Master de digital design în Amsterdam? Îți împărtășim experiența Alexandrei Mihai, absolventa programului.

Ce obiect sau chiar gest al vieții noastre cotidiene nu e rodul unei acțiuni de design? Digital, digitalizare, online, hibrid, design sunt termeni care au deja ecouri în toate industriile. Joburi cu denumiri precum Digital Design Strategist, User Researcher, Design Team Leader, UX Designer sau Creative Director sunt din ce în ce mai prezente pe paginile site-urilor de recrutare.

Aici intră în scenă programul Master Digital Design – un masterat despre care am aflat recent și pe care îl poți urma la Amsterdam University of Applied Sciences, pentru o perioadă de un an. “We need people leading the change”, aflăm din clipul video al programului. Ești oare chiar tu unul dintre aceștia?

Master Digital Design este un program de masterat (full-time, cu o durată de un an, în limba engleză), co-fondat de Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam și 9 agenții de design olandeze, care își propune să instruiască o nouă generație de designeri digitali. Mai exact, profesioniști din domeniul designului, din întreaga lume, învață cum să transpună procesele clasice de design în produse digitale interactive. Totul, în proiecte foarte practice, pe care le realizează pe baza unor brief-uri reale provenite direct de la clienții și mediile de lucru ale acestor agenții.

Ai ridicat o sprânceană, a interes? 😊 Îți dăm toate informațiile mai jos, direct de la sursă: una dintre absolventele programului, Alexandra Mihai, senior product designer, ne-a ghidat printre detaliile Master Digital Design. Asta în caz că te gândești și tu să petreci un an în Amsterdam și să-ți duci abilitățile creative la un alt nivel.

Pe data de 23 martie, poți participa la o sesiune online de informare, așa că notează-ți data în calendar și află mai multe detalii în continuare.

Alexandra lucrează ca senior product designer la UiPath, unul dintre cele mai valoroase start-up-uri românești, unde este implicată în robotizarea proceselor (RPA). În traducere liberă, așa-numiții roboței digitali 😋.

“De mică eram interesată de tehnologie. Am fotografii cu mine de când aveam trei ani, lucrând la computer. Îmi plăcea să construiesc lucruri în lumea reală, dar eram și foarte conectată la lumea digitală. După ce am terminat arhitectură și design la liceul din Suceava, mi-am dorit să-mi continui studiile în acest domeniu. De preferință într-un loc care avea deja o mulțime de companii ce activau în domeniul designului. Am simțit că opțiunile mele în România erau limitate, așa că am decis să caut alte variante în străinătate. M-am îndrăgostit de Olanda și așa a început incursiunea mea în designul olandez”, aflăm de la Alexandra.

“It always starts with an idea. But you need makers to actually make it. Design it. Develop it. Produce it. Master it. We need people leading the change.” – ⬆️ urmărește clipul de prezentare al programului de masterat 

De la profesioniști pentru profesioniști

De fapt, Master Digital Design este o lecție despre experimentare și adaptabilitate: într-o lume hiperconectată, în care problemele se diversifică, soluțiile trebuie să țină pasul prin povești complexe și concepte interactive, capabile să fructifice tehnologia prezentului. Acest program de master își propune să contribuie la dezvoltarea pionilor principali în acest joc al soluțiilor: designerii.

Programul implică și workshop-uri și seminare frecvente susținute de profesioniști invitați. Nu lipsesc nici evenimentele after-school. 

Programa are patru ancore principale, piese de puzzle ale designului : Literacy (Instruire), Research (Documentare), Creation (Creație) și Strategy (Strategie). Totul decurge într-o configurație de laborator / studio creativ, printre brief-uri reale și alături de profesioniști multidisciplinari de top. Rezultatul: 3 proiecte de design pe care le poți adăuga imediat în portofoliu – un super bonus în acest domeniu – și o expoziție de încheiere, la absolvirea masteratului.

✔️De reținut: în studioul-laborator, poți dezvolta și construi orice tip de produse digitale sau fizice, inclusiv pentru proiectele tale personale.

“În cadrul unuia dintre proiectele la care am lucrat de-a lungul Master Digital Design, am avut ocazia de a scrie prima mea lucrare academică și – cireașa de pe tort! – am susținut o prezentare la conferința Designing Interactive Systems (DIS) din San Diego. A fost complet neașteptat, dar extraordinar. Iar luna trecută am început să scriu o altă lucrare academică, o decizie pe care nu aș fi luat-o dacă nu aș fi avut deja experiența programului de master”, ne-a povestit Alexandra.

Anul petrecut la Master Digital Design se traduce în 2 semestre (42 de săptămâni) și 1.680 de ore, dintre care 18 sunt dedicate săptămânal predării, coaching-ului și feedback-ului. Prezența la clasă este obligatorie.

Criterii și procedura de admitere

După ce ți-am arătat la ce să te aștepți, facem câțiva pași în spate și îți spunem care sunt câteva dintre criteriile pe care trebuie să le bifezi ca să devii unul dintre cei 48 de noi studenți internaționali admiși anual în programul Master Digital Design.

  • să ai deja o diplomă de absolvire a facultății (sau un echivalent internațional);
  • să deții un portofoliu de proiecte, care să demonstreze că ai o experiență de cel puțin 3 ani în domeniul designului (sau că ai lucrat pe cont propriu, în afara unei instituții de învățământ);
  • să cunoști limba engleză la nivel avansat.

Programul se desfășoară în clădirea Theo Thijssenhuis din estul Amsterdamului, în apropierea stației de metrou Weesperplein. Apropo, în Amsterdam există o comunitate de peste 300 companii creative internaționale!

Procedura de admitere are două etape: mai întâi, echipa Master Digital Design îți evaluează documentele, apoi urmează interviurile propriu-zise (prin teleconferință). Sigur, și aici există niște borne pe care trebuie să dovedești că le-ai atins ca totul să meargă lin: familiaritatea cu trendurile din domeniul designului și tehnologiei digitale, cu teoriile și dezbaterile din designul digital, capacitatea de a explica procesele de design, demonstrarea competențelor creative și a spiritului de echipă. Pe scurt, the whole package 😊.

“Pe parcursul programului am lucrat întotdeauna în grupuri mici, multidisciplinare, și chiar dacă nu mă așteptam, s-a dovedit a fi o doză imensă de valoare adăugată. Înveți să lucrezi alături de alți profesioniști, să rezolvi conflicte și să încorporezi și calitățle celorlalți. Acum, din poziția de senior designer, am și responsabilități de management, așa că observ zi de zi cât de mult am învățat din lucrul în echipă în cadrul programului de master”, spune Alexandra. 

Detalii despre întregul proces de înscriere și selecție Master Digital Design găsești aici.

✔️De reținut: te poți înscrie în anul academic 2022-2023 până pe 1 mai 2022. Cursurile vor începe în septembrie.

Studenții care vin din alte țări pot primi burse și sunt ajutați să găsească o modalitate de cazare. 

Ce urmează post-program

Așa cum îți spuneam la început, programul jonglează cu noțiuni în strânsă legătură cu realitatea contemporană și dezvoltă aptitudini practice, pe deplin aplicabile și adaptabile, așa zise future-proof. Ca urmare, pe scurt, am putea spune că, după absolvire, lumea poate fi a ta😊

Ce știm deja este că programul te va ajuta să ai o super-conexiune cu industria designului digital, proiecte concrete adăugate în portofoliu, elemente esențiale de teorie a designului și o abordare didactică pe care poți să te bazezi mereu ca să “înveți cum să înveți”.

“Trebuie să îți ridici provocări continuu, să te împingi mereu înainte. Unul dintre riscurile vieții de designer este să devii comod legat de ceea ce faci. Profesorii mei m-au încurajat mereu să continuu să mă dezvolt și să cresc, până și în domenii cu care nu sunt familiarizată. Ca rezultat, atitudinea pe care o am față de munca mea s-a schimbat. Am învățat să fiu curioasă și să nu îmi fie teamă să ies din zona mea de confort”, ne-a mărturisit Alexandra. 

Online Open Evening – pe 23 martie 2022

Înainte să încheiem povestea despre Master Digital Design, nu uita să îți treci în agendă data de 23 martie: atunci va avea loc o sesiune online de informare care îți va răspunde tuturor întrebărilor suplimentare.

În timpul acestui eveniment online de 2 ore, vei avea șansa să faci cunoștință cu studenți și absolvenți, de a vedea câteva dintre proiectele uimitoare la care lucrează și chiar de a experimenta o prelegere de curs. Te poți înscrie gratuit aici. 

Mult succes, să fie design! 😎

Fotografii: prin Master Digital Design

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed