10 designeri de bijuterie pe care trebuie să-i cunoști la ROJW 4.0

Între 4 și 8 octombrie, la Biblioteca Națională a României, peste 230 de designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume fac parte din selecția ROJW 2023, propunând mii de creații de bijuterie de autor.

Romanian Jewelry Week 4.0 va crea momente de schimb cultural care vor proiecta pe chipul vizitatorilor o imagine fascinantă și accesibilă a bijuteriei. Expoziția va cuprinde nu doar bijuterii, ci și sculpturi purtabile, capabile să-și transforme profund purtătorul.

Noi am făcut o selecție-teaser, care are menirea să-ți redeschidă apetitul pentru bijuterie contemporană – mai multe informații despre designerii participanți și programul complet al evenimentului pe romanianjewelryweek.com Ne vedem acolo! 🙂

Alina Cuvin – de la pasiunea pentru inele la un curs de bijuterie

Întotdeauna i-au plăcut bijuteriile, în special inelele, dar nu s-a gândit niciodată că va crea propriile ei bijuterii și totuși, la momentul potrivit, a făcut un curs de bijuterii. Și așa a început totul. Creează bijuterii deseori formate în forme organice și texturate, acele piese dramatice și de impact care vorbesc de la sine.

Colecția de la ROJW 4.0 – Imperfect – Metale prețioase sau materiale netradiționale, design brutalist și modernist, stil abstract, îndrăzneț, dur – imperfect. Imperfecțiunea este mai interesantă decât perfecțiunea, o colecție ghidată de imaginație, intuiție, experimentare. Nonconformist. Atipic.

Andreia Gabriela Popescu – de la profesor de bijuterie la designer și invers

Andreia Gabriela Popescu este profesoară, designer și producător de bijuterii care creează din 2010 piese contemporane unice și sofisticate, având multiple colecții premiate la prestigioase expoziții și concursuri internaționale de bijuterii. Bijuteriile ei se remarcă prin volume îndrăznețe și finisaje inovatoare ale suprafețelor, din platină, aur, argint, pietre prețioase și pietre semiprețioase, alături de materiale neconvenționale precum rășina.

Colecția de la ROJW 4.0 – Solve et Coagula Colors – Prin culori viața noastră este o călătorie perpetuă! Dacă vezi culori, îți poți imagina Locuri. În colecția „Solve et Coagula Colors” – Spring Rays, Andreia a ales galben, violet, viva magenta, albastru și violet pentru că aceste culori inspiră floarea de iris. Este unul dintre mesagerii primăverii. Este simbolul libertății luminii.

Baicon – de la pictură la bijuterie de autor

Stelian Gagiu are o pregătire în arte plastice și de peste 15 ani își perfecționează meșteșugul în realizarea de bijuterii. Interesele și inspirațiile lui variază de la muzică și artă de avangardă până la fotografie și deseori încorporează aceste elemente în munca lui. Are o pasiune pentru crearea de bijuterii artizanale unice și frumoase, abordând și metode experimentale.

Colecția ROJW 4.0 este inspirată de conceptul de „greșit”. Într-o lume în care conformismul este adesea norma, Baicon propune oamenilor să-și îmbrățișeze unicitatea și să doboare barierele pe care societatea le poate impune. Unul dintre conceptele cheie din spatele acestei colecții este ideea de a distruge barierele.

Diana Diacon – de la digitalizare 3D la proiectare de bijuterii

Diana Diacon este o artistă 3D specializată în crearea de conținut pentru aplicații în timp real. Ea a început să proiecteze bijuterii în mediul digital, dezvoltând ulterior un gust pentru bijuteriile fizice și experimentând diferite materiale ca o modalitate de a explora procesul creativ și de auto-exprimare. Totuși, interesul ei principal este experiența de bijuterii în mediul virtual, deoarece îi permite mai multă libertate.

Colecția de la ROJW 4.0 – „Queen of Trash” este o invitație de a găsi frumusețea în circumstanțe plictisitoare. Deoarece este făcută în mare parte din materiale aruncate, colecția se concentrează pe creativitate ca mijloc de a întoarce lucrurile neprețuite și de a-și ridica starea de spirit prin utilizarea culorilor strălucitoare. Culoarea verde este inspirată și din acțiunile de acoperire a celor rele, murdare și a gunoiului, din credința că protejăm mediul. Verdele este perceput ca o referință la natură, dar verdele neon folosit în colecție îi conferă o nuanță artificială.

Eric Ardeleanu – ediție limitată de bijuterie la șaisprezece ani

Eric Ardeleanu folosește simplitatea redusă la absurd ca o perfecțiune a formei, inelul devenind o prelungire a sinelui, un mod de auto-exprimare. Piesele lui se bazează pe schimbările vizibile în continuă schimbare care ne modifică în mod constant viața, familiaritatea fiind un element greu de păstrat într-o lume plină de schimbări.

Colecția de la ROJW 4.0 – Şaisprezece – O nouă oportunitate. Pe suprafața fiecărei piese puteți găsi un mic 15, sau acum, un 16, fiecare dezvăluind povestea articolului doar cu un număr mic. Ele semnifică vârsta la care le-a realizat, subliniind raritatea fiecărei piese.

Isabela Groza – prestigiul de la Birmingham în bijuterii autentice

După ce s-a instruit la prestigioasa școală de bijuterii din Birmingham, Isabela creează bijuterii unice care combină puritatea argintului cu culorile vibrante ale titanului. Inspirată de culorile și formele uimitoare ale naturii și de opulența pietrelor prețioase naturale, Isabela creează manual cu meticulozitate forme naturale, cu detalii complicate din titan și argint, care acoperă adesea pietrele strălucitoare într-o gamă de culori somptuoase.

Colecția de la ROJW 4.0 – Haos – Există un haos perfect. Haosul organizat este o teorie aplicabilă în viață. Permite ca cele mai bune gânduri să înflorească, dând naștere unor idei noi. Chiar și în haos putem găsi ordine și frumusețe.

Iuliana Asoltanei – prin culori sporește frumusețea

Iuliana Asoltanei se definește ca unul dintre designerii cu cele mai colorate bijuterii din Romania. Ea folosește materiale neconvenționale într-o alchimie personală. Misiunea ei este de a spori frumusețea în viața de zi cu zi a oamenilor care îi poartă bijuteriile. Pentru a reinterpreta formele familiare într-un mod nou. Să aducă bucurie oriunde poate.

Colecția ROJW 4.0 – Reframe este o colecție născută din nevoia de a reinventa formele clasice de bijuterii într-un mod nou, cu materiale care i-au venit organic. În psihologie, reîncadrarea înseamnă a oferi o altă perspectivă aceluiași eveniment, poate îmbunătăți aproape pe loc starea psihică a cuiva.

Maria Paltin – de la arhitectură la porțelan

Mereu a făcut bijuterii, în copilărie se juca cu sârmă de cupru și mărgele mici pe care le fura din cutia de bijuterii a mamei. Mai târziu, după ce a absolvit facultatea de arhitectură Ion Mincu, cu materialele care mai rămâneau din machetare, a început să facă împreună cu un prieten drag bijuterii din plexiglas. Apoi a descoperit porțelanul și a fost o epifanie. În momentul în care a atins lutul umed, a știut că aceasta era călătoria ei.

Colecția de la ROJW 4.0 – Colecția Flow – este despre acel sentiment prin care ai, după o perioadă grea de timp, dorința de a te mișca liber, fără efort, ușor ca vântul. Este o expresie a a fi complet liber. Piesele arată libertate și mișcare, porțelanul rigid translucid acoperit cu minerale brute este capabil să pară subtil și fluid.

Mihaela Caravan – artă, design și arhitectură

Mihaela Caravan este o artistă din Berlin și creatoare conceptuală de bijuterii, cu o bază în tehnicile de bijuterii dobândite prin pregătirea ei la Școala de bijuterie Assamblage și Școala de bijuterie Alchimia. În 2019, ea a fondat IIOO.jewelry, un butic de design aflat la intersecția dintre artă, arhitectură și design minimalist de bijuterii.

Colecția ROJW 4.0 se numește„In Between” și oferă o explorare profundă a conceptului de „acasă” din perspectiva artistului, care a petrecut peste opt ani ca expat în Germania. Această colecție profund personală se adâncește în fațetele complicate ale „acasă” – dimensiunile sale fizice, emoționale și reconfortante.

Sorina Cotea – de la design de modă la design de bijuterie

Cu o experiență de 5 ani în design de modă, fascinația Sorinei Cotea pentru fabricarea de bijuterii a fost stârnită în timp ce construia o colecție de blazere prêt-à-porter pentru marca ei de la acea vreme. În timp ce cerceta diferite stiluri pentru a completa ținuta, imaginea broșelor de argint contrastante cu țesătura grosieră a făcut ca totul să se îmbine. Apoi a decis să încerce să le facă ea.

Colecția de la ROJW 4.0 dezvăluie simboluri ale unor imagini arhetipale mai mari. Crabul, formațiunea de tip coquina găsită pe țărmurile mării, coaja diferitelor creaturi, inele de scut din Egiptul Antic. Interconectate, ele se completează în mai multe feluri, trecând de la literal la imaginar și invers.

În perioada 7-8 octombrie, bijuteriile vor putea fi și achiziționate în cadrul Romanian Jewelry Week Fair 2023 la Biblioteca Națională a României, în cadrul târgului care va include peste 60 de designeri de bijuterie contemporană. Biletele de intrare pentru târgul de bijuterie contemporană din 7 și 8 octombrie sunt disponibile în rețeaua Iabilet.ro.

Fotografii: prin ROJW
Articol realizat pentru Designist.ro de echipa de comunicare ROJW

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed