Acasă la Raluca sau în cel mai dichisit spațiu mic din București

Am vizitat-o pe Raluca într-o sâmbătă, când era brusc soare, ca acum, iar copacii parcului din imediata apropiere se vedeau din balcon într-un verde intens și sclipiri de toamnă faină.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (3)

Suntem în București, într-un apartament de 49 mp. Pentru noi, acesta a fost întâiul “deci se poate!”. Un exemplu că designul interior se întâmplă și în spațiile mici în care cei mai mulți dintre noi trăim. Că o casă frumoasă, “de prezentat în revistă”, nu trebuie să bifeze la capitolul suprafață (musai din 3 cifre), ci la idei fine, cum le spunem noi – acele soluții care transformă un spațiu oarecare în cuibul unui om cu visuri, pasiuni, amintiri, regăsiri, plăceri.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (5)

Cel de-al doilea deci se poate! e mai degrabă legat de o “inerție” anulată – acea inerție care spune că în living trebuie să fie canapeaua, eventual în mijloc, orientată spre un eventual televizor ș.a.m.d. Când spațiul e restrâns, alegerile trebuie tranșate… cu stil, pentru că, până la urmă, casa nu e pentru prieteni și nici pentru când vin părinții în vizită. Casa e doar pentru tine, e expesia ta într-un anumit moment.

Bineînțeles că la Raluca vin prieteni, așa am și aflat de apartamentul ei atât de dichisit – mulțumim Elena 🙂

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (4)Biroul este de la Kare, iar raftul e creat de Raluca dintr-un fronton de ușă abandonat, tratat acum cu doi suporți de găsit la magazinele cu materiale pentru sculptură (zona Griviței, Universitatea de Artă).

Și ca să introducem și al treilea deci se poate!, tot la Raluca i-am cunoscut pe Igor și pe Karma, cei mai simpatici colocatari. Firește că au pozat pentru noi, doar eram la ei acasă 🙂 Știm destui iubitori de animale îngrijorați de ce s-ar întâmpla cu decorul dacă ar adopta un câine. Noi am realizat un photoshoot cu Igor și Karma în preajmă și, dacă colțurile atât de fain conturate nu vă conving, întărim: se poate!

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (8)Igor revendicând fotoliul de la Kare. Măsuța-butoi e opera Ralucăi – are roți, iar lemnul vechi și metalul concurează ca textură. Se gândește să-i schimbe capacul-blat, dar până una alta măsuța aceasta chiar oferă spațiu de depozitare generos.

Din fiecare casă plecăm cu ceva. De la Raluca am plecat cu o lecție: a hotărârilor curajoase, a unui loc care te reprezintă, a priorităților asumate frumos.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (6)Multe obiecte vechi autentice mixate printre “plăceri” noi

S-a mutat aici de curând, parcul e intenționat aproape, ca plimbarea cu Igor să nu se lase așteptată. Raluca e art director și, spune ea, are nevoie la întoarcerea acasă de un fundal neutru – cum e griul pereților.

Karma, noua prietenă a lui Igor, a fost luată de curând dintr-un adăpost. Raluca ne-a spus că adopția acestui Animal de Companie a fost una din cele mai bune decizii din punct de vedere al decorării apartamentului. “Am ajuns la concluzia ca maidanezii au venit pe lume ca sa fie designeri de interior. Îți spulberă orice îndoială în legatură cu piesele despre care nu ești sigur dacă se potrivesc sau nu. Plus că dau caracter oricarei încăperi și completează fin designul de acasă sau de la birou”. 🙂

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (17)Cerbul-trofeu vine de la Atelier Anda Roman.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (11)

Ajungem la bijuteriile noastre preferate, cum le spune si Raluca – întrerupătoarele! A vrut neapărat să aibă unele vintage, din porțelan cu metal, și le-a găsit într-un final la Fontini. Când le-a primit, își amintește Raluca, chiar arătau ca niște cutii de bijuterii!Spatiu mic din Bucuresti - Designist (12)

Am fost curioși să știm ce a inspirat-o pe Raluca în toate căutările ei, cum de i-a venit ideea, de exemplu, să vopsească în vopsea de ulei albă o parte a pereților, să integreze și parchetul suprafeței de alb, tratându-l cu o vopsea specială care te lasă să-i ghicești patternul. Este fan Pottery Barn și Loft I Love, ne-a spus ea, noi însă am completa cu “se vede că a terminat Artele!”.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (9)Noptiera a pictat-o chiar Raluca. Ne-a mai plăcut să descoperim în casă elemente recuperate din apartament înainte de transformare – cum ar fi acest contor vechi, foarte ingenios integrat. Spatiu mic din Bucuresti - Designist (22)Iar robineții vechi ai caloriferelor au fost distribuiți pe post pe mânere sau cuiere!

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (15)

Un alt îndemn de urmat ar fi: caută până găsești! Recunoaștem că nu comandăm foarte mult de pe site-uri din afară, Raluca ne-a convins să o facem mai des. Planșeta ei de lucru din living a fost comandată din Suedia, de pe un site cu obiecte vintage – pentru că își dorea o planșetă cît mai simplă care să se integreze aerului retro al casei. Tapetul din hol, dormitor și baie a fost comandat online, iar bucățelele mici de gresie alb și negru au rezultat la dimensiunile dorite după ce a dus bucățile “normale” (pe care le găsea în magazine) la tăiere – există ateliere care te pot ajuta.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (24)Bucătăria este IKEA.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (14)

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (10)

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (13)Curierul din hol are o poveste: mânerele cuierului au fost descoperite în apartament, în baie – sunt din porțelan și fuseseră acoperite de straturi de vopsea. Raluca le-a curățat și le-a găsit și rama potrivită! Ce-i drept de mult nu mai văzusem cuiere din porțelan. Am primti și noi unul 🙂

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (1)Tapet în baie și oglindă de la Atelier Anda Roman! Se poate și într-o baie mică. Iar faianța este de la SSAB.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (29)Rafturile din baie sunt realizate din părți de lemn ale unui butoi vechi!

În dormitor, am intrat într-o cu totul altă stare: lumina soarelui pe tapetul alb și bleu ciel te cam făcea să plutești departe de to do-urile realității de afară.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (28)

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (21)Nu numai întrerupătoarele au fost căutate cu precizia detaliului, ci și mânerele ușilor – rotunde, cu mecanismul de deschidere inclus, au fost montate pe ușile deja existente în apartament.

Holul mic, cu dulap din lemn realizat pe comandă:

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (19)

 Cel mai mult am stat pe balcon, la soare, spre copacii verzi ai parcului.

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (23)Balansoarul a fost recuperat de Raluca, fusese aruncat la gunoi, și vopsit.Spatiu mic din Bucuresti - Designist (25)

 Și, pentru că nu ne-am putut lua La revedere așa ușor, am păstrat fotografia noastră preferată pentru final 🙂 Mulțumim Raluca, Igor, Karma, cu siguranță vă vom mai vizita!

Spatiu mic din Bucuresti - Designist (7)

Fotografii: Alex Boghian

Toate drepturile asupra fotografiilor realizate și textului aparțin designist.roOrice reproducere sau preluare nu poate
fi făcută decât 
cu acordul nostru. All rights reserved.

21 Comments

  1. E conceput cu mult bun gust, felicitări!

  2. Monica

    Salut!

    Genial!
    Totusi, unde se duce lumea care are idei cind vrea acel dulap pe comanda? Sau corpuri de iluminat improvizate si inovative?
    Intotdeauna m-am intrebat unde cauti si cum gasesti acele “contacte” care stiu sa faca produsul dintr-o idee, si ma lovesc de aceasta intrebare mai ales acum cind am nevoie de cineva care sa fie talentat si pe care sa mi-l pot permite :))
    Sau unele detalii au nevoie sa ramana ascunse pentru a-si pastra farmecul? 😀

    Help?

    Multumesc!

  3. Buna! Daca ai nevoie de ajutor pentru a reconditiona mobilier si alte decoruri poti sa ma contactezi si vorbim mai multe detalii pe mail.
    artevizuale07@yahoo.com

  4. oltea

    tres mishteaux!

  5. Andrei

    superb!!!!!!

  6. Cristian

    Într-adevăr excepțional! Și foarte frumos prezentat, trebuie să adaug. Ce viață frumoasă trebuie să aibă creatoarea acestui loc…

  7. Monica

    Multumesc! Am sa iti scriu! 😀

  8. Pentru mai multe detalii despre prizele si intrerupatoarele Fontini va invitam sa accesati sectiunea “Colectii de lux” a magazinul nostru online http://www.comenzielectrice.ro cat si sectiunea cataloage la producatorul Fontini.

  9. Raluca
  10. Foarte frumos și elegant. Felicitări 🙂

  11. […] Ce loc, parcă ar fi rupt din cărți. […]

  12. Mihai

    Felicitări, este foarte chic & homey!
    2 întrebări: Ce înălțime are apartamentul și cum se cheamă modelul faianței din baie?

  13. ioana

    lucrurile arata foarte bine, dar cat a fost costul amenajarii?

  14. […] Acasă la Raluca, în București, vechii robineți de la calorifere au ajuns mânere pentru sertarele bibliotecii. […]

  15. […] biroul trebuie să stea în preajma lor, mai ales că e recomandat ca lumina să vină din față. Spațiul  acesta dichisit, din București, se află în topul preferințelor noastre: iar etajera de lângă birou, creată […]

  16. Mihaela

    Raluca spune-mi te rog daca braul faiantei din baie este ceramic sau tot din polistiren ca in restul casei? de la ce magazin ai cumparat profilele? Multumesc!

  17. Cristina Chirila

    Buna ziua,

    Vroiam sa intreb unde ati taiat gresia din bucatarie, la ce dimensiuni si cam cat costa acest serviciu?

    multumesc

  18. robert

    Buna,

    as vrea sa stiu de unde este achizitionat mobilierul de baie1

    multumesc,

  19. alina

    Felicitari ! Arata senzational

  20. alina munteanu

    Cum pot lua legatura cu Raluca? As intreba o ceva legat de englezul din poze 🙂

  21. Mioara Bogdan

    Felicitari, Raluca! Ai reusit sa integrezi perfect toate detaliile de care ai avut nevoie, pe care ti le-ai dorit! arata f bine, armonios, fiecare coltisor!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed