Vino la Made in RO, pe 22-23 decembrie, și poți câștiga un brăduț de design, de la Fandacsia!

Câștigătoarea brăduțului Fandacsia se numește Oana Aioanei. Felicitări, Oana! Te vom contacta pentru a stabili cum intri în posesia delicatului brăduț.

Este acel moment din an când ne întrebăm: şi cu bradul cum rămâne? Ok, am înţeles că trebuie să fie eco, ţinem la brăduţi şi păduri în general, dar la partea cu neconvenţional ne cam depăşesc variantele. Odată cu Festivalul Brazilor de Crăciun, când mai mulţi designeri au fost invitaţi să creeze câte un brăduţ, ne-am amintit de descoperirea noastră de anul trecut – Brăduţul de pene, decorat cu papioane şi pipe, creat de Cosmina Nicolescu, de la Fandacsia. Noi zicem că un astfel de brăduţ trebuia să ajungă şi el la licitaţie 🙂

Brăduţ din pene, decorat cu papioane, pipa lui Magritte şi mustaţa lui Dali

Cu Cosmina am stat mai mult de vorbă anul acesta – între noi fie vorba, orice discuţie cu ea se transformă într-o şuetă dichisită, cu “fandacsii” savuroase. Pălăriile ei (adevăratele fandacsii) ne plac foarte tare, sunt o demonstraţie fină de imaginaţie şi creativitate. Dar de cum am aflat că a făcut mai mulţi brăduţi nu am ratat momentul anului să nu o luăm la întrebări despre ei.

Cosmina purtând o fandacsie

Surpriza pentru voi este următoarea: unul dintre brăduţii creaţi de Cosmina Nicolescu, aka Fandacsia, vă va aştepta să-l luaţi acasă la Made in RO – Design românesc de dat în dar, pe 22 şi 23 decembrie, La Copac. La finalul articolului, după ce aflăm mai multe despre brăduţi, veţi afla cum!

Cum ți-a venit ideea să-i faci? Și cum i-ai creat, de fapt? 

Toți pălărierii iubesc penele. Pur și simplu face parte din apanajul 🙂 meseriei. Îmi plac, le caut, le colecționez, le admir dar nu prea le folosesc în “compozițiile ” fandacsiilor mele. Sunt  un simbol al fragilității, al feminității delicate și eterice, dar și un semn exterior al frivolității ușoare, poate al vodevilului. Sunt greu de strecurat ca citat. Pe pălărie. Când m-am gândit la brazii din boa de fulgi am vrut să asociez aceste lucruri cu sărbătoarea . Mi-a plăcut ideea de a combina o textură atât de delicată cu o structură rigidă și geometrică.

Un astfel de brăduţ creat de Cosmina costă 200 lei. Cred că l-am păstra tot anul fără să-l mai pliem şi depozităm în aşteptarea Crăciunului viitor. 

Care sunt dimensiunile lor şi cât sunt de fragili?

Înălțimea lor variază. Între 60 și 70 de cm înălțime cu un diametru la bază de 40 de cm. Nu sunt fragili. Au un schelet metalic, pliabil ,foarte util când, în restul anului, așteaptă cuminți în cutia cu globuri și beteală.

 

Există vreo legătură între brăduți și fandacsiile tale de purtat sau mai degrabムei au venit ca o extensie decorativă de data această pentru casă, nu pentru cap, de Crăciun?

Sunt o extensie decorativă a mea :). Probabil e aceeași nerăbdare de a combina lucruri vechi cu ceva forme noi sau de a scoate din context, sau de crea un paratext 🙂 fie el vestimentar, fie pur decorativ. Cred că obiectele din jur pot deveni foarte personale. Brazii pot fi un melanj al propriilor emoții și amintiri legate de iarnă și Crăciun.

Am făcut acum ceva timp primul brad, apoi am combinat și alte culori. Sunt încă nerăbdătoare să văd și alte variante: fulgi gri (à la Caillebotte) cu oglinzi de poșetă atârnate ca globuri; brazi bruni ca ciocolata cu lingurițe de argint; sau  fulgi albastru-cerneală cu penițe aurii pe post de decorațiuni sau cu stilourile chinezești ale anilor ’80. Probabil voi avea timp să lucrez toate variantele sau voi întâlni și alte poetese ca mine care să comande astfel de derivate ale bradului tradițional.

Ce-ţi doreşti de la brăduţii tăi? Ce fel de mesageri să fie ei?

Aș vrea să transmită că există terenuri de joacă nefolosite în jur. Obiecte mai mult sau mai puțin festive care se pot tranforma. Mie mi-a plăcut să combin fragilitate, fulgi capturați de zăpadă cu un strop de umor, cu ironia culorilor izgonite sau cu mustățile lui Dali, pipa lui Magritte, atârnate ca ornament. Aș vrea să le spună celor care au adoptat deja o pălărie făcută de mine, sau se gândesc să o facă că le mulțumesc și le ofer acest simbolic dar al legăturilor noastre – ireverențioase la adresa banalului, dar atât de delicate și atât de frivole. 🙂

Acesta este brăduţul care poate fi luat acasă exact înainte de Crăciun dacă:

1. Veniţi la  Made in RO – Design românesc de dat în dar, între 11.00 – 20.00, pe 22 şi 23 decembrie, La Copac.
2. Ne spuneţi acolo, pe un bileţel, care este cea mai cea dorinţă a voastră pentru anul cel nou.
3. Daţi un Like paginii Designist.ro şi aruncaţi un ochi şi pe Fandacsia (aici Like-ul nu e obligatoriu, dar e bine să ţineţi aproape cu cele mai şic frivolităţi de design).
4. Daţi un share acestui articol, ca vestea brăduţilor creaţi de Fandacsia şi vestea Made in RO să meargă mai departe.

La finalul târgului nostru de daruri fine, în seara zilei de 23 decembrie, Cosmina Nicolescu va alege câştigătoare dorinţa care-i merge la suflet. Vă aşteptăm aşadar la Made in RO, să ne punem dorinţe frumoase pentru la anul, să vedeţi brăduţul şi să dăruim cele mai fine daruri, toate create de designeri români.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed