FabLab vine cu imprimanta 3D la Made in RO!

FabLab vine la Made in RO cu o demonstrație. Pentru că i-am provocat să ne explice cum fac skin-urile de telefon, din furnir, ne vor arăta și explica ce presupune printarea 3D și cum realizează ei skin-urile, carcasele și gravurile. Da, vor aduce imprimanta 3D pe 21 & 22 la Impact Hub Bucharest, ca să vedem cu toții acest nou proces de producție!

FabLab - Designist 4Dacă te-ai săturat de clasicul design pe care îl are smartphone-ul tău, personalizează-l cu un skin FabLab. Este din lemn, se lipește și dezlipește foarte ușor de telefonul tău, fără urme!

Găsești skin-urile din furnir, carcase din lemn și decorațiuni printate 3D la Made in RO – Târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad)

Când a apărut FabLab pe piaţa din România?

În România, FabLab a apărut în septembrie 2011. Suntem afiliați la toate FabLab-urile existente în lume. Conceptul de FabLab (Fabrication Laboratory) a apărut în 2001 la MIT ca un curs opțional: “Cum să construiești (aproape) orice” și dezvoltat ulterior într-un program de sine stătător.

FabLab - Designist 5

Povestiți-ne mai multe despre printarea 3D, în termeni mai puţin tehnici dacă se poate :). Cine apelează la serviciile voastre, pentru ce?

Cea mai rapidă explicație este că în loc să printăm pe hârtie desene, litere și cifre, în două dimensiuni, printăm forme în trei dimensiuni, aproape orice tip de formă.

Printarea 3D presupune adăugarea de material, strat peste strat până cand obiectul este realizat. În funcție de tehnologia pe care o folosim aceste straturi pot să fie dintr-un praf ceramic, un plastic extrudat sau o rășină.

Realizăm fizic obiecte tridimensionale pe baza modelelor 3D virtuale create în diverse programe de tipul SketchUp, 3DMax sau Autocad.

Principalii clienți la atelierului de Printare 3D din cadrul FabLab sunt designerii de produs, arhitecții și inginerii. Prin sistemul de printare 3D poți să construiesti aproape orice obiect îți dorești. Poți să construiești prototipuri de studiu sau chiar obiecte funcționale.

Sunt câțiva expozanți ai evenimentului Made in RO de anul acesta care au apelat la serviciile noastre în dezvoltarea diferitelor produse și chiar în producția propriu-zisă.

FabLab - Designist 8

Ce pregătiţi nou pentru această ediţie Made in RO?

O să vă prezentăm 3 ramuri ale FabLab-ului:

  •  una din imprimantele noastre 3D de înaltă definiție cu care o să construim diferite obiecte.
  • tehnologia de gravură și debitare laser pentru obiecte de design prin prezentarea skin-urilor de smartphone realizate din furnir de diferite esențe: Tei, Stejar, Larice, Bambus.
  • îmbinarea lucrului manual cu aceste tehnologii pentru realizarea decorațiunilor de Crăciun.

FabLab - Designist

Ce găsim la FabLab?

Accesul la tehnologiile de printare 3D, de prelucrare laser și CNC, cât și o gamă variată de materiale pentru acestea. Pentru ce nu găsim la FabLab există mari șanse să vă spunem unde să găsiți. 🙂

FabLab - Designist

Cum ne convingeți să lipim skin-ul din furnir de smartphone? Vorbiți-ne puţin despre avantaje. 

Skin-urile din lemn folosesc un adeziv acrilic, profesional de la 3M. Acesta este puternic și durabil. Daca dorești să scoți skinul, acest adeziv nu lasă absolut nici o urmă pe telefon. Nu rămân pete și nu smulge elemente de pe telefon. O să facem demonstrații la fața locului.

Carcasele printate 3D se clipsează direct de telefon. Se montează și demontează foarte ușor.

Ambele variante oferă protecție la un anumit nivel, dar le considerăm și un accesoriu, accesoriu care poate să fie personalizat prin gravura laser pentru cele din lemn sau prin diferite modele 3D pentru cele printate 3D.

FabLab - Designist 1

Printarea 3D e o noutate pentru noi! Ce v-a inspirat pentru a alege această soluţie?

Teoretic nu e chiar noutate, noi lucram cu imprimantele 3D încă din 2010, iar ca și tehnologie acestea au apărut în anii ‘80. Prețul prohibitiv le-a făcut mai puțin vizibile pentru consumator. Faptul că poți să construiești aproape orice îți oferă un orizont de creație foarte mare. În perioada boom-ului imobiliar le foloseam pentru a construi machete de prezentare care aveau termenul de predare foarte scurt.

FabLab - Designist 7

Ce ne puteţi spune despre preţuri? Cât costă un skin FabLab pentru smartphone?

Prețul unui skin din lemn începe de la 30 de lei (din lemn natur netratat) și ajunge la 50 de lei (lemn cu modele de gravură laser, standard).

FabLab - Designist 6

V-ați mai gândit şi la alte obiecte pe care să le produceți prin această metodă care câştigă teren şi la noi?

Posibilitățile sunt infinite. Avem câteva proiecte în dezvoltare pe care o să le prezentăm când sunt finalizate prototipurile.

Este ca și cum cineva ți-ar spune: “Construiește o casă”, fără să-ți dea o temă clară. Se pot realiza foarte, foarte multe. Avem o FABrică LABorator la dispoziție.

FabLab - Designist 3

Ce experienţă v-a ajutat cel mai mult în ceea ce faceți acum?

În cadrul FabLab România majoritatea suntem arhitecți. Dezvoltăm idei și construim obiecte rapid. Faptul că reușim să transformăm gândurile în idei și pe urmă în obiecte în doar câteva ore este cel mai mare impuls de dezvoltare.

FabLab - Designist 2

FabLab și cadourile lor inovative vă așteaptă la Made in RO – Târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO IIISusține designul Made in RO și uploadează acest cover photo pe profilul tău de facebook!

Facebook event aici.

Fotografii: prin FabLab

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed