Feelin’ de vinil: cum transformi discuri în obiecte deco

Cât de departe poate merge creativitatea atunci când ștergi discurile de praf și te apuci să le reciclezi? Aceasta este întrebarea. Să vedem cum au schimbat placa, într-o eră digitală, designeri, artiști sau simpli artizani handmade din toată lumea, dar și de pe la noi. Propunem să pornim incursiunea pe melodia Feelin’ de vinil. 🙂

Foto: Mark Cocksedge

De când cu lumea digitală, Paul Cocksedge transformă discurile, prin deformare la cald, în niște  “boxe” (h 20 x diametru 30 cm), care amplifică sunetul fără să fie nevoie de electricitate. Introduci Iphone-ul în “portavoce” și poți da chiar o petrecere. Change the record a fost lansat la London Design Festival 2011 și îl poți comanda online, pe site-ul lui Paul.

Foto: Mark Cocksedge

Foto: Mark Cocksedge

Un suport de creioane și unul pentru documente, realizate manual, prin deformare la cald. Hazel, creatoarea lui, este din UK și folosește doar discuri zgâriate pentru a-și crea obiectele. Costă 4 lire fiecare și le poți comanda pe etsy.com.

Bol Rockabilly, 16 USD

Christine Claringbold reciclează discuri transformându-le în boluri, ceasuri sau oglinzi, cu pattern-uri de inspirație mandala. Sunt superb pictate cu vopsele acrilice. Are o colecție de obiecte din vinil foarte bine închegată, toate de vânzare pe etsy.com.

Bol Bright White, 36 USD

Oglindă Lush Green, 20 USD

Ceas Slate Grey, 36 USD

Prietenii noștri de la experimentalist.ro ne prezintă acest suport de prăjituri pentru petreceri unde muzica bună e dată la maximum sau pentru creatoarele autohtone de brioșe artistice. Găsit pe Unconsumption, un tumblr amator de reciclări artistice ca și experimentaliștii, dar ca și noi. 🙂

Cum să transformi un disc într-un ceas a la Dali, vei afla pas cu pas de pe instructables.com. Pregătește-te să bagi discul la cuptor! Nu e nevoie să dezasamblezi un ceas, pentru a-i fura mecanismul, pentru că găsești două modele, cu 3, 90 lei, aici.

Ceas Tallin, 41 euro

Pavel Sidorenko este un designer estonian ale cărui obiecte îmbină creativ și ecologic ludicul cu latura practică. Ceasurile sale sculptate în vinil ticăie pe un pian, un scaun un pistol, o lamă de ras sau încadrate de repere arhitecturale și culturale ale diverselor capitale europene. Creează scenografii miniaturale pentru povești cu coloană sonoră de anii ’70-’80.  Le poți comanda online aici. Pe când un ceas cu un București tăiat fin cu laserul și miez de Electrecord? 🙂

Ceas Barcelona, 46 euro

Ceas Piano, 39 euro

Ceas Chair, 39 euro

Ceas Gillette, 39 euro

Designerul portughez Luís Teixeira creează corpuri de iluminat din tot felul de materiale care altfel ar fi ajuns la coșul de gunoi. Are, de pildă, o serie întreagă de candelabre realizate din acele umerașe metalice pe care ne primim hainele de la curățătorie. O veioză cu baza din discuri îți pune la păstrare creativ colecția de viniluri de care îți era poate greu să te desparți.

Suporturi pentru căni și pahare, by Spinning Hat, 9,99 lire

Pentru designerii de la Spinning Hat, umorul este ingredientul de bază. Îți amintești de perdeaua de duș ca un profil de facebook, pe care ți-am prezentat-o aici? Acum iată câteva exemple de reciclări creative ale designerilor londonezi, care creează fiecare obiect cu scopul de a fi un cadou care să stârnească un zâmbet. Umorul negru vine uneori la pachet. Nu degeaba au fost din nou nominalizați, în 2011, la Gift of the Year UK.

Suport pentru cărți,  by Spinning Hat, 9,99 lire/set de două

Bol pentru fructe, by Spinning Hat, 9,99 lire

The Greatful Thread sunt un studio de design din UK care reciclează discuri speciale și le transformă în ceasuri. Secundarul este creat special în formă de ac de pick-up. Costă 15 lire, 7 inch diametrul, se poate comanda aici.

Bol by Jeff Davis, 26 USD

Și designerul Jeff Davis, de la Vinylux, reciclează discuri și le transformă în boluri, ceasuri sau suporturi pentru căni. Creațiile sale au fost deja expuse în câteva muzee. Drept materie primă are o colecție de discuri din diverse genuri muzicale, așa că poți alege între Johnny Cash, Aretha Franklin sau Janis Joplin, ca să dăm câteva exemple.

Ceas by Jeff Davis, 37,99 USD. Numerele nu sunt vopsite, ci decupate cu laserul, deci vor avea culoarea peretelui pe care e așezat.

Bijuterii by Jeff Davis.

Oglindă (22 de inch), by Jeff Davis, înrămată în discuri de 7 inch. Fiecare floare rezultată este unicat, pentru că discurile sunt mereu altele. 45 rpm Mirror costă 129,95 USD.

Leopold von Yorga creează corpuri de iluminat ingeniose, handmade, din tot felul de materiale. Experimentează și cu vinil. Costă 15 dolari, de comandat pe etsy.com.

 

De ceasurile muzicale made in RO ți-am mai povestit aici. Un cadou pentru cei care au crescut cu poveștile Electrecord și care trăiesc inevitabil nostalgia acelor vremuri. Îți amintești piesa “Ionel, Ionelule”? Acest ceas de birou, pictat cu motive inspirate de costumele populare românești, este realizat din discul cu melodiile lui Petre Alexandru. Costă 90 de lei, îl poți comanda aici.

Fotografii: prin site-urile linkate în descrierile aferente.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed