-au transformat în uzine prospere. Ascensiunea orașului din punct de vedere industrial a fost consemnată de-a lungul timpului, dar cum orice lucru bun are și un sfârșit, regresul a fost inevitabil după anii ’90, iar cele 54 de uzine ploieștene au rămas în ruină.

Uzina 55 Ploesci este, așadar, un tribut adus industriei ploieștene de la începutul secolului al XIX-lea și își dorește continuarea tradiției locale, prin manufacturarea cu pricepere și dăruire a unor obiecte trainice, asemenea celor de odinioară.

Uzina 55 Ploesci - Designist 10

Când ai început să creezi piese de mobilier cu aspect industrial și care a fost primul obiect pe care l-ai creat?

De-a lungul timpului am creat tot felul de obiecte din “vechiturile” rămase prin atelierul meu. Ideea mobilierului cu aspect industrial a prins contur în luna noiembrie a anului trecut. Am început prin a schița un model de scaun, iar cum “pofta vine mâncând”, ideile au început să curgă. Așa se face că, până la acest moment am proiectat și construit  aproximativ 23 de prototipuri: mese, scaune și corpuri de iluminat, toate de inspirație industrială.

Uzina 55 Ploesci - Designist 11 Uzina 55 Ploesci - Designist 9

Cum a evoluat pasiunea ta pentru designul industrial? 

Dintotdeauna am fost fascinat de motoare, instalații și tot felul de mașinării. De o lungă perioadă de timp mă ocup de restaurări în domeniul auto/moto. Orașul meu a fost oaza pentru orice pasionat de istorie și restaurări. E imposibil ca, ploieștean fiind, să nu observi presărate prin oraș mărturii încă vii ale vechilor meșteșuguri. Este imposibil să nu apreciezi măiestria și dedicația care au dus la construirea unor asemenea obiecte sau clădiri…

Orașul Ploesci este inspirația mea și locuitorii lui, meșteșugari iscusiți. Pentru ei, “meseria este brățară de aur” avea însemnătate.

Inevitabil, am început să strâng lucrurile pe care ceilalți le considerau “vechituri”, am lucrat cu grijă la restaurarea lor și astfel le-am redat utilitatea. Am urmărit proiecte vintage industrial din alte țări și mi-am dat seama că și eu pot implementa un asemenea proiect. Așa se face că am început să îmi selectez cu grijă colaboratorii și materialele cu care voi lucra. Am procurat vechi scule și dispozitive pentru a-mi ușura munca. Mi-am reinventat abilitățile , am îmbrăcat șortul de fierar și m-am pus pe treabă.

Uzina 55 Ploesci - Designist 15 Uzina 55 Ploesci - Designist 3Lampă de birou din componente auto reciclate

Construiești piesele de la zero sau și recuperezi elemente vechi pe care le recondiționezi sau le dai chiar o altă utilizare?

Linii trasate în fugă, schițe la repezeală, așa au prins contur obiectele pe care le construiesc acum. A urmat faza de proiectare în AutoCad a componentelor și execuția lor. Mi-am sortat materialele în așa fel încât să fie trainice și de cea mai bună calitate. Folosesc în special oțelul carbon sub formă de țevi trase sau sudate și tablă. Pentru blaturi, folosesc numai lemnul masiv, îmbinat în diferite moduri tradiționale. Stejarul, lemn nobil din vechii Codrii ai Vlăsiei, este esența cu care lucrez preponderant.

Partea de execuție implică procese precum: debitare laser CNC, frezare, strunjire, sudare, sablare, vopsire.  Deci da, o parte din obiecte sunt proiectate și construite de la zero.

Dar și piesele auto și moto, carburatoare, axe cu came, pistoane, supape și tot felul de pinioane, arcuri și flanșe, “uitate” prin atelier sau achiziționate de la diferite centre de dezmembrări au fost reinventate și au devenit obiecte utile. Un exemplu în acest sens este lampa realizată dintr-un vechi carburator de Dacia sau măsuța “bicicleta rearanjată”.

Uzina 55 Ploesci - Designist 2Lampă realizată dintr-un vechi carburator de Dacia.Uzina 55 Ploesci - Designist 13“Bicicleta rearanjată”

Unde găsești toate aceste piese vechi pe care le (re)folosești în proiectele tale?

Cum spuneam și mai sus, Ploieștiul și împrejurimile lui sunt o oază pentru cei pasionați de istorie. Găsești tot felul de obiecte vechi prin târguri, talciocuri, centre de colectare ale fierului vechi. Piesele auto sau moto pe care le folosesc în fabricarea obiectelor cu aspect industrial le achiziționez din centrele de dezmembrări.

Uzina 55 Ploesci - Designist 4 Uzina 55 Ploesci - Designist 1Lampă de birou cu suport din lemn de stejar și abajur reglabil

Care sunt prețurile produselor care pleacă de la Uzina 55 Ploesci?

Prețurile obiectelor variază în funcție de complexitatea componentelor necesare, dimensiunea pieselor sudate și a proceselor implicate în finalizarea obiectelor. Astfel, pornesc de la 270 lei pentru o lampă confecționată din piese auto, 450 de lei pentru scaunele reglabile și fixe cu accente din lemn de stejar, 800 de lei măsuțele de cafea industriale și 1.500 lei masa de dining (dimensiuni 80 x 80 x 160 cm).

Uzina 55 Ploesci - Designist 8 Uzina 55 Ploesci - Designist 14

Faci piese și la comandă? Cât durează?

Obiectele de la Uzina 55 pot fi personalizate la cerere – astfel pot schimba culoarea componentelor metalice, finisajul, îmbinarea blatului, dar și esența lemnului. De asemenea, și dimensiunile pot fi adaptate. Pot realiza și piese la comandă, dar întotdeauna voi lua în considerare compromisul ce trebuie făcut între partea estetică și funcționalitatea obiectului respectiv. O comandă poate dura între 2 și 4 săptămâni în funcție de complexitatea proiectului. Țin foarte mult la calitatea produsului creat și atentia la detalii este vizibilă din obiectele deja create.  Momentan obiectele sunt executate doar pe bază de comandă.

Uzina 55 Ploesci - Designist 6

Daca am deja o piesa veche și vreau să o recondiționez sau să îi dau o altă întrebuințare pot veni la Uzina 55 Ploesci pentru ajutor? 

Desigur, restaurările au fost punctul de plecare în activitatea mea și orice piesă veche reprezintă o provocare pentru mine. La “Uzina 55 Ploesci” îmbin metodele tradiționale de restaurare (metal shaping, îndreptare, plumbuire etc) cu cele moderne (sudare tig-wig, sablare) pentru ca în final să putem admira frumusețea regăsită a obiectului. Orice piesă veche poate deveni un adevarat statement dacă este corect recondiționată. De exemplu, suportul unei mașini de cusut vechi din anii 1880 găsită la un centru de reciclare a fierului  vechi  a devenit lavoarul din baia proprie, completat cu eleganța blatului din lemn de stejar, al bolului ceramic și al bateriei antichizate. Dacă doriți să redați viață obiectelor vechi, vă ofer oricând ajutorul meu.

Uzina 55 Ploesci - Designist 5Masă dining model M-001S/314. Dimensiuni:  80 x 80 x 160 cm.

Ce planuri de viitor ai?

Momentan în faza de proiectare există o serie de corpuri de iluminat, dar și alte obiecte de mobilier pe care sper să le aduc în faza de prototip în cel mai scurt timp. De asemenea, lucrez și la câteva modele de rafturi și console TV cu aspect industrial. Schițele pentru “biroul antreprenorului” sunt pe masa mea de lucru, așteptând ultimele retușuri și faza de prototip.

În ceea ce privește partea de execuție, în prezent folosesc furnizori și colaboratori externi pentru realizarea anumitor componente și îmi doresc ca pe viitor să internalizez o mare parte din aceste procese. Deși sunt conștient că piața românească de design industrial nu este comparabilă cu cea din alte țări, sper ca proiectul “Uzina 55 Ploesci” să contribuie  măcar în mică parte la educarea gustului consumatorilor autohtoni în privința design-ului industrial.

Uzina 55 Ploesci - Designist 12Scaun reglabil pe înălțime, model S-004S/314

Uzina 55 Ploesci - Designist 16Alex Săraru în atelier

Piesele Uzina 55 Ploesci te așteaptă la  Made in RO -Târg de design românesc, pe 17 și 18 mai, la Impact Hub Bucharest, etajul 2 – Str. Halelor nr. 5, Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc.

cover foto Made in RO pentru site

Facebook event aici.

Fotografii: prin Uzina 55 Ploesci 

5 Comments

  1. […] Uzina 55 Ploesci: atelier de design industrial. New entry la Made in RO: 17 și 18 mai @ Impact Hub […]

  2. […] Săraru (dreapta) și Anca Vintilă Dragu (stânga) în jurul pieselor de mobilier industrial Uzina 55 Ploesci, lansate la Made in RO. Alex este fondatorul Uzinei 56 Ploesci. Păpușile Abbit + Bear Gențile […]

  3. horia

    Bai, inainte sa scriu eu este mentionat ca sunt deja 2 comentarii; doar ca nu le vad unde sunt……poate ma luminati voi……altfel toate bune. Bravo lui Alex pt ce face; sper sa-i mearga si sa o dezvolte. Iar exprimarile Designist sunt cam prafuite/stereotip/lipsite de esenta…..”Foste depozite, fabrici devin acum adevărate spații vibrante, iar din ce în ce mai mulți designerii de interior introduc în munca lor elemente vechi pe care le transformă, redefinindu-le”……vrajeala……niste oameni care incearca sa faca o treaba si niste articole care folosesc cuvinte pompoase……poate ar merita mai putine cuvinte si mai multe fapte/poze……zic si eu

  4. Buna, Horia,

    Ca sa te luminam, cum bine zici, iti atragem atentia ca cele doua comentarii pe care tu nu le vezi se refera la cele 2 Pingback-uri ce apar mai sus: si anume 2 articole din site care fac trimitere la acesta (apar link-urile lor).

    Iar ca sa te ajutam si mai mult, iti recomandam sa cauti mai atent in rubricile noastre Designeri si arhitecti romani si Case din Romania, pentru a te familiariza cu cei care chiar prezinta fapte, nu vorbe.

    Multumim!

  5. […] article on designist.ro about Uzina 55 […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed