“Designeri, designeri, vrem culoare!” | “Pe care?” | “Pe galben și albastru!”

E adevărat: conversația inițială dintre cuplul de IT-iști și călători amatori Andreea-Radu, proprietarii apartamentului, și echipa Jooca Studio, care a semnat amenajarea, nu a sunat exact ca în titlu. Totuși, culoarea a fost, într-adevăr, cap de listă în brieful oferit, iar jocul de nuanțe, concepții și stiluri au format pentru proprietari “Acasă” și au ordonat amenajarea apartamentului despre care îți povestim astăzi. Rezultatul: 67 mp în care variațiuni de galben, albastru și tonuri de gri își dau replica la fiecare pas, într-un ping pong de culoare și spații de depozitare 🙂 .

culoare

Apartamentul de trei camere (numai două dintre ele au fost implicate în proiectul de amenajare) se află în apropierea parcului Carol, iar proprietarii au ținut să joace roluri importante în fiecare fază a proiectului – ba chiar ne-au răspuns întrebărilor cot la cot cu designerii 🙂 .

 “Totul a pornit de la niște preferințe de-ale noastre, iar amenajarea a venit de la sine (ex: amândoi ne-am dorit nuanțe de gri, eu am dorit un pic de albastru, iar Radu un pic de galben). În rest, pentru noi, cea mai dificilă parte a proiectului a reprezentat înțelegerea unor detalii tehnice, spre ex: tipuri de materiale, diverse tipuri de racord, de ventil, de preaplin, uși de vizitare, sisteme de încastrare, profile, evacuări, tipuri de circuite electrice și anumite calcule (înălțimea mobilierului, modalitățile de placare, cantitățile necesare de plăci ceramice/parchet, unde anume să se facă întreruperile de parchet, etc), ne-a spus Andreea. 

Suprafață insuficientă? —-> Spații de depozitare mari (da, pe tot peretele)!

Pentru că, de când cumpăraseră apartamentul, Andreea și Radu au știut că suprafața utilă nu o să le fie de-ajuns, proiectul a implicat și un dans al recompartimentărilor și al spațiilor de depozitare camuflate (pat cu depozitare, canapea cu depozitare etc.) care să lărgească funcționalitatea apartamentului. Ca urmare, una dintre soluții a fost eliminarea peretelui dintre bucătărie și living, strecurarea unui dining între ele și crearea unui open space fluid, care să mărească vizual spațiul și să permită membrilor familiei să își petreacă timpul împreună chiar și la (relativă) distanță.

În living, piesa statement este Lazy Chair-ul Caligaris, o reinterpretare a clasicului Egg Chair și un paradox funcțional-estetic: îndeamnă la lenevit prin formă, dar se impune îndrăzneț prin culoare. În spatele canapelei, designerii au rezumat cromatica amenajării prin tabloul semnat de Iuliana Florea.

Dulapul casetat de pe peretele opus canapelei este realizat de Răzvan Bălășoiu (Mobarh). Tot el s-a ocupat de spațiile de depozitare din holul de intrare și de cele din bucătărie. 

Terariile cu plante aerofile de pe perete sunt un proiect parțial DIY: recipientele rotunde vin de la Tobi Deco, iar nisipul vine din călătoriile Andreei și ale lui Radu, care l-au folosit ca suport pentru plante. Masa din dining vine de la BoConcept, iar scaunele de la Arnstore.

Saga spațiilor de depozitare continuă în bucătăria constantă și cuminte, unde frigiderul și centrala termică sunt ascunse în corpurile de mobilier. Placajul vitrat reia nuanțele de albastru din living, pentru continuitate, și – bonus! – sunt o alternativă cool la faianța clasică, ușor de curățat.

Veiozele vin de la The Home – alegerea corpurilor de iluminat a fost una dintre provocările majore ale proprietarilor: “pentru niciun alt obiect din apartament nu am vizitat atât de multe site-uri și magazine”, ne-a spus Andreea.  

Pentru dormitorul restrând, designerii au simțit nevoia unor mici accente vizuale care să dinamizeze spațiul și să-i dea voce. Soluțiile găsite de designeri au acoperit cei doi pereți principali și fac trimitere către wanderlust-ul proprietarilor: în spatele patului – un mural realizat de artista plastică Hermina Stănciulescu, imaginea imersivă pe care sigur ai fotografiat-o prin geamul avionului în vreo dimineață înnorată de vacanță, iar în față…

Comoda în stil Mid Century Modern este realizată tot de Răzvan Bălășoiu (Mobarh).

…o hartă a lumii stilizată, realizată de Tobi Deco din bond (compozit de aluminiu, cu miez de polietilenă). Este, de fapt, o work in progress – Andreea și Radu urmează să o completeze cu imagini din călătorii 🙂 .

Cele două băi și-au împărțit cromatica apartamentului – Baia Albastră și Baia Galbenă. Diferențele, însă, se încheie aici: plăcile ceramice tip mozaic (Atlas Concorde) și metro (Fap) apar în ambele încăperi, corpurile de depozitare suspendate optimizează spațiul, iar blatul lavoarului și piesele de mobilier sunt din mdf furniruit și lăcuit, material care rezistă bine în spațiile umede.

În ciuda dimensiunilor reduse (sau poate tocmai din acest motiv), băile au fost, de altfel, spațiile cele mai provocatoare ale amenajării – o mică lecție neplăcută, dar de reținut pentru viitoare proiecte dificile și care cer diplomație:

“A trebuit să învățăm să acceptăm anumite refuzuri și să găsim alternative – spre ex. constructorul nu a acceptat ca duș-ul să fie walk-in, așa că a trebuit să căutăm cea mai joasă cabină pe care să ne-o accepte. Unele instalații nu au putut fi schimbate, așa că a trebuit să gândim diferit așezarea mobilierului”, ne-a povestit Andreea.

La ieșirea din apartament, culorile se retrag, dar un nou spațiu de depozitare îți spune la revedere – e ascuns în bancheta atașată cuierului geometric, de tip grid, creat tot din bond.

Fotografii: Alexandru Prodan

2 Comments

  1. Just a passer by

    Good job cu remodeling-ul. O singura sugestie: as inlocui tabloul din living room cu o piesa orizontala si asezata simetric deasupra capalei.

    • Designist

      E o idee foarte bună!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed