De la schițe de mână la piese statement: noile covoare Atelier Kairos feat. Bogdan Ciocodeică

Recent, scrollând alene pe social media în timp ce param informațiile tot mai greu de dus, am rămas literalmente cu gura căscată. Mda, s-ar putea să sune un pic exagerat, dar entuziasmul nostru când vine vorba de design e întotdeauna la cote ceva mai ridicate decât norma. 🙂

De data aceasta, spectaculoasele covoare Étude no. 3 și Motif no. 1 au fost imboldul: sunt create de Bogdan Ciocodeică, unul dintre cei mai prolifici arhitecți români ai momentului, pentru Atelier Kairos (ți-am mai povestit despre Sorin Urziceanu și Horia Berca), primul brand românesc de covoare țesute manual în tehnica hand-knotted, pe segmentul high-end. Îți dai deja seama că vorbim despre niște obiecte-spectacol, nu-i așa?

Mai jos, îți spunem ce am aflat despre colaborare și cât de importante au fost schițele designului în tot procesul.

Étude no. 3 este țesut manual în Nepal, din lână de Himalaya si mătase naturală. Reprezintă o schiță a modelului la scară 1:1, o formă stilizată și simplificată redusă la esență.

Motif no. 1 este realizat din lână de Himalaya, cu accente cromatice din mătase naturală care își schimbă nuanța când lumina își schimbă direcția.

Libertate de mișcare în creație

Cele două covoare marchează prima inițiativă a Atelier Kairos de a co-crea alături de un arhitect sau designer – este modalitatea câștigătoare de a promova posibilitățile pe care le oferă un covor țesut manual în tehnica hand-knotted în cadrul unei amenajări.

Citește și: Arch-millennials: de vorbă cu arhitectul Bogdan Ciocodeică

Dacă ai nevoie de un reminder, îți mai spunem că toate covoarele brand-ului #MadeinRO sunt piese de design țesute manual de meșteșugari nepalezi prin mijloace tehnice neschimbate de secole. Totul, după un design românesc, din lână tibetană, mătase chinezească și cânepă – fiecare covor însumează 155.000 de noduri pe metru pătrat!

“Căutăm să privim covorul din perspectiva unui context, în cadrul unei amenajări, de cele mai multe ori în interiorul unei locuințe, iar rolul arhitectului/designerului este foarte important în această ecuație. Pe Bogdan îl apreciem foarte mult pentru abordarea pe care o are în proiectele sale, aceea de a poziționa utilizatorul final în centrul procesului de design, și pentru faptul că acordă o importanță deosebită pieselor statement în cadrul amenajărilor”, ne-a explicat echipa Atelier Kairos.

Revenind la superstarurile noastre de astăzi, Étude no. 3 și Motif no. 1 sunt rezultatul unui proces creativ foarte bogat, unde libertatea de exprimare a fost prioritatea:

“Invitația inițială pe care am primit-o de la Atelier Kairos era de a colabora pentru realizarea unui singur model de covor. Totuși, au rezultat mai multe idei puternice, așa că am decis împreună să le prezentăm pe cele mai bune două”, ne-a povestit arh. Bogdan Ciocodeică.

Apropo de creativitate și idei puternice, ne-am întrebat cât de lină a fost trecerea de la arhitectură la design de obiect pentru autorul celor două covoare. Răspunsul a venit rapid: proiectele pe care le semnează Bogdan includ adeseori piese custom made, perfect adapteate spațiului, iar designul de obiect este complementar arhitecturii interioare, așa că această colaborare a venit ca un pas natural, de la sine înțeles. Nicio surpriză că nu exclude viitoare proiecte de același tip, nu? 😉

Accent pe handmade

Am putea spune că esența designului celor două covoare stă, de fapt, în renunțarea la formalitate: până la urmă, de ce să nu arătăm și ce se petrece și în culise? Astfel, schițele de mână sunt baza vizibilă a produsului finit, iar designul își asumă imperfecțiunile lor. Ne-a plăcut mult această uniune întru imperfecțiune dintre design și realizarea manuală 😊.

Iar dacă te întrebi care este conceptul fiecăruia dintre cele două covoare, îi dăm cuvântul lui Bogdan .

“Étude no. 3 este în primul rând o explorare: o serie de contururi create în încercarea de a reda forma pe care o căutam. Suprapunând toate aceste desene, am realizat că niciunul nu era identic cu precedentul și că, de fapt, această căutare este parte din procesul creativ, deci nu trebuie mascată în nicun fel. Așa a apărut ideea unui desen cu o linie continuă, unde fiecare formă are propria identitate și unde până și intensitatea cu care apeși pe instrumentul de desen influențează desenul final…

…Pentru Motif no. 1, abordarea a fost diferită: el s-a născut din nevoia de a găsi o relaționare a covorului cu piesele de mobilier din spațiu. Astfel, a apărut o formă atipică pentru un covor, un contur bine definit pe o latură și un pattern care, în funcție de dimensiunea spațiului disponibil, se poate extinde oricât de mult este nevoie. Desenul de mână al modelului îmbrățișează imperfecțiunea liniilor și accentuează aspectul handmade. De la schițarea pattern-ului, la tehnica de țesere manuală folosită în realizarea fiecărui covor, rezultatul este, de fiecare dată, o piesă unică”.

Întregul proces de creație a durat aproximativ 7 luni, de la prima întâlnire până la produsele finite, cu o serie de pași intermediari, discuții despre materiale, culori și tehnici de execuție, prototipuri și mostre de test. Totul, în contextul pandemic al restricțiilor de lucru impuse în Nepal. Noi zicem că s-au descurcat admirabil! 😊

Echipa Atelier Kairos are în plan și alte colaborări cu designeri sau arhitecți locali, deci așteaptă-te la alte vești bune cu design inclus în curând – așa cum ne-au povestit, asemenea proiecte creează puntea de legătură necesară între covorul ca obiect statement într-o amenajare, arhitectul sau designerul creator și beneficiarul final.

Foto: prin Atelier Kairos

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed