Muzeul Național al Țăranului Român este deschis zilnic online

Cel mai probabil în ultima lună și jumătate ai depășit cu mult media zilnică obișnuită de Facebook & Instagram, așa-i? Exact la asta s-au gîndit cei de la Muzeul Național al Țăranului Român, care au pregătit o serie de postări interactive pentru cei peste 102.000 de followeri ai paginii lor de Facebook – apropo, este cea mai urmărită pagină a unei instituții de cultură din România! Iată mai jos despre ce e vorba 🙂 .

În fiecare zi a săptămânii, MȚR te așteaptă la „Casa de-a casa”, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce vor forma o arhivă. Actuali sau foști specialiști ai muzeului te însoțesc prin poveștile lor, îndemnând vizitatorii online să contribuie la colecție cu propriile lor experiențe de locuire. Fiecare dintre noi are povești ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trebuie doar să îți dai răgaz și să scotocești în memorie. Chiar și într-un detaliu poți descoperi o lume.


#particular este Muzeul de-acasă, o colecție de obiecte și poveștile lor (încă) nespuse. Un muzeu nu înseamnă doar colecțiile pe care le arată, ci și poveștile pe care le poate aduna. MȚR strânge laolaltă poveștile acelor obiecte personale care nu se epuizează niciodată; pe care le iubim sau care ne scot din minți, dar de care nu ne-am despărți niciodată. În miezul izolării, Muzeul Țăranului provoacă vizitatorii virtuali să se întrebe care este obiectul prețios? Care este lucrul a cărui poveste merită spusă, pentru că te face să te simți acasă sau, din contră, te duce cu gândul departe? Muzeul adună imaginile și poveștile pe care vizitatorii le trimit și le postează apoi pe pagina Arhivei de Imagine MNȚR. Vor fi păstrate cu grijă de arhivist pentru ca, ulterior, seria curatoriată să își găsească locul într-una din secțiunile platformei web Rețelele Privirii.

Pentru că în vremurile acestea nu mai pot umbla pe teren, prin sate, în căutare de tradiții mai noi sau mai vechi, o echipă de etnologi de la Muzeul Țăranului a gândit un dicționar multimedia. „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite” este publicat cuvânt cu cuvânt, în fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului. Nu va fi un dicționar ca în cărți, ci unul cu multe cuvinte folosite și folositoare la țară, pe care le-au aflat de la bunici, mătuși, vecini, dar și din publicații, din munca de la muzeu, ori din cercetările de teren.


Pe cei mici muzeul îi așteaptă în fiecare luni, miercuri și vineri, la „Povești de seară… mețeriste”. Copiii au nevoie, în această perioadă, de personaje de poveste ca să învețe diferența dintre bine și rău, să înțeleagă lumea în care trăiesc, să se adapteze schimbărilor acesteia și, nu în ultimul rând, să se exprime în relația cu ceilalți. Dragostea pentru cărți se transmite prin lectură. Iar actul lecturii trebuie încurajat din primii ani ai vieții. Unii părinți marchează momentele dinaintea somnului de seara a copilului prin ceea ce numim „povestea de seară”, care ajunge, cu timpul, să joace un rol esențial în ritualul cotidian al celui mic.

Și nu în ultimul rând, prin proiectul #MȚR mă inspiră, muzeul propune familiilor cu copii să valorifice acest timp petrecut alături de cei mici și să diversifice activitățile creative, arta fiind atât un mijloc de exprimare a unui talent și de a relaționare cu ceilalți, cât și o modalitate de terapie. Pornind de la activități pe care echipa MȚR le va înregistra foto/video și le va transmite pe canalele de social media, publicul va fi îndemnat să trimită apoi propriile variante creative despre: #TEATRU ACASĂ, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRĂ, #GRĂDINĂRIM ACASĂ, #ADUSE CU POȘTA.

Mai multe detalii despre fiecare acțiune în parte, găsești pe:

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed