Când armonia face casă bună cu regenerarea urbană: CityZen

La început a fost vechea fabrică Griro de pe Calea Griviței din București: părăsită, dezolantă, populată doar de structuri metalice și ziduri masive lăsate de izbeliște. Apoi, a apărut o idee din care s-a desfășurat un concept întreg: cum ar fi ca fosta platformă industrială, rece și lipsită de șarm, să se transforme treptat într-un proiect mixed-use capabil să susțină comunități? Până la urmă, de ce nu am porni de la conservarea și reabilitarea unor corpuri de clădire izolate ca să ajungem la armonia unui mini-univers urban autosuficient?

Așa ne imaginăm începutul poveștii CityZen, proiectul de regenerare urbană prin care dezvoltatorul imobiliar SPEEDWELL își propune să înapoieze locuitorilor Bucureștiului una dintre zonele abandonate ale orașului: un teren de 9 hectare, care acoperă un tronson al fostei fabrici Griro. Pe scurt, armonie urbană care abia așteaptă să se întâmple – doar nu credeai că numele proiectului este doar un termen generic 😏.

Înainte de orice, facem doar o mică paranteză pentru a-ți reaminti câteva date esențiale despre SPEEDWELL: compania și-a propus să completeze peisajul urban cu noi concepte rezidențiale, de office și retail în care spațiile verzi, localizarea accesibilă și designul upscale să fie piloni de bază.

“Credem că oamenii care locuiesc în oraş merită un standard de viaţă mai ridicat faţă decât ce li se oferă în prezent. Prin urmare, toate proiectele noastre sunt dezvoltate în jurul conceptului Transit-Oriented Devlopment: inserarea în proiecte a facilităţilor de care rezidenţii au nevoie în viaţa de zi cu zi și pe care le pot accesa în maximum 15 minute. În rolul de arhitect care dezvoltă un concept, lucrul care îmi aduce satisfacţie este să văd diversitatea modalităţilor de utilizare a unui spaţiu pe care l-am construit şi felul în care se animă odată ce este finalizat şi livrat comunităţii”, ne spune arh. Jan Demeyere, cofondator SPEEDWELL.

Citește și: The Ivy: cum ar fi să locuiești aproape de pădure, în nordul Bucureștiului?

Totul se transformă

Ca să îți fie și mai clar care este nivelul proiectului despre care îți povestim, începem așa: masterplanul CityZen este coordonat de prof. Paola Vigano, co-fondatorul Studio Associato Bernardo Secchi Paola Vigano, unul dintre cele mai apreciate studiouri de urbanism la nivel mondial, iar designul va fi semnat de prestigiosul și premiatul birou de arhitectură ADNBA, despre care ți-am povestit adeseori. Da, este nevoie de mult efort și dedicare pentru a ajunge la Zen 😉.

Proiectul CityZen reprezintă un puzzle complex, cu spații rezidențiale, de birouri și de retail, compus din clădiri cu 6-10 etaje și cele de până la 25 de etaje, care vor primi rolul de repere ale zonei.

De fapt, totul va consta dintr-o convergență a vechiului și noului: masterplanul va păstra și revitaliza o bună parte din clădirile și infrastructura deja existente, parte din patrimoniul industrial bucureștean.

În traducere liberă: îți imaginezi cât de instagramabil va arăta o plimbare prin viitoarele spații publice deschise și semideschise ale CityZen, formate din zidurile de cărămidă aparentă și structura din oțel a fostelor hale masive ale fabricii Griro? Ce zici de o dimineață de weekend prin vechea forjă refăcută și transformată în piață alimentară cu produse artizanale? Dar de un food court cu zone de relaxare și preparate ale micilor bucătari locali?

Exact: nimic nu se pierde, totul se transformă. 😉

Elementul principal: comunitatea

Iar preconcepției că stilul industrial va fi prea rece și distant ca să devină confortabil, CityZen îi pune în față un concept peisagistic menit să îmblânzească zona printr-o multitudine de spații verzi și un parc central extins. Lor li se vor alătura locuri de joacă, terase și piste de alergare, piese esențiale dacă vorbim despre zen-ul din mijlocul orașului.

Și încă un detaliu care ne-a plăcut: interacțiunea socială este nucleul proiectului dezvoltat de SPEEDWELL. Spațiile verzi despre care îți spuneam mai sus se vor completa cu magazine, o grădiniță și zone de relaxare și de promenadă, toate deschise către întreaga comunitate a orașului ❤️.

Parcările vor fi plasate în subteran, ceea ce va face din CityZen un ansamblu deschis, prietenos cu pietonii, aerisit și compus din spații libere, zone de relaxare și alei pietonale.

Ba mai mult, infrastructura publică deja existentă – stația de metrou Grivița, stațiile de autobuz, Gara de Nord, podurile pietonale ridicate peste calea ferată – vor fi și ele la îndemâna rezidenților și utilizatorilor, fără necesitatea unor investiții publice suplimentare. Dăm o notă mare proiectului pentru fructificarea tuturor coordonatelor prezente și pentru susținerea mobilității! 😊

Pe scurt, CityZen va fi un sistem polivalent și complet, compus din apartamente, spaţii de birouri şi de retail, în care noile clădiri și zonele publice vor rejustifica rămășițele industriale și în care spațiul se va adapta în folosul comunității. În prezent, proiectul este în stand-by din cauza situaţiei de blocare a PUZ-urilor în Bucureşti, dar abia așteptăm să primim vești pe măsură ce construcția va evolua. 

Să fie regenerare și armonie urbană!

Imaginile sunt randări fotorealiste și ne-au fost furnizate de SPEEDWELL.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed