Când strategia contrastelor aduce toate elementele în echilibru

La intersecția dintre rece și cald, texturat și fin, întuneric și lumină: aici au localizat arhitecții biroului VATRAA (arh. Bogdan Rusu, arh. Andrei Patriche, arh. Anamaria Pircu) reamenajarea apartamentului bucureștean PS60 (suprafață: 100 mp), pe care au semnat-o recent într-un bloc cu patru etaje din București. La scară mare, este vorba despre o compoziție echilibrată, care își dezvăluie și își împacă elementele contrastante ca într-o partidă de ping pong: când minimalist, când industrial. La scară mică, este un proiect populat de piese de mobilier cu detalii subtile, care “rotunjesc” și “îmblânzesc” spațiul. Îți spunem întreaga lui poveste mai jos.

Înâi de toate, ne-a plăcut mult abordarea arhitecților de la VATRAA: ideea că arhitectura și designul interior au datoria să respecte mediul inconjurator. În loc să exagereze prin adăugarea unor elemente “verzi” în proiectele lor, aceștia propun soluții cu adevărat sustenabile, care obțin maximum cu minimum de resurse.

Arhitecții au mizat pe soluții sincere și curajoase pentru problemele spațiului: de exemplu, au transformat nișele dezordonate ale pereților originali în accente ale amenajării sau rezolvări cu rol de depozitare, așa cum vezi și mai sus.

“Materialele folosite au rezultat din dorința de a aduce specificitate proiectului, prin ancorarea acestuia în contextul real din care face parte. Astfel, în loc să aducem materiale “false”, am ales să decopertăm complet structura originală pe cadre de beton și pereții de cărămidă și am lăsat materialele structurale ale blocului să ofere startul designului de interior“, ne-au povestit arhitecții. 

Citește și: Cum arată casa de vacanță a unor pensionari suedezi?

Piesele de mobilier care nu au fost custom made vin de la BoConcept. Lampadarul din stânga este de la Așkia Furniture

De fapt, contrastul deliberat dintre materiale își asumă rolul de reflector așezat deasupra zonelor decopertate: pereții albi, în spirit minimalist, creează un fundal neutru pentru evidențierea structurii originale, în timp ce pardoseala din lemn masiv încălzește întreaga compoziție.

Tot din lemn masiv sunt create și cele 11 piese de mobilier cu design semnat de VATRAA și produse de echipa SilvaArtis piese cu linii simple, multifuncționale, cum este și masa din fotografia de mai sus: și măsuță, și spațiu de depozitare. Ele completează proiectul la nivel de detaliu, nu se feresc de imperfecțiuni și fructifică posibilitățile tehnice ale materialului, așa cum ne-au spus arhitecții.

“Devin elementul principal al spațiului atunci când sunt percepute pe un fundal minimalist, în timp ce alteori aduc tensiune în design, când se confruntă cu personalitatea puternică a betonului”.

Citește și: Nu ne putem decide: cald sau rece? Amândouă.

Lângă masa de dining cu blat din lemn masiv stă o banchetă ale cărei valuri delimitează 3 locuri de șezut.

Lumina artificială are două categorii de reprezentanți: pe de-o parte sunt benzile LED simple, montate pe perimetrul plafonului, care dau o lumină indirectă (proprietarii au o sensibilitate la lumina directă). Pe de altă parte, sunt lămpile create și fabricate de VATRAA din piele naturală, metal și lemn de stejar, piese statement, care dau unicitate amenajării.

Bucătăria complet deschisă către hol lărgește spațiul de circulație și lasă lumina naturală să pătrundă în centrul apartamentului. De altfel, bucătăria are un loc special în scenariul amenajării: este așezată în inima apartamentului și “devine o reflecție a modului în care clientul preferă să combine activitatea de gătit cu cea de socializare”, așa cum ne-au explicat arhitecții.

Tot sub semnul contrastului, zona de zi și cea de noapte sunt despărțite fără drept de apel: sunt situate în părți diferite, ba chiar și la niveluri diferite. Totuși, “lasă loc unui spațiu de circulație întunecat, dar cu o atmosferă aparte datorită luminii naturale captate la cele două capete” .

În dormitoare se repetă același dans contrastant al luminii și umbrei: peretele din cărămidă se combină cu suprafețele minimaliste, continue, iar perdelele și draperia care acoperă o laterală și jumătate a camerei filtrează razele.

Băile sunt încăperi simple și funcționale, care îmbină căldura suprafețelor din lemn cu duritatea betonului.

Da, pe comoda separatoare a zonei de zi (dining-living) așteaptă chiar un Eames House Bird de la Vitra 🙂 .

La finalul traseului prin acest spectaculos apartament by VATRAA, predăm ștafeta poveștilor chiar echipei de arhitecți:

“Apartmentul PS60 evidențiază calitățile unor materiale expresive precum lemnul, pielea, cărămida sau betonul. Strategia contrastelor este utilizată de la scară mare până la detaliu, de la finisaje până la piesele de mobilier, oferind vizitatorului o experiență constantă de descoperire. Printr-o ierarhie a materialelor atent controlată, atenția îți este mereu concentrată pe un element dominant. Cu fiecare pas, centrul atenției se schimbă treptat, lăsând locul altor obiecte să intre în scenă pentru a-și etala calitățile”.

Foto: Laurian Ghinițoiu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed