Un apartament ca o insulă suspendată

Este un apartament din România, de la malul Mării Negre mai exact. L-am văzut pentru prima oară în paginile revistei igloo, iar apoi în albumul dedicat celor mai frumoase interioare contemporane de la noi (igloo best, Interioare din România 2). Proiectul  este semnat de Re-Act Now Studio (arh. Mario Kuibuş, co-autor arh. Adela Toma), iar amenajarea acestui apartament din Constanţa a fost nominalizată în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti, ediţia 2010.

Dincolo de geam din aproape orice colţ al apartamentului se vede marea.

Scaunele din dining sunt printre favoritele noastre: Bold Chair, semnate de designerii de la Big Game, brand Moustache, prin Intro. De altfel,  toate piesele organice (cum sunt şi capsulele galbene Eero Aarnio etc.) vin de la Intro şi Innova.

Cutia albă, cu pereţi de sticlă pare că realizează trecerea spre o altă dimensiune. Accentele în culori fluorescente, desprinse parcă din decorul unui film science-fiction, funcţionează ca repere într-o mare de alb, creionând atmosfera aproape supranaturală. Open space-ul este tăiat în două de o suită de panouri translucide, dispuse în zig-zag, un fel de cameră a oglinzilor desfăşurată pe lung. Intrarea se face printr-un spaţiu telescopic, flancat pe ambele laturi de suprafeţe verticale şi obturat frontal de o serie de fâşii de sticlă în spatele cărora se desfăşoară livingul.

Zona “caleidoscopică” de la intrare. Tubul luminos ce străbate plafonul conturând panourile translucide desenează urme de fulger pe podeaua din răşină.

Conceptul de amenajare a pornit de la apropierea locului faţă de mare. Primul pas a fost demolarea pereţilor interiori, urmată de realizarea unui background în întregime alb. Zonele distincte au fost apoi conturate prin amplasarea corpurilor de mobilier în mici „grupuri” mai mult sau mai puţin colorate, ca o serie de insule ce plutesc în marea de alb şi sunt totuşi temeinic ancorate. O variană modernă, high-tech, a legendarei insule greceşti Delos, loc de naştere al zeilor, despre care se credea că ar fi legată de adâncurile mării prin doi stâlpi indestructibili.

Culoarul spre living, flancat de panouri translucide colorate şi un perete din fâşii de sticlă. Stâlpii de beton au fost lăsaţi nefinisaţi.

Atmosfera “mitică”, supranaturală este întregită de prezenţa „fulgerului” – aici, un tub luminos, cu formă neregulată, care străbate plafonul de la un capăt la altul. Prezenţa acestuia se leagă de o serie de panouri translucide, ale căror culori fluorescente se schimbă în funcţie de lumină şi mişcare. Senzaţia creată este aceea de a te afla în prezenţa unor forme de viaţă abisale, ale căror membrane străvezii pulsează ca răspuns la cele mai mici schimbări din mediul lor.

Zona de zi este separată de zona nocturnă de aceleaşi panouri translucide care se colorează diferit în funcţie de lumină şi mişcare.

Dintr-o perspectivă pragmatică, aceste panouri au un rol bine definit, anume de a semnala trecerea de la zona de zi la cea de noapte. Însă această trecere este fluidă, organică. Nuanţele fluorescente ale panourilor se regăsesc şi în piesele de mobilier, de la Intro Design şi Innova. Corpurile de iluminat poartă marca Helios.

Dormitorul se continuă firesc, fără nici un fel de delimitare, cu baia.

Dimensiunea ludică a spaţiului se simte cu precădere atunci când există mişcare: fiecare pas provoacă o modificare a percepţiei, obiectele înconjurătoare schimbându-şi cromatica, dar şi nivelul de transparenţă şi reflexie. Avem de-a face cu un spaţiu cu şi pentru visare.

Planul apartamentului

Articolul a fost preluat din numărul 105 al revistei igloo.

Text: Anca Rotar
Foto: Andrei Mărgulescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog