Când piesele Lego îi inspiră pe arhitecți în amenajarea unui apartament din București

Lego, celebrele piese de construcție de jucărie, și-au căpătat numele în 1934, ca derivat al sintagmei daneze leg godt – joacă-te bine. Așadar construcție, design și joacă. Rezumat care i se potrivește unui dormitor pentru copii cu o temă suficient de „vocală” cât să inspire stilul unei întregi case. Așa cum s-a întâmplat în apartamentul Lego, amenajat de echipa Miso Architects la București, un spațiu în care culoarea, lumina, dar mai ales piesele geometrice construiesc întreaga scenografie.

Lego

Lego

Brieful primit de arhitecți a fost minimal: proprietarii apartamentului de 102 mp și trei camere și-au dorit o locuință funcțională – în care spațiile de depozitare să fie bine dozate și optim așezate – și foarte veselă – un spațiu perfect și pentru adunările familiei și ale prietenilor, și pentru dezvoltarea băiețelului de 8 ani al familiei. Iar piesele Lego și nuanțele de galben și albastru, toate pasiuni ale familiei de proprietari, nu puteau lipsi (într-o formă sau alta, o să vezi).

“Am preluat apartamentul în stadiu final, cu parchet şi pereţii vopsiţi alb și cu băi finisate, care au necesitat doar intervenţii punctuale din partea noastră. Nu am realizat nici un fel de modificări de compartimentare, dar partea de şantier a presupus câteva completări la instalaţia electrică, raşchetarea parchetului şi vopsirea pereţilor de accent”, ne-a spus Sorana Leru din echipa Miso Architects. 

Lego

Dormitorul copilului mizează pe multifuncționalitate și piese dinamice: patul e suspendat deasupra zonei de depozitare cu dulap și sertare incluse, iar toată compoziția e îmbrăcată în piese Lego la nivel macro.

“Atât uşile cât şi sertarele respectă proporţiile şi culorile originale Lego, aceasta fiind una dintre provocările principale ale proiectului. Am ales să realizăm mânerele prin frezări subtile ale cercurilor, astfel încât să nu afectăm imaginea de ansamblu”, a completat Sorana.

Lego

Spațiile de depozitare își găsesc locul și în interiorul băncuței care se întinde de-a lungul unui perete întreg, la fel și detaliile și proporțiile pieselor. Și chiar dacă geometria și cromatica te hipnotizează la prima vedere, abia în spatele imaginii de mai sus o să descoperi cea mai creativă soluție de design a camerei:

“Tavanul dormitorului avea înălțimi diferite pentru că era segmentat de o grindă transversală robustă, așa că am rezolvat această situație închizându-l cu un barisol luminos deasupra zonei biroului. Așa, am separat vizual funcțiunile distincte și am suplimentat lumina în spațiul de lucru”.

Lego

Pentru zona de zi, arhitecții au ales să rafineze formele și texturile și au transformat piesele Lego în hexagoane și casete care își dau constant replica.

“Am delimitat livingul printr-o canapea în L într-o formă cuminte gri deschis, înconjurată de forme hexagonale în culori vesele la nivelul covorului şi a pieselor decorative cu licheni de pe perete. Biblioteca, piesă inspirată dintr-un concept celebru al designerului Filip Janssens, este formată din cutii închise şi deschise de diferite dimensiuni, frumos suprapuse şi îmbinate. Aceasta a fost realizată pe comandă, la fel ca restul mobilei personalizate, împreună cu colaboratorii noştri de bază de la Movi Design”.

Lego

Lego

Buretele decorativ vine de la Elegance Décor, iar scaunele și masa, de la The Home. Corpurile de iluminat sunt de la Luminna.  

Ai putea crede că diningul se ascunde într-o nișă separată de restul zonei de zi, dar cromatica te-ar contrazice: nicio combinație galben-gri-bleu nu poate trece neobservată. Dincolo de culoare, ne-a plăcut forma și materialul “portalului” care marchează zona: o băncuță cu spătar înalt și tapetat cu burete decorativ cu grosimi variate, care ne fac să ne gândim la dinamism, adâncimi și umbre. Hexagoanele revin și aici, dar mult mai discret, sub forma cusăturilor de pe spatele scaunelor.

Lego

Hota decorativă este marca Elica, iar vopseaua galbenă, rezistentă la umiditate, vine de la Benjamin Moore. 

În bucătăria care ne face să ne amintim de vacanță și soare jocul hexagoanelor e integrat în mozaicul din zona blatului de bucătărie achiziționat de la Progetto Casa. Dacă și ție îți place efectul, reține că trebuie să ai aproape o echipă foarte pricepută de meșteri – montarea cere multă răbdare și migală.

Lego

Dressingul realizat pe comandă se întinde pe un perete întreg și are ușile acoperite de oglinzi, care sporesc aportul de lumină naturală și măresc vizual încăperea. 

În dormitorul matrimonial, scenariul întregii amenajări are un singur scop: cât mai multă lumină, din orice surse, naturale sau artificiale.

“În primul rând, am rezolvat problema grindei transversale, aceeași care se găsea și în dormitorul copilului, și am uniformizat tavanul printr-o variantă extensibilă (achiziţionată de la Stretch Systems), care este o prezență neutră în timpul zilei și care iluminează puternic zona de deasupra patului în timpul nopții”.

LegoJocul de adâncimi, lumini și umbre din dining revine, iar scena este tăblia patului, compusă din module independente tapițate cu linii de benzi led inserate în zone de accent.  

Lego

Nu știm de voi, dar am ajuns la sfârșitul vizitei Lego-hexagonalo-designist și nu ne-ar deranja deloc un pahar cu vin în dining, în dining, spațiul nostru preferat al apartamentului 🙂 . 

Fotografii: Alexandru Drăgoi pentru Miso Architects

6 Comments

  1. Ioana

    Ce dimensiuni are locul de luat masa?

  2. Sorana Leru

    Buna ziua, zona de luat masa are aprox 8 mp.

  3. Iulia

    Buna ziua. Si mobilierul Lego de cine a fost realizat? Sau achizitionat.

  4. Designist

    Bună, Iulia! Așa cum spuneam și în material, mobilierul pe comandă, așa cum este și cel din dormitorul copilului, a fost realizat de echipa Miso Architects și colaboratorii lor de la Movi Design.

  5. Cristina

    Covorul e bestial, de unde a fost achizitionat? Multumesc!

  6. Designist

    Buna, Cristina! Iti sugeram sa iei legatura cu designerul pentru mai multe detalii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed