Designul și tehnica plăcerii de a găti sau l’art de vivre marca La Cornue

Tocatul ritmic și răsturnarea explozivă a șuvițelor de legume în oală. Mireasma de condimente și usturoi, care te seduce cu promisiuni cu gust. Desertul se vede înflorind prin ochiul cuptorului, încă o oală bolborosind șoptit, răbdare, lucrurile bune li se întâmplă celor care așteaptă, cum spunea gurmandul Rabelais. Iar în mijlocul bucătăriei, încărcat de vase aburinde, pianul de gătit La Cornue, sous-chef-ul din fontă, care împacă cele mai pretențioase gusturi atât în materie de pasiuni culinare, cât și de design.

La Cornue

CornuFé AlberTine are un cuptor king size, de 110 litri, care îți permite să gătești mai multe preparate în același timp sau, pur și simplu, o friptură care să-i încânte pe toți invitații de la petrecere.

Derulăm în urma acestei scene, în atelierul franțuzesc din Saint-Ouen-l’Aumône, unde un artizan petrece 3-4 luni reglând, asamblând și potrivind piesele care, încet-încet, cu răbdare, vor deveni pianul de gătit La Cornue, creator de minunății ale savorii. Pentru că good things come to those who wait, așa cum știm deja :). Și pentru că l’art de vivre à la française înseamnă și plăcerea de a nu grăbi ritmul, de a avea răbdare și de a găti în tihnă, dar fără să refuzi amestecul tehnologiei. Nouă ne-au arătat asta prietenii de la La Maison, care ne-au spus povestea La Cornue.

La Cornue

La Cornue

La Cornue

André, Xavier și Adrien Dupuy în 1992.  

În 1908, la Paris, Albert Dupuy, foarte pasionat de arta gastronomică, punea pe foc tradiția și “cocea” o idee revoluționară, care urma să reinventeze bucătăria: cuptorul cu gaz și acoperiș boltit, care se închide ermetic și permite circulația aerului cald. Inventat într-o vreme când cuptoarele erau simple mașinării cu acoperiș plat, în care un grătar suspenda preparatul deasupra focului, noul produs al lui Dupuy dădea un alt răspuns întrebării “Ce înseamnă să gătești?”. Poate să îndrăznești soluții noi? Circulația aerului asigura gătirea uniformă, așa că bucata de carne nu se usca și își păstra savoarea. Nici designul nu era trecut cu vederea: create doar cu materiale de cea mai înaltă calitate și longevitate – fontă, oțel, alamă, sticlă emailată – și cu o atenție la detalii excepțională, piesele au devenit sinonime ale stilului și artei gourmet. Începea legenda La Cornue.

La Cornue

La Cornue

Pianul Grand Maman, din gama Cornuchef, poate fi electric sau pe gaz.

A urmat momentul 1950, când echipa La Cornue și-a folosit creativitatea și expertiza pentru a face pasul următor: gruparea pianelor de gătit în game individuale, cu diferențe de design, dar unite de aceleași principii tehnice dezvoltate de Dupuy și de dragostea pentru gătitul cu grijă, pricepere și rezultate delicioase. Prima gamă, superlativul La Cornue, a apărut în 1964: Château La Cornue. Au urmat pianele Cornuchef și CornuFé, care condimentează performanțele tehnice patentate de La Cornue cu designul contemporan.

“Pianele de gătit La Cornue devin întotdeauna piesele centrale ale bucătăriei, piese de lăsat moștenire, care nu se demodează și care dictează designul întregii încăperi. Sunt produse lucrate cu răbdare, care se creează doar la comandă, care pot fi personalizate cu nuanțele și finisajele fiecărei game și care sunt și pe gustul cunoscătorilor în ale gătitului, dar și pe cel al bucătarilor începători, pentru că oferă și inspirație, și ajutor în egală măsură”, ne-a povestit Cristina Zelmat, owner La Maison.

La Cornue

Château 165 este compus din două cuptoare cu acoperiș boltit – unul alimentat cu gaz și unul electric. Plita este făcută din oțel inoxidabil, iar spațiile de depozitare de la baza pianului de gătit pot fi folosite și pentru încălzirea farfuriilor. 

Și dacă tot vorbim despre performanțe tehnice, mai trebuie să-ți spunem că pianele La Cornue păstrează nivelul optim de umiditate din cuptoare pentru că sunt învelite cu un strat ceramic interior. Temperatura crește foarte repede – cuptorul pe gaz atinge 200°C în 8 minute, iar cel electric, în 13 minute – și nu scade instantaneu dacă deschizi ușa. Și un plus eco: piesele respectă standardul european de design eco 2020 datorită consumului scăzut de energie.

M0delul Château 150. De fiecare dată când spațiul din bucătărie o permite, La Cornue recomandă crearea unei insule, care să transforme gătitul într-un spectacol. 🙂

Gama Château este perla coroanei La Cornue

Compusă din opt modele diferite, fiecare cu două cuptoare alăturate – recomandarea producătorului este să alegi unul alimentat cu gaz, perfect pentru coacerea cărnii, și unul electric, special creat pentru pregătirea prăjiturilor și a produselor de patiserie -, gama impune atât prin dimensiuni, cât și prin materiale: pianele ating 183cm în lungime și pot fi personalizate cu finisaje din alamă, oțel inoxidabil, nichel, crom și cupru. Și organizarea plitei poate fi personalizată.

“Pianele Château sunt ale bucătarilor care gătesc variat și în cantități mari și nu fac rabat de la gustul desăvârșit. Se găsesc, deci, în bucătăriile familiilor mari, dar și în bucătăriile restaurantelor – La Cornue colaborează adeseori cu chefi de prestigiu, care au nevoie de instrumente perfecte”, ne-a explicat Cristina Zelmat.

La Cornue

Pianul Grand Papa 135 are 130 cm lungime, un cuptor electric sau pe gaz cu o capacitate de 84 litri și un bufet pentru încălzirea vaselor (temperaturile variază între 50° și 110°C). 

Pianul de gătit Grand Maman

Gama Cornuchef este racordarea la prezent marca La Cornue

Cu un design fresh și accesibil, pianele Cornuchef, împărțite în modelele Grand Papa și Grand Maman, pot avea finisaje din alamă satinată sau oțel inoxidabil și crom. Fiecare piesă poartă un număr de serie gravat de artizanul care l-a asamblat manual și care îi garantează autenticitatea.

La Cornue

Pianul CornuFé 110 se curăță mult mai ușor pentru că numărul șuruburilor este redus la minimum. Are un ochi central de 4kW, două cuptoare independente și spații de depozitare din fontă.   

 

La Cornue

CornuFé AlberTine este omagiul pe care Xavier Dupuy i l-a adus bunicului său, Albert, și soției sale, Alexandrine.

Cea mai nouă gamă La Cornue, CornuFé, este și cea mai accesibilă atât în ceea ce privește calitățile tehnice, cât și prețul, fără să renunțe la trăsăturile clasice La Cornue: robustețe, funcționalitate și longevitate. Plita de oțel inoxidabil de 110 sau 90 cm include cinci ochiuri profesionale, iar cele două cuptoare electrice – unul multifuncțional și unul cu convecție – sunt foarte simplu de folosit chiar dacă ești la începutul drumului de bucătar :). Și o inovație interesantă: ușile se deschid vertical, ceea ce face pianul mai ușor de manevrat.

La Cornue în proiectele de design interior semnate de echipa de La Maison 

O capodoperă a designului are nevoie de o scenă de nivelul său. Astfel că echipa La Maison, maeștri ai art de vivre à la française, au pus la punct, de-a lungul timpului, amenajările unor bucătării care virează cu grație de la clasic la contemporan, pe măsura pianelor de gătit La Cornue. De reținut: La Maison semnează și piese de mobilier la comandă în fabrica lor din România, așa că este suficient să le ceri ajutorul specialiștilor lor dacă plănuiești să îți transformi bucătăria.

La CornueÎntr-una dintre bucătăriile din showroom-ul La Maison, de pe Bulevardul Dacia nr. 73, găsim un pian de gătit La Cornue care te așteaptă oricând să-l observi de aproape.    

La CornueSingura pată de culoare a camerei, pianul Cornuchef  joacă rolul unui semn de exclamare în simplitatea decorului.  

La Cornue    O amenajare clasică cere calitățile clasice ale unui pian de gătit La Cornue.

Și dacă tot ți-am povestit despre preparate și gătit și artă culinară, la final, îți mai dăm o idee gourmet: vasele de cupru Mauviel, piese legendare ale gastronomiei franțuzești începând cu 1830. Le găsești tot pe Bd. Dacia nr. 73, în showroom-ul La Maison.

Poftă bună! 🙂    

Fotografii: prin La Cornue și La Maison  

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed